Στα οφέλη της μεγάλης επένδυσης των 8 δις. ευρώ για την ανάπλαση του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παράκτιου μετώπου του Αγίου Κοσμά αναφέρθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο του Economist.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Οδυσσέας Αθανασίου μίλησαν για τα εμπόδια που συνάντησε το έργο της μεγαλύτερης στην Ευρώπη οικιστικής ανάπλασης μέχρι να εκκινήσει η υλοποίηση του, για τον τρόπο απεμπλοκής του, ενώ υπογράμμισαν τη σημασία της πολιτικής στήριξης που έλαβε τελικά από τις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις της χώρας.

Ερωτηθέντες για τα οφέλη του έργου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «στη φάση της κατασκευής θα δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ όταν ολοκληρωθεί θα δώσει 70.000 θέσεις εργασίας». Υποστήριξε ότι «θα αλλάξει η ζωή των κατοίκων όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλων των Αθηναίων. Το έργο δεν αφορά μόνο την ελίτ της κοινωνίας αλλά όλο τον κόσμο». Όπως εξήγησε «δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο πάρκο, απελευθερώνεται η παραλία μήκους ενός χιλιομέτρου, θα υπάρχουν εστιατόρια, εμπορικά πάρκα, τεχνολογικά κέντρα κ.α. Είναι σαν να φτιάχνουμε μία μικρή πρωτεύουσα μέσα στην πρωτεύουσα», συμπλήρωσε ο υπουργός για να υπογραμμίσει παράλληλα και την αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας των κατοίκων των γύρω δήμων.

«Πράσινη» και «έξυπνη» πόλη

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development συμπεριέλαβε στα οφέλη τα έργα και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού: «Η ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί στο Ελληνικό θα είναι πράσινη. Θα είναι μία έξυπνη πόλη με εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και καινοτομιών. Θα αναπτυχθούν δράσεις για τη διαχείριση των υδάτων, των απορριμμάτων, της ενέργειας. Πρόκειται για ένα έργο με ποικιλομορφία και ταυτόχρονα καλύπτει τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής προστασίας» τόνισε ο κ. Αθανασίου. Ο ίδιος επισήμανε και τα οφέλη στον τουρισμό καθώς, όπως είπε, «με τα έργα που θα υλοποιηθούν θα στοχεύσουμε σε άλλη μορφής τουρισμού, πιο ποιοτικό».

Νέος νόμος για επενδύσεις

Οι κ. Γεωργιάδης και Αθανασίου ρωτήθηκαν και για τα διδάγματα που έλαβαν τα επτά χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι να ξεκινήσει η μεγάλη επένδυση.

«Όταν εκλεχθήκαμε στην κυβέρνηση», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «ο πρωθυπουργός έβαλε εμένα επικεφαλής ομάδας για τον συντονισμό των ενεργειών ώστε να απεμπλακεί το project. Όλα αυτά που συναντήσαμε θα τα αξιοποιήσουμε για τη θέσπιση ενός νόμου που θα απλοποιεί τις μεγάλες επενδύσεις. Δεν θα μας χρειάζονται οι επενδυτές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development από τη μεριά του σημείωσε πως «μόνο με ομάδες μπορείς να τρέξεις τέτοιες επενδύσεις. Κι αυτό είναι κάτι που το καταφέραμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green