Για ανάπτυξη δύο ταχυτήτων τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη έκανε λόγο, σε δηλώσεις της, η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Μόνο που οι δύο αυτές ταχύτητες δεν είναι αυτές που θα περίμενε κανείς, καθώς οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα είναι αυτές που θα οδηγούν την κούρσα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε τοποθέτηση της στη σημερινή Σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στη Σόφια, η οποία «αγκαλιάζει» δώδεκα κράτη μέλη της Ε.Ε. από την κεντρική, ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική, εμφανίστηκε αισιόδοξη αναφορικά με την έξοδο των οικονομιών της περιοχής από την κρίση της πανδημίας. «Περιμένουμε πως μέσα στο 2021 η περιοχή (της Πρωτοβουλίας) θα φτάσει και πάλι τα επίπεδα ΑΕΠ του 2019, πολύ μπροστά από ότι άλλες περιοχές του πλανήτη» σχολίασε η βουλγαρικής καταγωγής κυρία Γκεοργκίεβα.

Όμως, το εντυπωσιακό είναι πως και τα επόμενα χρόνια η πορεία ανάκαμψης των οικονομιών της Πρωτοβουλίας θα επιταχυνθεί «πιάνοντας» καλύτερα επίπεδα από αυτά των οικονομιών της δυτικής Ευρώπης.

Ήδη κατά την περσινή χρονιά οι χώρες μέλη της Πρωτοβουλίας συρρικνώθηκαν οικονομικά κατά περίπου 4% κατά μέσο όρο, ήτοι περίπου το μισό σε σχέση με τη δυτική Ευρώπη. Όμως, και τα επόμενα χρόνια, από φέτος μέχρι το 2025, ο μέσος όρος της ετήσιας ανάπτυξης τους θα κυμανθεί κατά 1,2% υψηλότερα από το μέσο όρο των πιο ισχυρών οικονομιών της δυτικής Ευρώπης.

Θυμίζουμε πως στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, που είναι γνωστή επίσης και ως Πρωτοβουλία Βαλτικής, Αδριατικής και Μαύρης Θάλασσας, περιλαμβάνει την Αυστρία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας