Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι την τελική έγκριση του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2.0, καθώς στο Ecofin στις 13 Ιουλίου το ελληνικό πρόγραμμα, οπότε και το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως», μαζί με άλλα 11.

Στη συνέχεια το πακέτο θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή, ενώ θα υπογραφεί και η επιχειρησιακή συμφωνία του προγράμματος μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Κομισιόν, η οποία θα περιλαμβάνει και την δανειακή σύμβαση των 12,7 δισ. ευρώ, που θα αξιοποιήσει η Ελλάδα για ιδιωτικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις αρχές Αυγούστου θα προχωρήσει και η εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων στα πλαίσια του Ελλάδα 2.0 ύψους 4 δισ. ευρώ.

Πέραν του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ που οδεύει προς τελική πολιτική έγκριση, όπως προαναφέρθηκε επιχειρείται να καταστεί εφικτή, μέσα στις επόμενες μέρες και η έγκριση του τελικού σχεδίου  για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσα από το οποίο η κυβέρνηση θα λάβει επιδοτήσεις αξίας 21,15 δισ. ευρώ.

Προφίλ ταχείας απορρόφησης

Με αυτές τις 2 κινήσεις που ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό των κονδυλίων που διεκδικεί σε πάνω από 51 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει τους πόρους για την ανάκαμψη των επόμενων ετών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει το προφίλ της χώρας, η οποία απορροφά τα κονδύλια με όσο το δυνατόν πιο ταχείς ρυθμούς.

Εντός του έτους, η κυβέρνηση επιθυμεί να αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ από το Ελλάδα 2.0 και μάλιστα σε δύο δόσεις: Μία τον Αύγουστο και άλλι μία προς τα τέλη του έτους.

Στο ΕΣΠΑ μετά την έγκριση αρχίζει ένας νέος μαραθώνιος για να εγκριθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα με πρώτο το Ανταγωνιστικότητα και το Απασχόληση.

Και τούτο ώστε να μπορέσει η χώρα φέτος πέρα από την προκαταβολή  να κάνει και αιτήσεις πληρωμών για δόσεις.

Δημοσιονομική ευελιξία

Πολύ σημαντικό ορόσημο είναι και το Eurogroup της 12ης Ιουλίου. Εκεί οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συζητήσουν ξανά για την επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για τον επόμενο χρόνο.

Το Εurogroup της 12ης Ιουλίου θα δώσει την πυξίδα σε όλα τα κράτη μέλη και στην Ελλάδα για το ποια θα είναι η οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν ανάλογα με τα όρια που θα τους τεθούν για το 2022 και πολύ περισσότερο για το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης