Η κυβερνητική προσπάθεια πειθούς των πολιτών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με τα στελέχη του Μαξίμου στην πρώτη γραμμή.

«(…)στις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών, το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Μπορούμε να πάμε καλύτερα; Σίγουρα ναι και τις τελευταίες τρεις μέρες τα δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμών δείχνουν ότι τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού φέρνουν αποτέλεσμα». Ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό απόσπασμα της χθεσινής παρέμβασης του Άκη Σκέρτσου, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου στα social media (facebook, linkedin).

Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο που αναφέρει ο Άκης Σκέρτσος σε σχέση με τους εμβολιασθέντες ( έστω και με μια δόση) και το σχεδόν μηδενικό ποσοστό όσων έχουν νοσήσει. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου COVID και του μητρώου εμβολιασμένων, από τους 4,84 εκ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μια δόση, μόλις το 0,28% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του. Συνεπώς τα εμβόλια λειτουργούν και πετυχαίνουν να προσφέρουν την ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο, αόρατο εχθρό.

Η ύφεση της πανδημίας και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πρέπει να μας δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η ινδική μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού και 50-60% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη του τρίτου κύματος. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολίαστους.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην αφήσουν όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι το επόμενο δίμηνο του Ιουλίου και Αυγούστου ανεκμετάλλευτο, ώστε να περάσουμε στο φθινόπωρο όσο πιο προστατευμένοι και ενωμένοι γίνεται απέναντι στον ιό».

————————————————

Μπορεί να φαίνεται λεπτομέρεια μπροστά σε όλα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη τραπεζική αγορά (με βασικό δεδομένο τις πρόσφατες επισημάνσεις της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος). Στις 16 Ιουνίου 2021 η Attica Bank με δημόσια ανακοίνωση της ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, «η διεξαγωγή της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων δεν θα πραγματοποιηθεί κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2021, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί, αλλά στις 07 Ιουλίου 2021». Από τότε μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να δώσει μια εξήγηση για την χρονική επίσπευση της διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

———————————————-

Τελικά, η κυπριακής καταγωγής Belterra Investments Ltd (οδός Πίνδου 4, 4ος όροφος, Διαμέρισμα 405, Έγκωμη, 2409 Λευκωσία, Κύπρος), συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη (τελικός δικαιούχος ο Νίκος Σαββίδης) μετά και τις μετοχικές ανακατατάξεις στην SEGT που κατέχει το 67 % των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας ΟΛΘ είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά στους μετόχους προκειμένου να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της εταιρείας – βεβαίως, το αν η προσφορά γίνει αποδεκτή ή όχι από τους μετόχους είναι μια άλλη υπόθεση. Και αυτό γιατί μπορεί να μην αποδεχθούν ως εύλογη τιμή μετοχής το ποσό των 26,26 ευρώ.

Εκτός της SEGT Ltd  (όπου εκτός από τα συμφέροντα Σαββίδη εξακολουθούν να συμμετέχουν και οι Γάλλοι της Terminal Link Grèce SAS(η οποία ανήκει κατά 100% στην Terminal Link SAS) που κατέχει το 67%,  το ΤΑΙΠΕΔ εξακολουθεί να κρατά το 7,27% και το υπόλοιπο 25,73 % να ανήκει στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Όποιος έχει χρόνο και διάθεση ας διαβάσει το απόσπασμα από την έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή για το όλο ζήτημα: «Την 9η Ιουνίου 2021, η Belterra Investments LTD απώτερος μέτοχος της εταιρείας με την επωνυμία Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. («ΟΛΘ» «η Εταιρεία»), η οποία κατέχει έμμεσα συνολικά το 67% των μετοχών της Εταιρείας, ενημέρωσε μέσω γραπτής ανακοίνωσης το επενδυτικό κοινό, πως την 04/06/2021, απέκτησε από την Helanor Holdings Ltd. («Helanor», η οποία ανήκει στην TransConnect Unternehmensberatungs-und Beteiligungs GmbH) το εναπομείναν 70% των μετοχών της εταιρίας “Melbery Investments Ltd.” (Melbery), η οποία ελέγχει, κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ.1 (γ) Ν. 3556/2007, την εταιρεία “SOUTH EUROPE GATE-WAY THESSALONIKI-SEGT Ltd.” (SEGT), η οποία κατέχει 6.753.600 μετοχές της ΟΛΘ Α.Ε., ήτοι ποσοστό που αντιστοιχεί στο 67% των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΛΘ A.E.

Σημειώνεται ότι πριν την μεταβίβαση του ποσοστού ιδιοκτησίας της Helanor, η Belterra Investments LTD κατείχε το 30% των μετοχών της Melbery. Μετά την συναλλαγή η Belterra Investments LTD κατέχει το 100% της Melbery, ελέγχοντας πλέον έμμεσα το 67% των μετοχών της ΟΛΘ, ήτοι 6.753.600 μετοχές.

Συνέπεια της ανωτέρω μεταβίβασης της 04/06/2021, ήτοι την Ημερομηνία Υποχρέωσης Δημόσιας Πρότασης, η Belterra Investments LΤD κατέστη υπόχρεη για την υποβολή της Δημόσιας Πρότασης, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1 του Νόμου, καθώς απέκτησε έμμεσα ποσοστό 67,00% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, και ως εκ τούτου υπερέβη το όριο του ενός τρίτου (1/3) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Επομένως, η Belterra Investments LTD υποχρεούται να υποβάλλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας, τις οποίες δεν κατείχε κατά την 04/06/2021, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3461/2006.

Στο πλαίσιο δε της εν λόγω Δημόσιας Πρότασης, συνέτρεξαν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 6β) του άρθρου 9 του Ν. 3461/2006, δεδομένου ότι οι συναλλαγές επί των κινητών αξιών της Εταιρείας που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν υπερβαίνουν το 10% του συνόλου των κινητών αξιών της ΟΛΘ, κατά τους 6 μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία ο Προτείνων κατέστη υπόχρεος να υποβάλλει δημόσια πρόταση».

———————————————–

Ο νόμος Χρ. Σπίρτζη- Θ. Λυμπερόπουλου και ειδικά το άρθρο 12 (νόμος 4530) παρότι έχει ψηφισθεί εδώ και 3 χρόνια φαίνεται σε κάθε περίπτωση ανεφάρμοστος (ούτε μία κοινή υπουργική απόφαση από όσες υπάρχει η υποχρέωση να εκδοθούν στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου δεν έχει εκδοθεί). Και αυτό γιατί όλοι, οι πρώην και οι νυν γνωρίζουν ότι ο νόμος μπορεί να καταπέσει στα ελληνικά δικαστήρια ανά πάσα στιγμή καθώς παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δίνοντας βάση στο συντεχνιακό συμφέρον και τη κομματική σκοπιμότητα.

Το όλο θέμα βρίσκεται στον ορισμό και τον ρόλο των εταιρειών ψηφιακής διαμεσολάβησης στις αστικές μετακινήσεις. Πρόσφατα, με αφορμή την έρευνα της Αρχής Διαφάνειας σε συνέχεια καταγγελιών συνδικαλιστών από το χώρο των ταξί σχετικά με ενέργειες κοινωνικής ευθύνης της Beat, όπως η επιβράβευση επιβατών που πήγαιναν προς εμβολιασμό ή δωρητών αίματος σε δημόσια νοσοκομεία με ποσό ίσο με το κόμιστρο που κανονικά καταβλήθηκε στους συνεργάτες οδηγούς της τα κουσούρια του νόμου επανήλθαν στην επιφάνεια. Η λύση πάνω κάτω δεδομένη – η αλλαγή του νόμου με πρώτο και καλύτερο το άρθρο 12 πριν αρχίσουν να έρχονται τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες.

———————————————————

Το Λιμενικό Σώμα έχει ήδη στην ατζέντα του – για το 2022- μια μεγάλη προμήθεια: Tέσσερις ακταιωρούς και δυο κορβέτες. Δεν γνωρίζω ποσά και άλλες γαργαλιστικές λεπτομέρειες αλλά η προμήθεια δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη σε καμία περίπτωση.

———————————————————-

Σημειώστε ένα όνομα: Damac Properties. Πρόκειται για κολοσσό, που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο κομμάτι του real estate – premier luxury property developer in Dubai, όπως διάβασα κάπου στο διαδίκτυο. Ξεκινώντας από το Dubai και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει πλέον μια αξιοσημείωτη διεθνή παρουσία. Επενδύει (σχεδόν) παντού. Πρόσφατα, εκπρόσωποι της Damac βρέθηκαν στην Αθήνα, για να προετοιμάσουν την (επενδυτική) εγκατάσταση του. Πάντως, αν μάθω για ταξίδι του ιδρυτή Hussain Sajwani θα σας ενημερώσω άμεσα.

——————————————————–

Στο χέρι των Κρητικών είναι να μην κινδυνεύσει το νησί τους να υποστεί τις συνέπειες μιας πρώτης τοπικής καραντίνας. Η Κρήτη δυστυχώς βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας επικινδυνότητας που έχει καταρτισθεί, επειδή το ποσοστό εμβολιασμού του είναι πιο κάτω κι από το 30%. Κι όλα αυτά, ενώ η τουριστική σεζόν, έχει ξεκινήσει, αλλά «δεν περπατάει». Για πολλούς λόγους. Προσοχή, το ποσοστό αυτό (30%) αφορά σε όσους έχουν κάνει έστω τη μια δόση. Όχι και τις δυο… Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός μίλησε με τον περιφερειάρχη, τον ενημέρωσε σχετικά, αλλά λίγα πράγματα μπορεί να κάνει κι αυτός.

——————————————————

Οι υπουργοί Άμυνας τουλάχιστον 11 χωρών έχουν δώσει ραντεβού στην Αθήνα, το τριήμερο 13 – 15 Ιουλίου. Ο λόγος; Εκείνες τις ημέρες θα πραγματοποιείται εδώ η έκθεση αμυντικών συστημάτων DEFEA (Metropolitan Expo δίπλα στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος), οπότε θα είναι μια καλή αφορμή για να (ξανά)έρθουν οι περισσότεροι απ΄ αυτούς στην Ελλάδα.

Γιατί να (ξανά)έρθουν; Διότι οι περισσότεροι – τουλάχιστον επτά με οκτώ – κυνηγούν ακόμα την μεγάλη εξοπλιστική δουλειά των τεσσάρων φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Και πηγαίνω-έρχονται στην Αθήνα τα τουλάχιστον τελευταία δύο χρόνια.

——————————————————

Ένα από τα τρία μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά funds διεθνώς, το καναδικό PSP Investments, έκανε την εμφάνιση του στην Ελλάδα. Και – αν αληθεύουν οι πληροφορίες – εξέφρασε πρόθεση να συμμετάσχει σε μεγάλο πρόγραμμα κόκκινων δανείων ελληνικής τράπεζας.

——————————————————

Να ανοίξουν τώρα όλα τα μέτωπα είναι αποφασισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ενώ ψηφίστηκε το εργασιακό, έρχεται στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό και ακολουθεί το εκπαιδευτικό, ενώ προχωρά και η δικαστική διαδικασία του πρώην υπουργού Νίκου Παππά.

Γιατί το κάνουν; Δυο χρόνια μετά την εκλογική νίκη τους, στο πρωθυπουργικό γραφείο αισθάνονται πανίσχυροι, ενώ κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας το φθινόπωρο. Οπότε «τρέχουν» τώρα. Μεταξύ μας, ο Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να θέλει να κυρωθεί άμεσα και η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά οι άστοχοι χειρισμοί της άλλης πλευράς καθυστερούν τη διαδικασία.

————————————————–

Τα τεράστια δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα του Mouzenidis Group -ένα σχήμα ελληνικών εταιρειών, με δραστηριότητα σε ένα ευρύ φάσμα τουριστικών υπηρεσιών και κάλυψης τουριστικών αναγκών που ιδρύθηκε το 1995 από τον Μπόρις Μουζενίδη που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή-  πάνω κάτω τα γνωρίζετε… Ο όμιλος που είχε καταστεί κυρίαρχος στη διαχείριση του τουριστικού ρεύματος από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προς την Ελλάδα φαίνεται να έχει λόγω και της απώλειας του ιδρυτή του τον… προσανατολισμό του. Τώρα, αν μπορεί να βάλει το χεράκι του στην δύσκολη έτσι κι αλλιώς προσπάθεια εξυγίανσης και διάσωσης ο εξόριστος του Ροστόφ θα σας γελάσω και δεν θέλω επ΄ουδενί. Από την εποχή που αυτοπροτείνονταν για συνεργασία στον Ιβάν Σαββίδη. Συνεπώς, δεν αποτελούν έκπληξη οι τελευταίες εξελίξεις…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories