Στο φουλ θα δουλέψουν οι μηχανές το προσεχές διάστημα αναφορικά με το project του Ελληνικού

Για να επιτευχθεί ο βασικός στόχος: Να εγκαινιασθούν τα πρώτα έργα αρχές Σεπτεμβρίου. Αν είναι δυνατόν, πριν «ανέβει» ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Κι αυτό το θέμα, αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη – Σπύρου Λάτση τις επόμενες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα στην ατζέντα. Όπως, για παράδειγμα, η περίπτωση του καζίνο, μετά τις εξελίξεις με την Mohegan (οπότε και αναλαμβάνει δράση η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που θέλει να καλύψει το κενό).

————————————–

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα κίνητρα της Κάρτα Ελευθερίας για τους εμβολιασθέντες νέους λειτουργούν. Οι ρυθμοί των ραντεβού που κλείνονται από την ηλικιακή κατηγορία 18-25  παίρνουν την ανηφόρα, ( από 8.000 μέσα σε μια εβδομάδα σε 18.000 μέσα σε μια μέρα) φέρνοντας χαμόγελα και συγκρατημένη αισιοδοξία στου Μαξίμου. Το τελευταίο μάλιστα όπως με ενημερώνουν πρόκειται να επενδύσει με συστηματικό τρόπο σε μια ευρεία γκάμα κινήτρων και ανταπόδωσης. Το ζήτημα της διεύρυνσης των ηλικιακών ομάδων είναι ανοικτό!

—————————————

Το μήνυμα είναι σαφές – πιο σαφές δεν γίνεται! Τώρα είναι η ώρα για δράση. Το ίδιο σαφής και η δέσμευση από την πλευρά της Alpha Bank να δράσει, αξιοποιώντας πλήρως την ευκαιρία που δίνεται και στο τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, η μητρική της Alpha Bank βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με την προσδοκία της συγκέντρωσης 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο – για όλους όσοι έχουν ζωντανή την μνήμη της παλαιάς Σοφοκλέους- δεν είναι προφανώς τα στοιχήματα για το ποιος θα συμμετάσχει ή όχι στην αύξηση αλλά η χρήση των νέων αντληθέντων κεφαλαίων μέσα από την οποία εκδηλώνεται και το όραμα και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης.

Με βάση τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία και δεδομένα η χρήση των νέων κεφαλαίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης – τα δάνεια για ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και τις επιδοτήσεις που έτσι κι αλλιώς απαιτούν συμπλήρωση με ιδιωτικούς πόρους.

—————————————-

Για να είμαι μαζί σας απολύτως ειλικρινής η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2020-2021 χρειάζεται να διαβαστεί και να ξαναδιαστεί για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ειδικά, η ενότητα της που αφορά το τραπεζικό σύστημα.

Σχεδόν τηλεγραφικά συγκρατώ μια σειρά από επισημάνσεις:

* Υποχώρηση της κεφαλαιακής επάρκειας – Σημαντικές και στη σωστή κατεύθυνση οι πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου – Παραμένει η πρόκληση της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης -Οριακή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το α΄ τρίμηνο του 2021 – Αναμένεται περαιτέρω αύξηση λόγω της πανδημίας – Θετική εξέλιξη η ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα

*Η προσπάθεια για μετασχηματισμό της οικονομίας προς ένα εξωστρεφές, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς αναπτυξιακό πρότυπο προϋποθέτει τη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων από ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Αυτό απαιτεί: α) την αντιμετώπιση των υφιστάμενων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και όσων δημιουργηθούν μετά την άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, β) την αναθεώρηση των προβλέψεων των τραπεζών για τον πιστωτικό κίνδυνο, γ) την ουσιαστική ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και στην αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων, δ) την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στα ίδια κεφάλαια και ε) την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Κλείνοντας, μια συνολικότερη κρίση για την επόμενη μέρα από την διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας: «Το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία. Απαιτείται εγρήγορση, σύμπλευση των πολιτικών δυνάμεων και εντατικοποίηση των προσπαθειών προκειμένου να υλοποιηθεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας διότι παρά τις θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και ανισορροπίες, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την πανδημία».

Η κρίση αυτή της διοίκησης της κεντρικής Τράπεζας πατάει πάνω στα εξής δεδομένα, προβλέψεις και εκτιμήσεις: α) Ανάπτυξη 4,2% το 2021, 5,3% και 3,9% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, β) οι προβλέψεις υπόκεινται σε κινδύνους και αβεβαιότητες – Εφικτό ωστόσο το ενδεχόμενο ταχύτερης ανάκαμψης έναντι του βασικού σεναρίου, γ) κρίσιμη παράμετρος για τον έλεγχο της πανδημίας και τη διατηρήσιμη ανάκαμψη είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

————————————-

Και ο ΣΕΒ έχει πλέον το δικό του Εθνικό Σχέδιο – κάτι σαν το Ελλάδα 2.0- αρκετά προωθημένων αντιλήψεων για τον άλλοτε  παραδοσιακό φορέα εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΕΒ  Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επεσήμανε κάτι που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και συζητήθηκε αρκετά μεταξύ των συμμετεχόντων: «(…) ζητούμενο δεν είναι να επανέλθουμε στον προ κρίσης και πανδημίας τρόπο λειτουργίας». Ο ίδιος συνόψισε και τις κρίσιμες προτεραιότητες:

  1. Να φέρουμε πιο κοντά τις επιχειρήσεις στην κοινωνία, ξεκινώντας από το τι μπορούμε εμείς, οι επιχειρήσεις, να κάνουμε καλύτερα.
  2. Να προωθήσουμε τη συλλογική μας ικανότητα σαν κοινωνία και οικονομία να καινοτομούμε σε όλους τους τομείς.
  3. Να επενδύσουμε και να συνεργαστούμε για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των εργαζόμενων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.
  4. Να δουλέψουμε συστηματικά για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας, με τρόπο που συνδυάζει βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα.
  5. Να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να επιταχύνουν το ψηφιακό τους μετασχηματισμό.
  6. Να δουλέψουμε για μια σύγχρονη βιομηχανική πολιτική, ως βάση για μια πιο ανθεκτική οικονομία με καλύτερες θέσεις εργασίας.

Συγκρατώ ορισμένες από τις ατάκες του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου: «Στόχος μας είναι μια συμπεριληπτική, διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη και αυτή δεν θα επιτευχθεί νομοτελειακά. Αλλά θα πρέπει να την κατακτήσουμε. Και σε αυτό, εκτός από πόρους, χρειάζονται τομές, αλλαγές και ρήξεις» – «Οι επιχειρήσεις είμαστε οργανικό κομμάτι της κοινωνίας. Μπορούμε και οφείλουμε να γίνουμε φορείς αλλαγής σε αυτή την κατεύθυνση» – «Μια οικονομικά ισχυρή χώρα με ανοικτούς ορίζοντες, και ευκαιρίες για όλους».

————————————–

Το 2014 στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στην προοπτική της νίκης του στις εκλογές είχε υποσχεθεί κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Επτά χρόνια μετά από την Δραπετσώνα υποσχέθηκε 800 ευρώ! Δηλαδή ούτε ένα 50αρικό παραπάνω… Βεβαίως να μην παραλείψω να σημειώσω ότι μόνο τρεις μήνες πριν τις εκλογές του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όρισε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, από τα 586 ευρώ που ήταν από το 2012.

—————————————-

Έχει χαθεί το μέτρο με το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για οτιδήποτε ξενοδοχειακό – τουριστικό στην Ελλάδα. Διαβάστε: Κινέζοι διαπραγματεύονται την εξαγορά ενός (εδώ και δεκαετίες) ημιτελούς ξενοδοχείου στην Αίγινα. Τι άλλο θα ακούσουμε…

—————————————

Για την επίσκεψη του πρίγκηπα διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Μπιν Ζαγίντ αλ Ναχγιάν, που αναβλήθηκε τελευταία στιγμή, κάτι θα έχετε ακούσει… Ο πρίγκιπας του Κόλπου επρόκειτο να έλθει στην Ελλάδα με το πολυτελές κότερό του και να μείνει στο Four Seasons, στη Βουλιαγμένη. Ωστόσο κάτι μεσολάβησε την τελευταία στιγμή και το ταξίδι αναβλήθηκε. Ήρθε, ωστόσο, στο Ελ. Βενιζέλος ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Δρ. S. Jaishankar. Αυτός έκανε μια κανονική επίσημη επίσκεψη. Η Αθήνα θέλει πολύ να δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος στον άξονα Άγκυρας – Ισλαμαμπάντ. Εξ ου και η παρουσία του εδώ. Γι’ αυτό και ο Μητσοτάκης θέλει κι ο ίδιος να επισκεφθεί μέσα στο 2022 το Νέο Δελχί.

Και μια κι ο λόγος σε πρωθυπουργικά ταξίδια, να αναφέρουμε εδώ ότι ο Μητσοτάκης θέλει να πάει στο Τόκιο. Εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξάγονται εκεί.

————————————-

Αν κανείς έδινε βάση στις φήμες που κυκλοφορούσαν από τις αρχές της άνοιξης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης θα έπρεπε να έκανε Πάσχα στο Πόρτο Καρράς. Ωστόσο, ο Ιούνιος «φεύγει» και ο επιχειρηματίας παραμένει στο Ροστόφ. Παρ’ όλα αυτά… Στην αγορά, για όποιο project κι αν κυκλοφορεί, ακούς ότι «ο Ιβάν είναι μέσα». Πρώτα για το πεντάστερο Καψής, στην Αγία Πελαγία της Κρήτης, μετά για άλλα τρία ξενοδοχεία σε Κω, Ρόδο και Κέρκυρα, κατόπιν για το λιμάνι του Βόλου, επειδή «το θεωρεί συμπληρωματικό της Θεσσαλονίκης» κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το φθινόπωρο που έρχεται πρέπει «να βγει» ο διαγωνισμός για την επέκταση του προβλήτα 6 του ΟΛΘ. Συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατομμύρια ευρώ. Άλλη καθυστέρηση, εδώ, δεν παίρνει…

————————————

Δεν προκάλεσαν μόνο το θαυμασμό των τρίτων, αλλά και την έρευνα των αρμοδίων Αρχών κάποιες μεγάλες αγορές ακινήτων που έγιναν τελευταία στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια προάστεια, αλλά και σε νησιά (Μύκονος). Κι αυτό γιατί, κάπως κάτι οδηγεί σε «ξέπλυμα». Για τον ίδιο λόγο, αλλά με άλλους πρωταγωνιστές, οι ίδιες Αρχές ερευνούν και μια μεγάλη αποζημίωση που καταβλήθηκε μετά από αστική αγωγή στα δικαστήρια…

———————————–

Επιχείρηση γοητείας στους ανταποκριτές του Ξένου Τύπου, που είναι διαπιστευμένοι στην Τουρκία, κάνει ο πρόεδρος Ερντογάν: Δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας με δαπάνες του τουρκικού δημοσίου, προνομιακό καθεστώς εμβολιασμού τους από το εκεί ΕΣΥ (πολύτιμο προνόμιο στη σημερινή Τουρκία) κι άλλες διευκολύνσεις, με έναν στόχο: ένα καλό «κομμάτι» στα έντυπα τους. Τι άλλο θα σκεφτεί το σύστημα Ερντογάν;

———————————-

Σε ένα προνομιακό γήπεδο για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως εκείνο των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας «εισέβαλε» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρατώντας στα χέρια του την έκθεση της (αντιπροσωπευτικής) Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+. Το τι θα προκύψει ως νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες από την έκθεση της Επιτροπής ουδείς γνωρίζει τουλάχιστον αυτή την ώρα. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση με τον τρόπο που χειρίσθηκε το όλο ζήτημα διεύρυνε τους διαύλους επικοινωνίας με ένα δυναμικό ακροατήριο πολιτών που δίνει τόνο και ρυθμό σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους όπως πχ οι εκλογές.  Σε καμμία περίπτωση ας μην περάσει απαρατήρητο ότι στην Επιτροπή συμμετείχαν και πρόσωπα όπως η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ταυτότητας φύλου, Μαρίνα Γαλανού, η Πρόεδρος της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο ΜΚΟ», Στέλλα Μπελιά, και ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Απόστολος Καραμπαΐρης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories