Για την αμερικανίδα γκουρού, συγγραφέα, μεγιστάνα των ΜΜΕ και πρώτης influencer, Μάρθα Στιούαρτ, γνωστή για τις συμβουλές και τα κόλπα της «για τα ωραία πράγματα», τα πράγματα έγιναν πολύ άσχημα, εκείνη την μέρα όταν μια ομοσπονδιακή ανώτατη ένορκη επιτροπή ενεχείρισε σε αυτήν και τον πρώην μεσίτη της παραπομπή σε δίκη για εννέα κατηγορίες, που συμπεριλάμβαναν παρεμπόδιση δικαιοσύνης, απάτη κινητών αξιών, συνωμοσία και ψευδείς δηλώσεις.

Από την μια στιγμή στην άλλη η εικονική και άκρως δημοφιλής Στιούαρτ, από καθημερινή παρουσία στους τηλεοπτικούς δέκτες έγινε κατηγορούμενη σε μια δίκη για χειραγώγηση μικρού αριθμού μετοχών,  μια υπόθεση που δεν θα γινόταν γνωστή αν δεν αφορούσε την αγαπημένη όλων των αμερικανίδων νοικοκυρών.

Η Στιούαρτ, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της Martha Stewart Living Omnimedia Inc., και ο πρώην μεσίτης της Merrill Lynch, Πίτερ Μπακάναβιτς, καταγηρόθηκαν μετά από έρευνα για την πώληση μετοχών της ImClone Systems. Ο Μπακάναβιτς κατηγορήθηκε για παρεμπόδιση, συνωμοσία, ψευδείς δηλώσεις και ψευδορκίες.

Στη συνέχεια, η 61χρονη Στιούαρτ παραιτήθηκε σχεδόν αμέσως από τη θέση της μόλις κατηγορήθηκε (παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο και ως επικεφαλής διευθύντρια δημιουργικού). Όμως αυτή και ο Μπακάναβιτς αμφισβήτησαν ότι ήταν ένοχοι για τις κατηγορίες του τότε εισαγγελέα του Μανχάταν των ΗΠΑ και του μελλοντικού διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν ότι το 2001 η Στιούαρτ ενημερώθηκε από τον Μπακάναβιτς ότι η μετοχή της ImClone θα πέσει αφού ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έλαβε εμπιστευτικές πληροφορίες ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πρόκειται να αρνηθεί να επανεξετάσει μια αίτηση για ένα φάρμακο της εταιρείας κατά του καρκίνου. Η Στιούαρτ πούλησε σχεδόν 4.000 μετοχές ImClone – αξίας  $ 230.000- μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του FDA.

Στη δίκη, ένα ομοσπονδιακή δικαστήριο ενόρκων αποφάνθηκε ότι η Στιούαρτ, η οποία επέμενε στην αθωότητά της, ήταν ένοχη για συνωμοσία, παρεμπόδιση και δύο κατηγορίες ψέματος σε ομοσπονδιακούς ανακριτές (απορρίφθηκε μια κατηγορία απάτης για χρεόγραφα) στις 5 Μαρτίου 2004. Ο Μπακάναβιτς κρίθηκε ένοχος σε τέσσερεις από τις πέντε κατηγορίες.

Μια ένσταση για νέα δίκη απορρίφθηκε και η Στιούαρτ καταδικάστηκε σε πέντε μήνες σε ομοσπονδιακή φυλακή ελάχιστης ασφάλειας στη Δυτική Βιρτζίνια. Εξέτισε την ποινή το 2004 και στη συνέχεια , έμεινε πέντε μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό και δύο χρόνια υπό επιτήρηση. Η Στιούαρτ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας της, διατηρώντας τον τίτλο του ιδρυτικού διευθυντή.

Μετά την απελευθέρωσή της από τη φυλακή τον Μάρτιο του 2005, η Στιούαρτ ξεκίνησε μια πολύ δημοφιλή επιστροφή, με εκπομπές, έντυπα, συνεντεύξεις και επανέκαμψε στην Martha Stewart Living Omnimedia. Παραμένει εξόχως δημοφιλής και διατηρεί το προσωπικό της μπλογκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή