
Σημάδια επιβράδυνσης δείχνει η ευρωπαϊκή αγορά εταιρικού χρέους φέτος, τάση που αναμένεται να επιταχυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 καθώς η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία περιορίζει τις νέες εκδόσεις ομολόγων.
Οι εταιρείες που βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα άντλησαν περίπου 157 δις ευρώ μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων στην Ευρώπη στο πρώτο εξάμηνο του 2021, περίπου το μισό από τον όγκο των εκδόσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2020, μειώνοντας το μερίδιό τους στις πωλήσεις χρέους του α’ εξαμήνου σε λιγότερο από το ένα-έκτο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο επιβραδυνόμενος ρυθμός σημαίνει ότι οι ημέρες της ευφορίας που ζήσαμε στη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης του κορονοϊού ίσως αποτελούν παρελθόν. Καθώς η οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι πωλήσεις ομολόγων στο δεύτερο μισό του έτους. Ηδη, οι εταιρείες –γεμάτες από μετρητά- έχουν γυρίσει τον διακόπτη από την ένδειξη επιβίωση την ώρα που ο αυξανόμενος πληθωρισμός απειλεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού.
«Είναι απίθανο να δούμε άλλο ένα έτος μεγάλων επιτυχιών φέτος,» δήλωσε η Ελέν Τζόλι, της Deutsche Bank στο Λονδίνο. Η τράπεζα εκτιμά ότι οι εκδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν πριν την πανδημία.
Οι εταιρείες με αξιόχρεο σε επενδυτική βαθμίδα πούλησαν ομόλογα ύψους 400 δις ευρώ πέρυσι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν της πανδημίας, ξεπερνώντας τα επίπεδα των 340,5 δις και 245 δις ευρώ του 2019 και του 2018, αντίστοιχα. Οι όμιλοι επιχειρήσεων βρέθηκαν σε θέση συνοδηγού καθώς επικεφαλής βρίσκεται ο δημόσιος τομέας στην προσπάθειά του να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα ανάκαμψης. Περίπου το 50% των κοινοπρακτικών εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προήλθε από εθνικά, υπερεθνικά ιδρύματα και εθνικές υπηρεσίες, όπως η Ε.Ε., η Ιταλία και η Ισπανία.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι και τώρα στην περίοδο της ανάκαμψης, υπάρχουν προοπτικές για αύξηση των πωλήσεων ομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, τις επαναγορές μετοχών και το γεγονός ότι οι εταιρείες πιστεύουν πως οι συνθήκες χρηματοδότησης θα επιδεινωθούν. Μέχρι στιγμής πάντως, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για επαναγορές μετοχές –σε αντίθεση με τις αμερικανικές- ενώ ο αριθμός των δανείων για τη χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων παραμένει χαμηλός.
Η γερμανική εταιρεία ακινήτων Vonovia ήταν μια από τις λίγες εταιρείες με αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα που άντλησε χρήματα για εξαγορές φέτος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβεβαιώνει σε κάθε περίπτωση ότι θα επικοινωνεί σωστά και έγκαιρα οποιαδήποτε μεταβολή γίνει στη νομισματική υποστήριξη, στάση που διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια προς το παρόν.
Ο ρυθμός της πρωτογενούς αγοράς ομολόγων στην Ευρώπη παραμένει ισχυρός, με 11 εκδότες να προχωρούν σε εκδόσεις χρέους αξίας 7,86 δις ευρώ σήμερα. Η Λετονία, το Καμερούν, η Τουρκία και η περιοχή της Βαλονίας στο Βέλγιο εξέδωσαν χρεόγραφα σε ευρώ, ενώ η UniCredit προωθεί την πώληση χρεογράφων κατηγορίας Tier 1.


Latest News

Πήραν τα ηνία οι πωλητές
Πολλά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά αβέβαιο

Dow Jones 30: Με +3% αποχαιρέτησε τη χρηματιστηριακή εβδομάδα
Η τεχνική εικόνα του δείκτη.

Το ασήμι μοιάζει αποπροσανατολισμένο
Η τεχνική εικόνα του εμπορεύματος.

Κέρδη με χαμηλό τζίρο - Ο μεγάλος εχθρός
Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί το παράδειγμα της ανόδου των ευρωπαϊκών αγορών

Με το δεξί στη νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σύνοδο κορυφής της G7

Στο «πράσινο» οι ασιατικές αγορές
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ οδήγησε σε κέρδη στην περιοχή

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάμε για κλείσιμο εξαμήνου με το κεφάλι ψηλά
Η τεχνική εικόνα του δείκτη.

Εκτιμήσεις για ανάκαμψη πριν την επόμενη καταιγίδα
Τι περιμένουμε στη Wall Street την επόμενη εβδομαδα

Πρόβλεψη JPMorgan για σημαντική άνοδο των μετοχών
Η επόμενη εβδομάδα σηματοδοτεί, όχι μόνο το κλείσιμο του Ιουνίου, αλλά το κλείσιμο του δευτέρου τριμήνου και συνολικά του πρώτου μισού του έτους

Ποιες είναι οι αποδοτικές επενδύσεις - Τι συστήνουν αναλυτές
Που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων