Οι εμβολιασμοί των νέων συνεχίζουν με αυξητικούς ρυθμούς (με βάση τα δεδομένα που αφορούν το κλείσιμο των ραντεβού), ενώ το Freedom Pass προσελκύει ολοένα και περισσότερες προσφορές από την πλευρά των επιχειρήσεων που θα ωφεληθούν από το ηλεκτρονικό πορτοφόλι των 150 ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρώτη μεγάλη προσφορά που ήρθε από την Aegean, ενώ υπάρχει και μια ανοικτή συζήτηση με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για επιπλέον data με τους νέους πελάτες τους.

Η αεροπορική εταιρεία που πρόσφατα ολοκλήρωσε με επιτυχία την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου διπλασιάζει την αξία του Freedom Pass, «συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εθνική προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα μέσω του εμβολιαστικού προγράμματος», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της.

Συγκεκριμένα, για νέους 18 έως 25 ετών που θα έχουν εμβολιασθεί και αποκτήσει Freedom Pass έως τις 31/8/2021, η Aegean για κάθε ένα ευρώ που χρησιμοποιείται για την αγορά εισιτηρίου προσθέτει ένα ευρώ ακόμη, διπλασιάζοντας την αξία του. Η παροχή ισχύει για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν από 01/09/2021 έως και 30/06/2022.

Μάλιστα, μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να μιμηθεί τις «επιχειρήσεις που έσπευσαν να συνταχθούν με την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να επιβραβεύσει τους νέους οι οποίοι θα εμβολιαστούν με το ποσό των 150 ευρώ, δίνοντας αντίστοιχες παροχές σε είδος που συνδέονται με τη δική τους δραστηριότητα», απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε το απόγευμα  με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Θα ενθάρρυνα περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν κάτι αντίστοιχο διότι είμαστε συμμέτοχοι σε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν. Και, ναι, δεν είναι καθόλου κακό σε αυτή την προσπάθεια να χρησιμοποιούμε και τέτοια κίνητρα και όταν μάλιστα το βάρος επιμερίζεται μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού και των επιχειρήσεων θα είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί για να πετύχουμε αυτό το στόχο».

————————————————————-

Την προκήρυξη εκλογών θα ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Η σχετική εισήγηση βρίσκεται στο γραφείο του, την έχει μελετήσει και μάλλον φέρεται να την έχει κάνει αποδεκτή. Πιθανότατα θα αναλάβει την πρωτοβουλία στην συζήτηση για το ασφαλιστικό. Αυτή είναι η έκπληξη που ετοιμάζουν στην Κουμουνδούρου και όχι – κατά πάσα πιθανότητα – η κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

————————————————————-

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης -ένας από τους στυλοβάτες της ανάπτυξης του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας- ανεξάρτητο μέλος με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες του ΔΣ της Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ Συμμετοχών είναι και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της ίδιας εταιρείας.

————————————————————–

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το mega-ΣΔΙΤ των 700 εκατομμυρίων ευρώ που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Υπενθυμίζεται πως το έργο Ultra-Fast Broadband αφορά στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας που δεν καλύπτεται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά είναι και η Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom.  Αλλά, ποια είναι η δεύτερα συμπράττουσα – μέλος της Ένωσης;  Η Grid Telecom είναι ελληνική εταιρεία, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και έίναι 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ.

Με λίγα λόγια αποτελεί το όχημα του ΑΔΜΗΕ για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε εθνικούς και διεθνείς παρόχους.

Πρόσφατα, υπέγραψε συμφωνία με την Vodafone Ελλάδας. Πρόκειται για μια συμφωνία -πλαίσιο διάρκειας 20 ετών με αντικείμενο την αμοιβαία ανταλλαγή και παραχώρηση της χρήσης των δικτύων οπτικών ινών των δύο εταιρειών. Η συμφωνία θα επιτρέψει στα δύο μέρη να αξιοποιήσουν περαιτέρω τμήματα του δικτύου κορμού ώστε να προσφέρουν ακόμη περισσότερες επιλογές στους πελάτες τους και να υποστηρίξουν νέες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές.

Για την Grid Telecom, η νέα συνεργασία αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρυζωνικών υποδομών που αναπτύσσει μέσω του Συστήματος Μεταφοράς. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, η 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ προχωρά το 2021 στη διάθεση υπηρεσιών ultra-high χωρητικοτήτων μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τεχνολογίας DWDM που αναπτύσσει.

Για τη Vodafone Ελλάδας, η πρόσβαση στο δίκτυο της Grid Telecom θα επιταχύνει την υλοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 600 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών σε όλη την Ελλάδα, με δίκτυα νέας γενιάς, όπως 5G, FTTH και δύο υποθαλάσσια καλώδια σε Αιγαίο και Ιόνιο, αντίστοιχα.

Μάλιστα, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω τις δηλώσεις του Γιώργου Ψυρρή, Διευθυντή της Grid Telecom : «Η σύναψη συμφωνίας με τη Vodafone Ελλάδας ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Grid Telecom στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών. Το δίκτυο οπτικών ινών της Εταιρείας υπερβαίνει σήμερα τα 4.000 χλμ. και αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα έτη παράλληλα με την επέκταση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ στην ηπειρωτική και –κυρίως- τη νησιωτική Ελλάδα. Προσηλωμένη στο επιχειρησιακό της σχεδιασμό, η Grid Telecom χτίζει ένα αξιόπιστο δίκτυο κορμού, υψηλής διαθεσιμότητας, το οποίο θα συμβάλλει ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

————————————————————

Μόνο το 12.57 % των μετόχων συμμετείχαν στην προγραμματισμένη για χτες 30 Ιουνίου 2021  ετήσια γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρείας Ευρωσύμβουλοι στα γραφεία της στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Η γενική συνέλευση όπως ήταν φυσικό δεν έγινε και θα επαναληφθεί. Λεπτομέρειες για τη μη προσέλευση των μετόχων δεν έγιναν γνωστές…

————————————————————

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ  στο πλαίσιο της απόσχισης του Κλάδου Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της εισηγμένης εταιρείας και της εισφοράς του στη θυγατρική της εταιρεία ΔΕΔΔΗΕ, ενέκρινε αφενός το σχέδιο σύμβασης διάσπασης συμπεριλαμβανομένης της από 31.3.2021 λογιστικής κατάστασης μετασχηματισμού και της έκθεσης αποτίμησης της εύλογης αξίας του κλάδου δικτύου διανομής και αφετέρου την έκθεση Διοικητικού Συμβουλίου προς τη γενική συνέλευση των μετόχων.  Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη διαδικασία του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πώληση από τη ΔΕΗ του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ.

————————————————————

Πότε θα γίνει ο επόμενος ανασχηματισμός; Αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά κι αφού περάσουν από τη Βουλή μια σειρά από δύσκολα νομοσχέδια. Έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανταρσίες, που θα πληγώσουν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση. Αυτή είναι η τελευταία εκδοχή που κυκλοφορεί στους διαδρόμους του Μαξίμου σχετικά με το θέμα.

———————————————————–

Ο πρώην εντεταλμένος σύμβουλος και πρώην  μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και πρώην διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Ανδρέας Ταπραντζής συμμετέχει ως ανεξάρτητο μέλος με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.  Στο ίδιο ΔΣ συμμετέχουν και δύο γυναίκες με ξεχωριστή παρουσία στα δημόσια πράγματα. Η Τατιάνα Καραπαναγιώτη, μέλος της ιδρυτικής ομάδας του συνδρομητικού Inside Story .Έχει εργαστεί στο Λονδίνο ως εικονογράφος σε εκδοτικούς οίκους και στην Ελλάδα ως παραγωγός σε τηλεοπτικές δημοσιογραφικές εκπομπές. Το 2012 διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας και υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού στην κυβέρνηση Πικραμμένου.  Η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου , προέρχεται από τον κόσμο των επιχειρήσεων, είναι σήμερα αντιπρόεδρος στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και επικεφαλής του υπερσύγχρονου Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

———————————————————–

Πότε υπολογίζεται ότι θα επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Προς το παρόν, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει πλειοψηφία εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιβολή νέων περιορισμών στις μετακινήσεις εντός ΕΕ. Κάτι που φέρεται να συζητούν κράτη – μέλη όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Τι θα γίνει όμως αν το Βερολίνο επιβάλλει υποχρεωτική καραντίνα στους Γερμανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα;

———————————————————

Ναι, μπορεί οι σερβιτόροι στα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια που δεν θέλουν να εμβολιασθούν να οχυρώνονται πίσω από τα συνταγματικά τους δικαιώματα και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης να επιμένουν πως δεν θα γίνουν … χωροφύλακες αλλά υπάρχουν και οι πελάτες – όλοι εκείνοι οι εμβολιασθέντες που έχουν κάθε μα κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν αν ο σερβιτόρος του τραπεζιού τους είναι εμβολιασμένος ή όχι και να απαιτήσουν από τον ιδιοκτήτη να εξυπηρετηθούν μόνο από εμβολιασθέντες. Και σε αυτό το δικαίωμα δεν χωρά … μουρμούρα. Σε αυτές τις κρίσιμες για όλους ώρες το σέρβις δεν πρέπει απλώς να είναι άψογο αλλά και ασφαλές. Για όποιον έχει αντίρρηση, ας ρωτήσει και την κυβέρνηση για να διαπιστώσει και το τι απαντήσεις θα εισπράξει.

———————————————-

Η Κρήτη είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη υποψήφια για τοπική καραντίνα. Το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι υψηλό και η απειλή της ινδικής μετάλλαξης μεγάλη. Σχετικά έχει ενημερωθεί και ο τοπικός περιφερειάρχης  Σταύρος Αρναουτάκης.

———————————————-

Με τον πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, λένε οι πληροφορίες ότι συνομίλησε τηλεφωνικά τις προηγούμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το θέμα της συζήτησης τους δεν έγινε γνωστό αλλά πιθανόν να αφορούσε και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

———————————————–

Και νέα διαφημιστική καμπάνια για τους εμβολιασμούς πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες. Πιθανότατα στο πλαίσιο των γενικότερων κινήτρων που ετοιμάζει κυβέρνηση. Ως γνωστόν, μετά το βάουτσερ των 150 ευρώ για τους νέους σε ηλικία που εμβολιάζονται, ακολούθησε η δυνατότητα πρόσβασης από την πλευρά των εμβολιασμένων σε γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες και σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Κάτι θα πρέπει να γίνει ωστόσο και με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Για παράδειγμα, παραμένει πολύ υψηλό το ποσοστό των ανεμβολίαστων στο χώρο των υγειονομικών. Ακόμη και σήμερα υπολογίζεται στο 40% περίπου.

———————————————

Δεν έγινε ευρύτερα γνωστό, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μία σύντομη συνάντηση και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τατάρ, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Κυριολεκτικά «στο πόδι». Τι συζήτησαν; Όχι και πολλά. Απλά, ο Έλληνας πρωθυπουργός του ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική για δύο κράτη στην Κύπρο, όπως προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

——————————————————————

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης φέρονται να ήταν τα πρόσωπα που μεσολάβησαν ώστε να γίνει τελικά η συνάντηση των κύριων Μητσοτάκη και Καραμανλή στο σπίτι του πρώτου, στον Λυκαβηττό. Ήταν μια ήσυχη βραδιά, τελικά. Η συζήτηση, σύμφωνα με όσα άκουσα, δεν ήταν αυστηρά πολιτική. Αντιθέτως. Άλλωστε ήταν παρούσες και οι σύζυγοι τους. Η δε οικογένεια Καραμανλή περιέγραψε και την δυνατή εμπειρία της από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των δίδυμων παιδιών της.

Με την ευκαιρία, όλα δείχνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμαλής δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Για την ακρίβεια, όλες οι πληροφορίες συντείνουν σε αυτό.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories