Ποια θα ήταν η σύνθεση της Ευρωβουλής εάν διεξάγοντας σήμερα εκλογές στα 27 κράτη-μέλη; Η μεγάλη δημοσκόπηση στην ιστοσελίδα του Politico – πρακτικά, η σύνθεση των πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο – δίνει μια εικόνα για τις τάσεις που επικρατούν στην ΕΕ.

Αν και η πρώτη ματιά στο σχετικό γράφημα δεν δείχνει μεγάλες και εμφανείς διαφορές, μια δεύτερη και πιο προσεκτική οδηγεί σε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα. Ανάμεσα στα άλλα, επιβεβαιώνει αυτό που σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν διαπιστώσει στις χώρες τους: Την περαιτέρω αποδυνάμωση των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων και των δύο κυρίαρχων στρατοπέδων και τον μεγαλύτερο κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού.

Δικομματισμός σε κρίση

Με άλλα λόγια: Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ο δικομματισμός στην Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση – αν δεν είναι ήδη στην εντατική.

Πράγματι, όπως φαίνεται, η ισχυρότερη σήμερα πολιτική ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τουσκ), θα έβλεπε τα μέλη της να μειώνονται από 187 σε 159. Έτσι, παρά το γεγονός ότι μειωμένη εμφανίζεται και η δύναμη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, οι οποίοι θα έχαναν 10 από τις 146 έδρες που διαθέτουν, η διαφορά ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο θα μειωνόταν σημαντικά.

Την ίδια στιγμή, όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι το άθροισμα των δύο είναι το χαμηλότερο ιστορικά: Εάν διεξάγονταν σήμερα ευρωεκλογές, ΕΛΚ και Σοσιαλιστές θα είχαν 295 έδρες σε σύνολο 704, δηλαδή θα ήλεγχαν το 42% του σώματος, απέχοντας 58 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία.

Το Fidesz και η Ακροδεξιά

Βεβαίως, όπως σημειώνει το Politico, « η πιο σημαντική μετατόπιση δεν προκύπτει από τους ψηφοφόρους που αλλάζουν στάση, αλλά είναι αποτέλεσμα της απόφασης του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας, Fidesz, να αποχωρήσει από τις τάξεις της μεγαλύτερης ομάδας της Ευρωβουλής, το ΕΛΚ».

Η ερμηνεία αυτή, ωστόσο, εμφανίζει αρκετά προβλήματα. Πρώτον, επειδή από τις 28 έδρες που εμφανίζεται να χάνει το ΕΛΚ, μόλις οι 12 ανήκουν στο κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν. Και δεύτερον, διότι και η ίδια η αποχώρηση του Fidesz από το ΕΛΚ αποτυπώνει αλλαγή στάσης στις τάξεις των ψηφοφόρων του, οι οποίοι μετακινούνται προς τον εθνικισμό και την Ακροδεξιά.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως εάν το συγκεκριμένο κόμμα αποφασίσει να ενώσει τις δυνάμεις του με τις δύο όμορες ιδεολογικά και πολιτικά ομάδες, την Ταυτότητα και Δημοκρατία των Σαλβίνι και Λεπέν και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές στους οποίους ανήκει το πολωνικό PiS (σχετικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται ήδη), τότε το σκηνικό θα αλλάζει σημαντικά.

Το γιατί είναι προφανές: Καθώς οι δύο αυτές ομάδες διατηρούν τις δυνάμεις τους, θα προκύψει ένας νέος ισχυρός πόλος, ο οποίος θα διαθέτει 150 βουλευτές, εκτοπίζοντας τους Σοσιαλιστές από τη δεύτερη θέση και φτάνοντας να διεκδικεί την πρωτιά!

Υποχωρούν οι Πράσινοι

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, πάντως, και άλλα ευρήματα. Οι Πράσινοι, για παράδειγμα, αν και στη Γερμανία εμφανίζονται να προηγούνται σε πολλές δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, θα έβγαιναν σημαντικά αποδυναμωμένοι σε περίπτωση νέων ευρωεκλογών, υποχωρώντας από τις 67 στις 57 έδρες. Απώλειες, αν και οριακές, θα είχαν και οι Φιλελεύθεροι της ομάδας Renew Europe (εκεί ανήκει και ο Μακρόν), χάνοντας 4 από τις 98 έδρες που έχουν σήμερα.

Τέλος, κερδισμένη εμφανίζεται η Αριστερά, που θα κέρδιζε 46 έδρες έναντι 39 που έχει σήμερα – αν και ούτε έτσι θα μπορούσε να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πολιτικά δρώμενα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής