Tην Τεχεράνη θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Μάλιστα, αν και ιρανικές πηγές υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συνομιλίες, η επίσκεψη του Μάσιμο Απάρο θεωρείται σίγουρο πως συνδέεται με την ανοιχτή εκκρεμότητα που υπάρχει αναφορικά με την ανανέωση του προγράμματος επιθεωρήσεων των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Θυμίζουμε πως η χρονική επέκταση των επιθεωρήσεων από τους διεθνείς ελεγκτές έχει λήξει, δίχως να ανανεωθεί, με την Τεχεράνη να παίζει το παιχνίδι της… γάτας με το ποντίκι μετά και το πάγωμα των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για την αναζωπύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2018, μεταξύ Δύσης και Ιράν.

Ο ΙΑΕΑ έχει απαιτήσει, εδώ και εβδομάδες, από την Τεχεράνη μια σαφή απάντηση για το αν θα επιτρέψει την επέκταση του προγράμματος των επιθεωρήσεων, ώστε οι έλεγχοι να επανέλθουν, όμως η Τεχεράνη δεν έχει δώσει ακόμη μια σαφή απάντηση. Έχει δηλώσει μόνο πως μελετά ακόμη το θέμα…

Η επίσκεψη του Απάρο, που είναι εκ των κορυφαίων ελεγκτών του ΙΑΕΑ στη χώρα, έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου διεθνείς διπλωμάτες κατήγγειλαν πως το Ιράν έχει μπλοκάρει την πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στην κυριότερη πυρηνική εγκατάσταση του, στο Νατάνζ, με το επιχείρημα πως τίθεται θέμα ασφάλειας μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά της μονάδας, τον Απρίλιο.

Αναλυτές εκτιμούν πως η Τεχεράνη κωλυσιεργεί έχοντας δυσαρεστηθεί με τη διακοπή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη. Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε δηλώσεις τους, έχουν σχολιάσει πως βρίσκεται στο χέρι του Ιράν να αποφασίσει να συμβιβαστεί, εφόσον θέλει να επιτευχθεί συμφωνία, με την Τεχεράνη να απαντά από την πλευρά της πως… «αυτοί πρέπει να πάρουν την απόφαση τους».

Πάντως, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει δεδομένου πως ο σκληροπυρηνικός νικητής των ιρανικών προεδρικών εκλογών, Εμπραχίμ Ραϊσί, αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα από τις 8 Αυγούστου, οπότε κατόπιν οι ισορροπίες στην Τεχεράνη μπορεί να αλλάξουν και τα περιθώρια για ένα συμβιβασμό με τη Δύση να στενέψουν…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα