Μια ατάκα του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στη σαββατιάτικη ημερίδα της ΟΝΝΕΔ – project2030- «μέτρησε»:

«Όταν ξεκινήσαμε το 2019 όλοι μας έλεγαν ελάτε να σας πούμε πώς να το κάνετε, τώρα μας ρωτάνε πως τι κάνατε». Ο ίδιος ο Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι ακόμη χρειάζεται να κλείνουν κενά αλλά σε τρία συγκεκριμένα πράγματα – Ψηφιακό Πιστοποιητικό, Διαδικασία Εμβολιασμού, Εισαγωγή 5G- έκαναν τη διαφορά!

Το ίδιο και μια ατάκα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη που είπε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει σχεδιασθεί για να δίνει επιδόματα». Όπως είπε ο ίδιος μέσα από τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις θα υπάρξουν νέες δουλειές, νέες ευκαιρίες απασχόλησης και δημιουργία νέων εισοδημάτων για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες – από τους μηχανικούς μέχρι τους λογιστές – φοροτεχνικούς.

————————–

Πάνω από 20 – αν συγκράτησα καλά τον αριθμό, είναι 22- παραγωγές, ελληνικές και διεθνείς, που αφορούν ταινίες που θα προβληθούν στο Netflix ή και σε άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες αλλά και σε κινηματογραφικές αίθουσες καθώς και τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ πραγματοποιούν γυρίσματα επί ελληνικού εδάφους  αυτήν ακριβώς την περίοδο έχοντας εξασφαλίσει το πλέγμα κινήτρων του ΕΚΟΜΕ. Το κινηματογραφικό Exodus (μια σουηδική παραγωγή) ετοιμάζεται για το Netflix όπως και το Go (μέρος της τριλογίας  Knives out). Η δεύτερη σεζόν του κατασκοπευτικού Tehran (ισραηλινή σειρά με συμπαραγωγό την Cosmote TV) θα προβληθεί στο Apple+ , ενώ ετοιμάζεται και το Greek Freak (Κινηματογραφική ταινία για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, παραγωγή DISNEY+ ).

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα διεκδικεί ένα καλό μερίδιο από τη διεθνή οπτικοακουστική βιομηχανία έχοντας πολλαπλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

—————————-

Από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι και τις 31 Μαϊου 2021 έχουν υποβληθεί συνολικά 187 αιτήσεις για την υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα, εκ των οποίων: α) 14 απορρίφθηκαν λόγω μη τήρησης των απαιτούμενων από τον νόμο προδιαγραφών, β) 33 αποσύρθηκαν, γ) 120  έχουν υπαχθεί στο κίνητρο με απόφαση Υπουργού και έκδοση σχετικού ΦΕΚ και άρα δικαιούνται την επιχορήγηση εφόσον τηρηθούν οι προβλέψεις του νόμου για την καταβολή της επιχορήγησης δ) 7 βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης από τον Υπουργό και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης, ε)  10 βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης από την Επιτροπή Αξιολόγησης του ΕΚΟΜΕ και στ) 3 βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης Πληρότητας του ΕΚΟΜΕ.

Επίσημα στοιχεία και με τη βούλα του ΕΚΟΜΕ που διαχειρίζεται το όλο πρόγραμμα προσέγγισης και προσέλκυσης λόγω ισχυρών κινήτρων των διεθνών παραγωγών.

Το άθροισμα των έργων των πεδίων γ, δ, ε και στ συνεπάγεται 140 έργα στις προβλέψεις του Νόμου. Από τα 140 έργα,  69 αποτελούν εγχώριες και 71 διεθνείς παραγωγές (ευρωπαϊκές, διασυνοριακές, συμπαραγωγές με Ελλάδα αλλά και από την Ασία και την Αυστραλία)  με ενδεικτικές χώρες προέλευσης: ΗΠΑ, Κορέα, Ισραήλ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φιλανδία, Τουρκία, Κίνα, Αλβανία, Κύπρος, Σερβία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σουηδία, Σλοβενία, Αυστρία, Γεωργία, Β. Μακεδονία, Καναδάς).

Τώρα ως προς τα στοιχεία για την καταβολή της ενίσχυσης : Από τις 9/4/2019, όποτε πραγματοποιήθηκε η 1η καταβολή ενίσχυσης (ύψους 310.799,54 ευρώ) στην Γαλλογερμανικής παραγωγής τηλεοπτική σειρά EDEN το ΕΚΟΜΕ σταθερά υποστηρίζει την αξιοπιστία του εθνικού προγράμματος έναντι των υποψήφιων επενδυτών, καθώς πλέον υπάρχει απτή απόδειξη της ταχείας λειτουργίας του μηχανισμού και της καταβολής των χρημάτων. 31 αποφάσεις καταβολής ενίσχυσης έχουν ακολουθήσει έως τον Μάιο 2021. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους δικαιούχους των 32 επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 8.051.078,76 ευρώ. Επίσης, 21 έργα που  έχουν ολοκληρώσει το επενδυτικό τους έργο έχουν υποβάλει αίτηση για να εισπράξουν το ποσό της επιχορήγησης (cash rebate) που τους αναλογεί, συνολικού ύψους 7.567.697,16 ευρώ,  η εξέταση των οποίων είναι υπό ολοκλήρωση από τα αρμόδια όργανα ελέγχου/ αξιολόγησης του ΕΚΟΜΕ.

H συνολική επένδυση στη χώρα μας για την παραγωγή των 140 έργων που υπάγονται στις προβλέψεις του νόμου ανέρχεται περίπου στα 169 εκατομμύρια ευρώ (169.145.404,17 ευρώ). Η δημόσια δαπάνη (επιστροφή cash rebate) όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Νόμου ανέρχεται περίπου στα 63 εκατομμύρια ευρώ (63.209.684,52 ευρώ).  Από τα γυρίσματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, δημιουργούνται περίπου 35.871 θέσεις απασχόλησης (ηθοποιοί, τεχνικοί, βοηθητικοί, συνεργεία κλπ.) Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα σε πάνω από 130 τοποθεσίες (ενδεικτικά αναφέρονται: Αττική, Πελοπόννησος, Ήπειρος, Στερεά, Νίσυρος, Δήλος, Κέρκυρα, Κρήτη, Καλάβρυτα, Μύκονος, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Κως, Αντίπαρος, Αίγινα, Ισθμός, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Αλίαρτος, Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Αρκαδία, Αράχοβα, Κύθηρα, Χανιά, Πάτρα, Γαλαξίδι, Θήβα, Λαμία, Ζαγοροχώρια, Μετέωρα, Πάρος, Μακεδονία, Θράκη, Κιλκίς, Βοιωτία, Σέρρες, Ύδρα, Σπέτσες, Μεσολόγγι, Σαντορίνη, Νάξος, Αμοργός, Καβάλα, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία, Αχαϊα, Θεσσαλία, Επτάνησα, Κυκλάδες, Μαγνησία, Εύβοια, Λέσβος, Άγιο Όρος, Ρόδος, Λευκάδα, Μέγαρα).

Επισημαίνεται ότι, προκειμένου να εφαρμοστεί ο ν.4487/2017 στην κατηγορία των ψηφιακών παιχνιδιών, συντάχθηκε και δημοσιεύθηκε ξεχωριστή ΚΥΑ για τις επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν στην παραγωγή ενός ψηφιακού παιχνιδιού στις 11/4/2019 (ΚΥΑ 59-11/4/2019) ενώ δύο αιτήσεις επενδυτικού έργου που αφορά ψηφιακό παιχνίδι (digital games) έχουν ήδη υπαχθεί στο επενδυτικό κίνητρο.

——————————–

Ομολογώ πως το θέμα της επόμενης μέρας του Πρίνου πέρασε στα ψιλά του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης παρά τη συζήτηση και την επικύρωση που δόθηκε από την Βουλή.

Για το θέμα αναζήτησα τις σχετικές πληροφορίες (από πρώτο χέρι) και στο πλαίσιο αυτό ανακάλυψα ένα εμπεριστατωμένο post του επιχειρηματία Τέλη  Αϊβαλιώτη, ενός από τους σταθερούς πολιτικούς φίλους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη από την εποχή των Ταύρων του Στέφανου Μάνου και του σχετικά πρόσφατου εγχειρήματος της Δράσης.

Το ποστ στη προσωπική του σελίδα στο fb έχει ως εξής:

«Προσωπική πινελιά.

Η Βουλή επικύρωσε χθες (σ.σ 21 Μαΐου 2021)  την κρατική στήριξη στις νέες επενδύσεις στον Πρίνο, που δίνουν μια σημαντική ώθηση στην περιοχή της Καβάλας. Είχε προηγηθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής DG comp.

Ομολογώ ότι όταν ασχολήθηκα με το θέμα, πριν από ένα χρόνο, ήμουν μάλλον αρνητικός. Καθώς η τάση για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι πλέον παγκόσμια και η εποχή των υδρογονανθράκων έχει πια περάσει. Η ανησυχία για το περιβάλλον και το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναγκάζει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να προωθούν πολιτικές για μείωση των εκπομπών των ρύπων. Η χώρα μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή απόφαση να έχει μειώσει στο μισό τις εκπομπές των ρύπων μέχρι το 2050.

Γιατί λοιπόν να σωθεί ο Πρίνος;

Ωστόσο μελετώντας το θέμα άλλαξα άποψη.

Κατ’ αρχήν τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στο ενεργειακό μίγμα για πολλές δεκαετίες ακόμα, υποχρεωτικά. Και ο Πρίνος έχει ακόμα πιστοποιημένα 40 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, μια μεγάλη αξία, που όμως για να βγουν χρειάζονται μια νέα πλατφόρμα γεωτρήσεων. Νέες επενδύσεις σε νέο κοίτασμα, το λεγόμενο «Έψιλον». Η δε εταιρεία που έχει την παραχώρηση εκμετάλλευσης είχε δηλώσει την πρόθεση να αποχωρήσει καθώς τα ενδιαφέροντα της ήταν διαφορετικά (εκμεταλλεύεται πιο αποδοτικές εξορύξεις φυσικού αερίου στο Ισραήλ και την Αίγυπτο). Η στήριξη του Δημοσίου ήταν μονόδρομος αν θέλαμε να κρατήσουμε την εκμετάλλευση ενεργή.

Έτσι η πιθανή αποχώρηση της Energean από τον Πρίνο θα έκλεινε την μοναδική εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην χώρα. Την στιγμή μάλιστα που κάνουμε ένα σκληρό (σχεδόν πολεμικό) γεωπολιτικό παιχνίδι με τους γείτονες για αντίστοιχες πιθανές εκμεταλλεύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο τα βασικά επιχειρήματα που μέτρησαν για την διάσωση του Πρίνου ήταν, μην απορείτε, περιβαλλοντικά.

Μια αποχώρηση της παραχωρησιούχου εταιρείας από τον Πρίνο θα έβαζε στις πλάτες του Ελληνικού Δημοσίου ένα μεγάλο βάρος, την αποξήλωση των εγκαταστάσεων και την ασφαλή σφράγιση των γεωτρήσεων που έχουν γίνει εδώ και 40 χρόνια. Γιατί όλες οι εγκαταστήσεις, και η ευθύνη για την ασφαλή αποξήλωση τους ανήκουν στο Δημόσιο, από το 1999. Μια χοντρική αποτίμηση αυτού του κόστους το ανεβάζει στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Υπήρχε κάθε συμφέρον το κόστος αυτό να μετακυλιστεί στο μέλλον και να αντιμετωπιστεί σταδιακά.

Επίσης, οι εξαντλημένοι θάλαμοι των κοιτασμάτων του Πρίνου είναι ο μόνος σήμερα διαθέσιμος χώρος όπου μπορεί να αποθηκευτεί το διοξείδιο του άνθρακα, μια νέα τεχνολογία μείωσης των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Για να γίνει αυτό δυνατό θα χρειαστεί μια άλλη νέα μεγάλη επένδυση (η στήριξη της οποίας έχει ήδη αποφασιστεί στο Ταμείο Ανάκαμψης). Ο συνδυασμός της εξάντλησης των κοιτασμάτων του Πρίνου με την αποθήκευση CO2 είναι περιβαλλοντικά εξαιρετικά θετικός.

Υπάρχουν και οι παράμετροι της οικονομικής δραστηριότητας σε μια περιοχή που μαστίζεται από υψηλή ανεργία, αλλά είναι δευτερεύοντες. Η περιοχή της Καβάλας πάντως έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη.

Μπορεί η μάχη των πετρελαίων να είναι μια μάχη οπισθοφυλακών στην νέα «πράσινη» εποχή που ανατέλλει. Ωστόσο όλες οι μάχες, και αυτές των οπισθοφυλακών, πρέπει να γίνονται συντεταγμένα, όχι άτακτα. Και η Ελλάδα δεν μπορεί να απεμπολήσει τις αξίες που κρύβονται στο υπέδαφος της.

Απολογούμαι για το κατεβατό και το «τεχνικό» του θέματος, αλλά είχα προσωπική εμπλοκή σαν σύμβουλος στο θέμα καθώς συντόνισα την ομάδα που μελέτησε την υπόθεση και την υποστήριξε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Το θεωρώ μια μικρή προσωπική επιτυχία».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories