Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν «έχει ήδη παραβιάσει κατάφωρα τους βασικούς κανόνες δικαίου» και «δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος διαχειριστής των κονδυλίων της ΕΕ μέχρι αυτά τα προβλήματα να λυθούν», διαπιστώνει ομάδα τριών «σοφών» που μελέτησαν τα όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία, για λογαριασμό αρκετών ευρωβουλευτών, από διαφορετικές πολιτικές ομάδες.

«Το Συμβούλιο είναι ανάγκη να ενεργοποιήσει το Άρθρο 7 εναντίον αυτής της ουγγρικής κυβέρνησης (…) Όλα τα έννομα μέσα πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να δείξουν στον Ορμπάν ότι έχει φτάσει πολύ μακριά. Αποτελούμε μια ένωση αξιών, είτε αυτό αρέσει στον Ορμπάν είτε όχι», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της φιλελεύθερης ομάδας Renew στην Ευρωβουλή, Ντάτσιαν Κάλος.

Στο φόντο αυτών των διαπιστώσεων και δηλώσεων, η ολομέλεια της Ευρωβουλής αναμένεται να συζητήσει σήμερα το ζήτημα της Ουγγαρίας. Και να απαιτήσει από τους ηγέτες των «27» να βάλουν φρένο στο «κακό παιδί» της ΕΕ, έστω κι αν αυτό οδηγήσει στη ρήξη.

Ο Ορμπάν δεν είναι μόνος

Είναι γνωστό ότι στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, οι οπαδοί του Ορμπάν δεν αποτελούσαν ποτέ την πλειοψηφία. Όσο για τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, με στόχο να θέσει στο περιθώριο και να δυσφημίσει τα μέλη της κοινότητας των LGBTQ+, τα οποία πρακτικά εξισώσει με τους… παιδόφιλους, δεν αποτελεί παρά την αφορμή για τη νέα σύγκρουση με πολλούς από τους εταίρους της Ουγγαρίας στην ΕΕ.

Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν τεράστιο λάθος το συμπέρασμα ότι ο Ορμπάν είναι απομονωμένος και, ως εκ τούτου, το πρόβλημά του μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Τα παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές είναι πολλά: Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν χαρακτήρισε πρόσφατα τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα «αηδιαστική». Η κυβέρνηση της Πολωνίας κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει στην πράξη το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Και πολλά ακόμη.

Η επιστολή των «16»

Η πιο ηχηρή απόδειξη, όμως, της επιρροής που έχουν οι ιδέες και οι θέσεις του Ορμπάν στην Ευρώπη ήρθε το περασμένο Σαββατοκύριακο, μέσω μιας επιστολής. Υπογράφοντες είναι οι ηγέτες 16 λαϊκιστικών, εθνικιστικών και στην πλειοψηφία τους ακροδεξιών κομμάτων – όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Ματέο Σαλβίνι, η Τζόρτζια Μελόνι και ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο Σαντιάγο Αμπασκάλ του ισπανικού Vox και άλλοι. Παραλήπτες δε της επιστολής είναι οι θεσμοί και το «διευθυντήριο» της ΕΕ.

Όσο για το περιεχόμενο, είναι φρικιαστικό. Όπως είπε ο ίδιος ο Ορμπάν, ο οποίος φυσικά συγκαταλέγεται στους υπογράφοντες, «η διακήρυξη αφορά στο μέλλον της ΕΕ, στην προστασία των εθνών, των οικογενειών και των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών».

«Τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να βασίζονται στις παραδόσεις, τον σεβασμό του πολιτισμού και της ιστορίας των κρατών της Ευρώπης, της Εβραιο-Χριστιανικής κληρονομιάς και των κοινών αξιών που ενώνουν τα έθνη μας», σημειώνουν οι «16» και συνεχίζουν: «Επαναβεβαιώνουμε την πίστη μας ότι η οικογένεια αποτελεί τη βασική συστατική μονάδα των εθνών μας. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή δημογραφική κρίση, με χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και πληθυσμό που γερνάει, η πολιτικές στήριξης της οικογένειας θα έπρεπε να είναι η απάντηση και όχι η μαζική μετανάστευση».

Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον στόχο κάποιων «εξτρεμιστικών δυνάμεων», όπως τις χαρακτηρίζουν, να συγκροτήσουν ένα «Ευρωπαϊκό Υπερκράτος», που θα απορροφήσει και θα αφομοιώσει σταδιακά όλα τα υπάρχοντα.

Στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω κάνουν κάποιους παλαιότερους να ανατρέξουν στην περίοδο της χούντας του 1967-’74 και το σήμα-κατατεθέν της που ήταν το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», έχουμε να τους πούμε ένα πράγμα: Έχουν απόλυτο δίκιο να σκέφτονται έτσι! Και μαζί να φοβούνται ότι το καθεστώς που ανατράπηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, επιχειρεί τώρα να πάρει την εκδίκησή του – και μάλιστα μέσω Βρυξελλών!

Ένας «ορμπανικός» στο τιμόνι της ΕΕ!

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά εξαιτίας της παρουσίας του Γιάνεζ Γιάνσα στην προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο. Διότι μπορεί ο Σλοβένος πρωθυπουργός να μην έχει υπογράψει την διακήρυξη των «16» και να ισχυρίζεται πως δεν είχε καν τον χρόνο να την διαβάσει (όπως κάποιο δεν είχαν χρόνο να διαβάσουν τα μνημόνια που ψήφιζαν…), όμως είναι φανερό ότι συμμερίζεται απολύτως τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτήν.

Μάλιστα, μιλώντας σε ομάδα ευρωπαϊκών ΜΜΕ, ο Γιάνσα δεν δίστασε να διατυπώσει μια έμμεση πλην σαφή απειλή περί διάλυσης της ΕΕ. Όπως είπε, η προσπάθεια ορισμένων να επιβάλουν στους υπόλοιπους «φαντασιακές ευρωπαϊκές αξίες (…) αποτελεί τον πιο σύντομο δρόμο προς την κατάρρευση». Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας, της οποίας η χώρα του ήταν τμήμα και διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη τη δεκαετία του ’90 (χωρίς να μας πει ποιος έφταιγε γι’ αυτό).

Το τέλος της ΕΕ που γνωρίσαμε

Είναι αλήθεια πως όλα αυτά, όπως και πολλά ακόμη, κάνουν αρκετούς στην ΕΕ να θέτουν θέμα όχι μόνο κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας, αλλά και αποπομπής της από την Ένωση. Κάτι τέτοιο, όπως λένε, θα λειτουργήσει παραδειγματικά και για τους υπόλοιπους και θα αποτρέψει τον κίνδυνο κατάρρευσης του οικοδομήματος.

Εύκολα το λέει κανείς, αλλά πολύ δύσκολα το κάνει, ειδικά μετά το Brexit. Πολύ περισσότερο καθώς και αρκετοί επικριτές του Ορμπάν και των οπαδών του «φλερτάρουν» με αρκετές από τις ιδέες τους και δεν διστάζουν να τις μετατρέψουν σε κυβερνητικό πρόγραμμα.

Το πιθανότερο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως η εφαρμογή του μοντέλου των δύο ή περισσότερων ταχυτήτων θα γίνει πιο γρήγορα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σίγουρα, πάντως, η ΕΕ που γνωρίσαμε είναι πια παρελθόν. Οριστικά και αμετάκλητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας