Η Αμερική είναι η χώρα των ευκαιριών και της αφθονίας. Η χώρα που το χρήμα ρέει σε μια σχεδόν ανοικτή οικονομία. Και όπου το χρήμα ρέει, ανθούν και οι απάτες. Το περιβάλλον για απάτες έγινε ακόμη πιο ευνοϊκό στις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας καθώς ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών συναλλαγών μεταφέρθηκε αναγκαστικά στο Διαδίκτυο λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και το κλείσιμο της αγοράς.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου δείχνουν ότι ο αριθμός των αναφορών για υποθέσεις απάτης ανήλθαν στα 4,8 εκατομμύρια το 2020, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 43% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σχεδόν το ένα-τρίτο αυτών των αναφορών, 29%, αφορούσε υποθέσεις κλοπής ταυτότητας, με την παραποίηση κυβερνητικών εγγράφων να είναι η πιο συνήθης πρακτική.

Οι διαδικτυακές αγορές ήταν η δεύτερη πιο συνήθης κατηγορία απάτης που αναφέρθηκε από τους Αμερικανούς καταναλωτές, ενώ το top-5 συμπλήρωσαν οι υπηρεσίες διαδικτύου, βραβεία, λαχεία, υπηρεσίες τηλεφωνίας και κινητής.

Συνολικά, οι καταναλωτές ανέφεραν ζημιές άνω των 3,3 δις δολαρίων λόγω απάτης το 2020, έναντι 1,8 δις το 2019. Ζημιές σχεδόν 1,2 δις δολαρίων αναφέρθηκαν πέρυσι λόγω υποθέσεων απάτης, ενώ οι online αγορές αντιστοιχούσαν σε ζημιές αξίας 246 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ποσοστό 34% των αναφορών που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Εμπορίου αφορούσαν την απώλεια χρήματος, ποσοστό αυξημένο από το 23% του 2019.

Το δίκτυο Sentinel που συλλέγει τις αναφορές των καταναλωτών, έλαβε περισσότερες από 4,7 εκατ. αναφορές το 2020. Αυτές αφορούσαν σε υποθέσεις απάτης που προαναφέρθηκαν, καθώς επίσης κλοπές ταυτότητας και προβλήματα με πιστωτικά γραφεία, τράπεζες και δανειστές. Το 2020, έγιναν περίπου 1,4 εκατ αναφορές για κλοπή ταυτότητας, σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2019. Εξ αυτών, 406.375 έγιναν από ανθρώπους που κατήγγειλαν κακή χρήση των πληροφοριών τους κατά τη διάρκεια αίτησης για χορήγηση κρατικού εγγράφου ή επιδόματος. Αυτό αντιστοιχεί σε μια εκρηκτική αύξηση από το 2019, όταν ο αριθμός ήταν μόλις 23.213.

Το 2020, η Επιτροπή Εμπορίου καθιέρωσε την υπηρεσία ReportFraud.ftc.gov, μια αναβαθμισμένη πλατφόρμα για την υποβολή αναφορών στην υπηρεσία. Η υπηρεσία μοιράζεται αυτές τις αναφορές με περίπου 2.800 χρήστες επιβολής του νόμου σ΄ ολόκληρη τη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή