Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Είδατε μέσω της τηλεοπτικής εικόνας το ποιοι υπουργοί και υφυπουργοί παρακάθησαν στο τραπέζι του Μαξίμου από όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για την Κάρτα Ελευθερίας για τους νέους 18-25 που αφορά την ενθάρρυνση του εμβολιασμού.

Για την ιστορία παραθέτω τα ονόματα των συμμετεχόντων: Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού και Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό.
Όλοι τους – γυναίκα και άνδρες- προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέραν των παραδοσιακών κομματικών μηχανισμών που αποτέλεσαν μια ομάδα που δουλεύει συλλογικά και μπορεί να παρουσιάζει μετρήσιμα αποτελέσματα.

—————————————–

Η πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) Ράνια Αικατερινάρη μετέχει στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Ως ανεξάρτητο με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες μέλος του ΔΣ μπορεί και συμμετέχει ως επικεφαλής στη κοινή Επιτροπή Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων.

—————————————–

Η εισηγμένη ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη ελληνική εμπορική επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά στον κλάδο των τροφίμων από το 1974, παρέχοντας στους συνεργάτες της, πελάτες και προμηθευτές, ένα ολοκληρωμένο σύστημα εμπορικών υπηρεσιών στους τομείς των Πωλήσεων, Marketing, Trade Marketing και Logistics, αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κρίκο στην τροφοδοτική αλυσίδα ( Supply Chain).

Με λίγα λόγια, η ΕΛΓΕΚΑ, μέσω των συμμετοχών της σε άλλες εταιρίες έχει συγκροτήσει έναν Όμιλο εταιριών ο οποίος, σήμερα, δραστηριοποιείται στους κλάδους: α) εμπορία τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών προϊόντων, β) παροχή υπηρεσιών logistics (3PL) και γ) διαχείριση ακινήτων. Εκτός από την ελληνική αγορά, ο Όμιλος έχει παρουσία μέσω των θυγατρικών του στη Ρουμανία.

Αυτή την περίοδο, η ΕΛΓΕΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Δύο πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για την αύξηση είναι τα εξής: α) Οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης -Αλέξανδρος Κατσιώτης, η αδελφή του Έλλη Δρακοπούλου και οι κόρες της, Αικατερίνη Δρακοπούλου και Αθανασία Δρακοπούλου- όχι μόνο θα ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους αλλά θα αυξήσουν και το ποσοστό τους και β) ένα σημαντικό ποσό από τα αντληθέντα θα θα κατευθυνθεί στη μεγαλύτερη θυγατρική, την ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ.

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της αύξησης, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης ποσού περίπου 180 χιλιάδων ευρώ, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε ποσό περίπου 10,673 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρία θα χρησιμοποιήσει το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων, μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης, για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης του Ομίλου, υποστηρίζοντας έτσι και την ενίσχυση των συνεργασιών του καθώς και τη θωράκιση της ομαλής λειτουργίας του στις δύσκολες τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας.

Αναλυτικά, α) ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης της θυγατρικής εταιρίας ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ Α.Ε., μέσω συμμετοχής σε επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυτής και β) το υπόλοιπο ποσό ύψους 8,67 εκατ. ευρώ περίπου για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης της εταιρίας. Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ που ελέγχεται πλήρως από την ΕΛΓΕΚΑ λειτουργεί από το 1977 και αποτελεί την μεγαλύτερη σε μέγεθος εταιρία logistics στην Ελλάδα για υπηρεσίες 3PL.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν αναμένεται να διατεθούν εντός 12 μηνών από την ολοκλήρωση της Αύξησης. Το προϊόν της έκδοσης, έως την πλήρη διάθεση του, θα επενδύεται σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις χαμηλού κινδύνου, όπως π.χ. προθεσμιακές καταθέσεις.

—————————————

Και ιδιωτική κλινική προβλέπεται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η σχετική συνεργασία θα ανακοινωθεί αρχές φθινοπώρου, ενώ οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες της έχουν ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ίδιο χώρο θα αναπτυχθούν και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Και εδώ συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Αργά ή γρήγορα, στο χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό θα «ξεφυτρώσει» μια νέα «ιδανική» πόλη, μέσα στην πόλη.

—————————————
Τον Μάρτιο του 2022 τελικά ολοκληρώνεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι από το φθινόπωρο θα αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός αγοράς ομολόγων από την Φρανκφούρτη. Το γεγονός αναμένεται ότι θα έχει επίπτωση στα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Η Αθήνα ελπίζει ότι η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι το αντίπαλο δέος στην πίεση αυτή. Γιατί αλλιώς, υπάρχει πρόβλημα…

————————————-

Η κυβέρνηση εκτιμά πως με βάση τους εμβολιασμούς που έχουν ήδη γίνει και τα προγραμματισμένα ραντεβού στο τέλος του καλοκαιριού θα υπάρχει κάλυψη από τον covid-19 περίπου του 60% του ενήλικου πληθυσμού. Εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα η ινδική μετάλλαξη. Γι’ αυτό και προκειμένου να διασφαλιστεί στις αρχές φθινοπώρου το τείχος ανοσίας το ποσοστό κάλυψης θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 70%. Όσων, δηλαδή, θα έχουν κάνει έστω και μια δόση.

Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιβληθεί νέα γενική καραντίνα μετά το καλοκαίρι και τα οποία περιοριστικά μέτρα θα αφορούν συγκεκριμένες περιοχές ή τους μη εμβολιασμένους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι 25 βίλες που βρίσκονται στην πρώτη σειρά «πάνω στην παραλία» και ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έχουν ήδη προσυμφωνηθεί για πώληση.

Πολύ καλά πάνε επίσης οι πωλήσεις στα διαμερίσματα του πρώτου ουρανοξύστη που θα χτιστεί στην ίδια περιοχή. Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί εσείς οι καθημερινοί μας πιστοί αναγνώστες και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο, με τις τιμές «να παίζουν» ανάλογα με τον όροφο…

——————————————-

Η αποζημίωση της γερμανικής Fraport από το ελληνικό δημόσιο διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τάση των προεδρικών στο κόμμα ήταν υπέρ της καταβολής αποζημίωσης, ενώ ως γνωστόν η εσωκομματική αντιπολίτευση (η παλιά φρουρά των κομματικών) τάχθηκε ξεκάθαρα κατά. Το αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί ένα νέο πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή η υπόθεση όμως δεν είναι η μοναδική που διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση προσπαθώντας να βρίσκει συμβιβαστικές λύσεις. Αντιλαμβάνεται όμως ότι το κύμα εναντίον του αρχίζει να παίρνει διαστάσεις, με χαρακτήρα μονιμότητας.

——————————————–

Ακόμα και αν η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας διορθώσει τα λάθη του τελευταίου διαστήματος, η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή δύσκολα θα προχωρήσει μέσα στον Ιούλιο. Όλα δείχνουν ότι πάμε από το φθινόπωρο και μετά σε αυτήν την ιστορία. Άλλωστε, ο μόνος ενδεχομένως μέσα στο μέγαρο Μαξίμου που τάσσεται υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας να είναι ο… πρωθυπουργός.

——————————————-
Είναι υπαρκτό και ξεκάθαρο το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για το θέμα της ινδικής μετάλλαξης. Η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί ότι κακώς ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έδωσε άδεια για την είσοδο Ρώσων τουριστών που εμβολιάστηκαν με Sputnik σε χώρα – μέλος της ΕΕ. Η Αθήνα από την πλευρά της διαψεύδει την ένταση της διαφωνίας. Ωστόσο, αν η Γερμανία για αντίποινα επιβάλλει υποχρεωτική καραντίνα στους Γερμανούς τουρίστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα, τότε η τουριστική σεζόν κινδυνεύει να ανατιναχθεί για τη χώρα μας.

——————————————-
Και τις «βρώμικες» λιγνιτικές μονάδες επιστράτευσε η ΔΕΗ για να αντιμετωπίσει τις τελευταίες ώρες τον αυξημένο φόρτο ενεργειακών αναγκών λόγω του καύσωνα. Το ποσοστό τους έφτασε στο 15% της συνολικής κάλυψης από το 4%, όπου είχε πέσει.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories