Την εβδομάδα έως τις 27 Ιουνίου ο δείκτης ανάκαμψης παρουσίασε σημαντική βελτίωση καθώς αυξήθηκε από τις από τις 93,4 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, στις 103,4 μονάδες. Η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της αγοράς εργασίας στην οποία οφείλεται το 75% της βελτίωσης του συνολικού δείκτη ανάκαμψης, αλλά και στο χρηματοοικονομικό κλάδο (10,5% της βελτίωσης του δείκτη ανάκαμψης), στην κινητικότητα (9,4% της βελτίωσης του δείκτη ανάκαμψης), στην υγεία (4,1% της βελτίωσης του δείκτη ανάκαμψης).

Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), παρατηρείται περαιτέρω βελτίωση κατά την εβδομάδα έως τις 13 Ιουνίου. Ο δείκτης έφτασε στις 83,5 μονάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 81,7 μονάδες.  Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις βελτιώσεις της κινητικότητας, της παραγωγής/βιομηχανίας και της υγείας.

Προβλέψεις  ΑΕΠ

Αναθεώρηση των προβλέψεων κυρίως για τα έτη 2021 και 2022 λόγω των νέων εκτιμήσεων της Focus Economics (Ιούλιος 2021). Έτσι, η εκτίμηση για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 είναι 4,58% (από 4,35% που ήταν με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουνίου), για το 2022 είναι 5,65% (από 5,75% που ήταν με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουνίου) και για το 2023 είναι 3,19% (από 3,05% που ήταν με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουνίου).

Ταυτόχρονα, επεκτείνουμε τις προβλέψεις έως το 2024 δεδομένου ότι οι επιπτώσεις του ταμείου ανάκαμψης έχουν διάρκεια και πρέπει να τις παρακολουθούμε. Για το 2024 η εκτίμηση για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ είναι 1,89%.

Πιο συγκεκριμένα, η Focus Economics αναθεώρησε τις προβλέψεις της, για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, τον Ιούλιο σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Ιουνίου ως εξής: το 2020 σε -7,8% (ήταν -8,0% με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουνίου), 4,8% το 2021 (ήταν 3,9% με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουνίου), 5,3% το 2022 (ήταν 5,7% με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουνίου), 3,4% το 2023 (ήταν 3,0% με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουνίου) και 2,8% το 2024.

Πανδημία και Οικονομία
Οι  ανοδικές τάσεις στην οικονομία συνεχίζονται καθώς μειώνονται σημαντικά τα κρούσματα, οι θάνατοι και τα μέτρα αποστασιοποίησης.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Έχει σχέση το πεδίο βαρύτητας της Γης με τα υψόμετρα;
Academia |

Γιατί δεν ξέρουμε το ακριβές υψόμετρο στον Όλυμπο; Πως θα υπολογιστεί σωστά το υψόμετρο στη χώρα

Αν γνωρίζουμε το πεδίο βαρύτητας για τον ελληνικό χώρο, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε την επιφάνεια του γεωειδούς. Ξέροντας λοιπόν αυτήν την επιφάνεια μπορούμε μετά να μετατρέψουμε τα γεωμετρικά υψόμετρα σε υψόμετρα που όλοι κατανοούμε

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις
Academia |

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 είχε μικρή επίδραση στις μεταβολές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, ενώ η υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών σε καμία χώρα

Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη
Academia |

Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη

Με βάση τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου 2023 για το πρώτο μισό του 2023, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα πρέπει να αναμένεται χαμηλότερος για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου και ελαφρώς καλύτερες για το δεύτερο μισό του 2023.