
Μια ακόμη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη είναι γνωστό σε πολλούς: Η περιουσία των πλούσιων του πλανήτη αυξήθηκε σημαντικά κατά το 2020, έτος το οποίο σφραγίστηκε από την πανδημία και την πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση που αυτή προκάλεσε, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των ανθρώπων.
Τα νέα στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Capgemini (World Wealth Report 2021) που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, είναι η παλιότερη αυτού του είδους, ενώ θεωρείται και η πλέον εμπεριστατωμένη. Αποδεικνύουν δε ότι τα καλά νέα δεν αφορούν μόνο τους δισεκατομμυριούχους, αλλά και τους… απλούς εκατομμυριούχους. Αυτούς, δηλαδή, οι οποίοι – με βάση τον ορισμό που δίνεται – διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να επενδυθούν (πλην πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών αγαθών και συλλογών) με αξία που φτάνει τουλάχιστον στο ένα εκατομμύριο δολάρια.
Χρονιά των «παχιών αγελάδων»
Ο αριθμός τους, συγκεκριμένα, φέρεται να έχει αυξηθεί κατά 6,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ξεπερνά πλέον τα 20 εκατομμύρια (20,8 εκατ. για την ακρίβεια). Όσο για την περιουσία τους, η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, κατά 7,6%, με αποτέλεσμα να αποτιμάται κοντά στα 80 τρισ. δολάρια – ελάχιστα χαμηλότερο από όσο το παγκόσμιο ΑΕΠ (κάπου στα 85 τρισ.)!
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι και εδώ, πιο ωφελημένοι σε σύγκριση με τους «απλούς» εκατομμυριούχους είναι οι μεγιστάνες του πλούτου. Ο αριθμός τους και η περιουσία τους, για του λόγου το αληθές, αυξήθηκαν πέρυσι με ακόμη υψηλότερο ρυθμό – της τάξης του 9,6% και 9,1% αντιστοίχως – ενώ τα κεφάλαια που διαθέτουν προς επένδυση ξεπερνούν τα 30 τρισ. δολάρια.
Πού τα επενδύουν
Πού, όμως, προτιμούν να τα επενδύουν; Σύμφωνα με την έκθεση, το 30% κατευθύνεται προς τις μετοχές, με αποτέλεσμα να έχουν επωφεληθεί σημαντικά από την εκρηκτική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών πέρυσι. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό (24%) είναι διαθέσιμο σε ρευστό και τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ το 18% έχει τοποθετηθεί σε ομόλογα, το 15% σε ακίνητα και το 14% σε άλλου είδους επενδύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται πλέον και τα κρυπτονομίσματα, με πρώτο το Bitcoin.
Όσο για τη γεωγραφική κατανομή των πλουσίων παρέμεινε σταθερή και πέρυσι: Το 63% των εκατομμυριούχων κατοικεί σε μόλις τέσσερις χώρες: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα και Γερμανία.


Latest News

Γιατί κανείς δεν θέλει να γίνει τραπεζικός ελεγκτής;
Η χρεοκοπία των αμερικανικών τραπεζών τον Μάρτιο οφείλεται μεταξύ άλλων στην έλλειψη προσωπικού

Τελοσπάντων, πόσο καλά μπορεί να σε ξέρει το σούπερ μάρκετ;
Στις ΗΠΑ 8 στους 10 Αμερικανούς αισθάνονται ανήμποροι να ελέγξουν τι μπορούν να μάθουν οι έμποροι για αυτούς

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Τζερόμ Πάουελ
Οι εκτιμήσεις των αγορών και η διαχείριση τους από την Federal Reserve

Goldman Sachs: «Βλέπει» μειώσεις των επιτοκίων από την BoE τον Αύγουστο
Ο ρυθμός των μειώσεων θα είναι ταχύτερος από το αναμενόμενο

Η πρωτεύουσα που βουλιάζει - Πόσο χρόνο έχει για να σωθεί
Τμήματα της Τζακάρτα υποχωρούν με πρωτοφανή ταχύτητα.

«Δεν υπάρχουν λεφτά» ξεκαθάρισε μετά την ορκομωσία του ο Χαβιέ Μιλέι
Για επερχόμενο απότομο σοκ προειδοποίησε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής

Μποϊκοτάζ στη Zara - «Τα παιδιά μας που πεθαίνουν δεν είναι η πηγή έμπνευσής σας»
Κύμα οργής προκάλεσε η τελευταία διαφημιστική καμπάνια που παραπέμπει στην αιματοχυσία στη Γάζα
![Bank of America: Ο γύρος του κόσμου σε 5 ερωτήσεις [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/ot_global_economy1-768x450-1-600x352.png)
Bank of America: Ο γύρος του κόσμου σε 5 ερωτήσεις [γραφήματα]
Η παγκόσμια οικονομία διέρχεται από σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές

Η οικονομία υποφέρει, το Χρηματιστήριο ...ανθεί - Τι συμβαίνει με τη Γερμανία
Δυσοίωνα παραμένουν τα μηνύματα για τη γερμανική οικονομία, αλλά την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κάνει ...πάρτι

Οι Ιταλοί θα ξοδέψουν 8 δισ. για δώρα στις γιορτές
Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους και τις υπαίθριες αγορές