Ενώ στις ΗΠΑ ανησυχούν για το πότε η Fed θα παρέμβει για να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί η ταχύτατη ανάπτυξη της οικονομίας, στον υπόλοιπο πλανήτη οι επενδυτές ανησυχούν σοβαρά για την ανανεωμένη απειλή της μετάλλαξης Δέλτα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βούλιαξαν χθες συντονισμένα και οι απώλειές τους στο κλείσιμο ήταν μεγαλύτερες από της Αθηναϊκής αγοράς. Τα ασιατικά σήμερα συνέχισαν την υποχώρησή τους λόγω ανησυχιών ότι τα νέα κρούσματα Covid-19 στην περιοχή θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάκαμψη. Σήμερα η τάση σε χρηματιστήριο που ο τουρισμός πλησιάζει το 20% του ΑΕΠ, θα προκύψει από το μέγεθος της υποχώρησης του αρνητισμού από την είδηση που αναφέρεται πιο κάτω, η οποία απειλεί ευθέως την τουριστική δραστηριότητα.

Η δυναμική της αγοράς χθες και η εικόνα των μεταβολών των blue chip υπογραμμίζουν, ότι οι θεσμικοί έλαβαν υπόψη την είδηση πως η κυβέρνηση της Γερμανίας, θα επιδιώξει να απαγορευθεί η είσοδος όλων των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μάλιστα ανεξαρτήτως του εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, εξαιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα. Το χτύπημα στις μετοχικές αξίες της Ευρώπης αφορούσε στα περισσότερα χρηματιστήρια, αφού μετά από μια νευρική έναρξη που αποκάλυψε την άβολη στάση των επαγγελματιών, εμφάνισαν συντονισμένα πτώση. Μετά τις 15:00 όμως τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν το ελληνικό και το ισπανικό χρηματιστήριο. Ήταν αυτά που κινήθηκαν ανοδικά αρχικά και κατόπιν η προσφορά μετοχών προς πώληση εγκατέστησε σαφή καθοδική δυναμική. Τελικά χθες ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε -0,59%, αφού ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,88%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,34% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,98%. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο Ισπανικός ΙΒΕΧ έπεσε -1,99% και ο Ιταλικός ΜΙΒ -1,11% δηλαδή η μεταβολή του Γενικού Δείκτη στην Αθήνα ήταν πολύ μικρότερη.

Αλλά σήμερα αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για πιο επίμονες πιέσεις αν ενταθούν οι ανησυχίες για τις επιπλοκές που θα εμφανίσουν οι οικονομίες από ένα πρώιμο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Η εκτίμηση για συσσώρευση και αυτή την εβδομάδα, με παρακολούθηση των εξελίξεων στη διαδικασία της ΑΜΚ της ΑΛΦΑ, αντικαταστάθηκε από την παρακολούθηση των εμβολιασμών και των κρουσμάτων κάθε περιοχής.

Μια σημαντική πηγή συναλλακτικού ενδιαφέροντος, όχι απαραίτητα αγοραστικού, ήταν η έναρξη της συνδυασμένης προσφοράς των νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών της ΑΛΦΑ, ονομαστικής αξίας €0,30 εκάστη, προκειμένου να αντληθούν €0,8 δις ευρώ. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στην Ελλάδα, σε Επενδυτές Λιανικής και σε Ειδικούς Επενδυτές, στο πλαίσιο δημόσιας προσφοράς και εκτός Ελλάδας, σε Ειδικούς, σε Θεσμικούς και σε άλλους Επιλέξιμους Επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω Ιδιωτικής τοποθέτησης, με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών. Η δημόσια προσφορά και η Ιδιωτική τοποθέτηση θα διενεργηθούν παράλληλα και θα διαρκέσουν μέχρι και την 30 Ιουνίου 2021. Οι νέες μετοχές κατανέμονται κατά προτεραιότητα στους υφισταμένους Μέτοχους, που συμμετέχουν στη συνδυασμένη προσφορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους