Σκέψεις για παράταση των φορολογικών δηλώσεων κυριαρχούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθότι ο ρυθμός υποβολής είναι πολύ αργός.

Η επιβράδυνση που παρατηρείται κάνει τους λογιστές να εκτιμούν πλέον ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση καθώς δεν έχουν αναρτηθεί στο Τaxis οι βεβαιώσεις από το υπουργείο Εργασίας για τα μηνιαία επιδόματα των 534 ευρώ που έλαβαν το 2020 λόγω της αναστολής της σύμβασης εργασίας που είναι μεν αφορολόγητα αλλά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Σημειώνεται ότι τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν το 2020 προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στους κωδικούς 781-782 του φετινού Ε1.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόλις 1 στους 3 φορολογούμενους έχει υποβάλλει δήλωση αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1.959.260 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν εισαχθεί στο Τaxisnet 3.572.526 φορολογικές δηλώσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών καθώς τυχόν παράταση στις προθεσμίες υποβολής θα προκαλέσει μεγάλο ζήτημα στην εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ με μεταφορά της πρώτης δόσης εξόφλησης του φόρου ακόμα και τον Οκτώβριο.

ΕΝΦΙΑ

Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει επανάληψη των όσων έγιναν πέρυσι, όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρέλαβαν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου και είχαν περιθώριο έως το τέλος Οκτωβρίου να καταβάλλουν δύο δόσεις μαζί.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από τα 1.959.260 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί :

– Το 28,18% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 552.208 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 337,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 611 ευρώ.

– Το 55,18% των σημειωμάτων ή 1.081.202 μηδενικού φόρου.

– Για το 16,63% των φορολογουμένων ή για 325.850 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 206 ευρώ ή 67,375 εκατ. ευρώ συνολικά.

Επιστροφές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών φέτος τα ποσοστά των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή ή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο προβλέπεται να είναι υψηλά και να κινηθούν στο 75%.

Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 28 Ιουλίου μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2022 και εφόσον πληρώσουν ολόκληρο το ποσό εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.

Όσοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο ενώ χάνουν την έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής

Πλέον, αποτελεί ζήτημα εάν τελικά το οικονομικό επιτελείο θα αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές όπως μια παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με πιθανές αλλαγές και στο χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ και της πληρωμής αυτού.

Επίσης, αν θα μελετηθεί το ενδεχόμενο να επεκταθεί και η δυνατότητα παροχής έκπτωσης 3% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος, που αυτή τη στιγμή δικαιούνται όσοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως το τέλος Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax