Σκοτεινά σύννεφα μαζεύονται πάνω από δημοφιλείς περιοχές της Καραϊβικής για τις οποίες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση οι κινεζικές επιχειρήσεις. Μια offshore εταιρική κατοικία επέτρεψε στην Didi Global και σε ομότιμους αξίας 60 δις δολαρίων να εισαχθούν εύκολα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Όμως, η νέα οδηγία από την πανίσχυρη κρατική κυβέρνηση θα ενισχύσει την εποπτεία στις εισαγωγές εταιρειών στο εξωτερικό.

Οι περιορισμοί ξένων επενδύσεων στην τεχνολογία, υγεία και άλλους τομείς οδήγησαν σε μερικές δημιουργικές λύσεις. Οι περισσότερες εταιρείες, περιλαμβανομένων τιτάνων όπως η Alibaba, βασίζονται σε ένα πολύπλοκο δίκτυο ξένων και εγχώριων δομών γνωστών ως μεταβλητές οντότητες (VIE). Η πρόσφατα εισηγμένη Didi, για παράδειγμα, είναι μια εταιρεία συμμετοχών με έδρα τα νησιά Κέιμαν που υποστηρίζεται από την ιαπωνική SoftBank και άλλους. Ελέγχει δραστηριότητες που στεγάζουν ευαίσθητες άδειες λειτουργίας απρόσιτες σε ξένους, μέσω νομικών συμβάσεων.

Αυτές οι συνήθεις πλέον ρυθμίσεις VIE έστρωσαν το δρόμο για τη Νέα Υόρκη. Συνήθως, εγχώριες εταιρείες υποχρεούνται να περάσουν μέσα από μακρά διαδικασία έγκρισης για να πωλήσουν μετοχές. Όμως, όσες αποκαλούν τα νησιά Κέιμαν, ή άλλες ξένες δικαιοδοσίες, ως εταιρική βάση τους βρίσκονται εκτός των ορίων του Πεκίνου. Αυτή η τρύπα πυροδότησε φρενίτιδα κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη δεκαετία, πάνω από 200 εταιρείες από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας άντλησαν 78 δις δολάρια στη Νέα Υόρκη, περιλαμβανομένης της Alibaba και του ρεκόρ της αρχικής δημόσιας εγγραφής των 25 δις δολαρίων το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Αυτό θα αλλάξει. Η γενική γραμματεία του κομμουνιστικού κόμματος και το συμβούλιο του κράτους, οι δύο μεγαλύτεροι πυλώνες εξουσίας της χώρας, την Τρίτη αποκάλυψαν ριζικές νέες προτάσεις που στοχεύουν «παράνομες δραστηριότητες χρεογράφων». Παρότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, το έγγραφο καλεί για την θέσπιση νέων κανονισμών για εταιρείες που έχουν ήδη εισαγάγει τις μετοχές τους στο εξωτερικό ή σκοπεύουν να κάνουν κάτι τέτοιο. Είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο επιδιώκει να ασχοληθεί με τέτοια εταιρικά θέματα.

Η χρονική στιγμή είναι ενδιαφέρουσα. Η Didi μπήκε στο χρηματιστήριο πριν μια εβδομάδα, αγνοώντας τις συστάσεις κινέζων αξιωματούχων να καθυστερήσει την αρχική δημόσια εγγραφή της, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η εταιρεία έκτοτε έγινε στόχος έρευνας για κυβερνοασφάλεια και απαγορεύσης χρήσης εφαρμογών, προκαλώντας την κατάρρευση της μετοχής της κατά 20% την Τρίτη. Μια πιο σαφής διαδικασία έγκρισης των εταιρειών που εισάγονται στο εξωτερικό κάνοντας χρήση των VIEs ίσως εμποδίσει τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας από το να πάρουν εκδίκηση από τις νεοεισαγόμενες εταιρείες και τους μετόχους τους.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι εταιρείες που βασίστηκαν στα νησιά Κέιμαν για να ξεφύγουν από τον έλεγχο του Πεκίνου θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Επενδυτικές τράπεζες που κέρδισαν τεράστιες προμήθειες καλωσορίζοντας τους κινέζους επισκέπτες στη Νέα Υόρκη, επίσης, θα χάσουν αυτές τις ηλιόλουστες μέρες.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners