Θέμα ωρών – σήμερα ή αύριο – είναι η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που οδηγεί σε νέο γύρο αναδρομικών ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που έγιναν την περίοδο των μνημονίων, όπως και την κατάργηση των δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα) τα οποία αναλογούν στην περίοδο από Ιούνιο 2015 έως Μάιου 2016.

Ήδη το ΣτΕ έχει αποφανθεί θετικά υπέρ της καταβολής των δώρων από το 2015, αλλά προέβλεψε ότι η απόφαση αυτή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα εφαρμόζεται από την ημέρα δημοσίευσής της (7ος/2015) και μέχρι τον Μάιο του 2016 οπότε και δημοσιεύτηκα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με τον νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα Δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019, και επέστρεψε μόνο περικοπές σε κύριες συντάξεις για το επίμαχο διάστημα (Ιούνιος 2015 έως Μάιο 2016).

Ακολούθησαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεως και τώρα αναμένεται η απόφαση της πιλοτικής δίκης του προηγουμένου Ιανουαρίου που θα κρίνει το νέο γύρο αναδρομικών.

Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δις. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δις. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά