Στη χώρα μας υπάρχουν «βιομηχανίες» που δεν απαιτούν παρά μόνο ένα χαμηλό ποσό επένδυσης και αποδίδουν μεγάλα κέρδη!

Μια τέτοιου είδους «βιομηχανία» είναι και εκείνη των βραβεύσεων. Μια απολύτως ανθεκτική «βιομηχανία» που σε πείσμα των καιρών της πανδημίας σαν την Ελλάδα των πατριωτικών εμβατηρίων των στρατιωτικών παρελάσεων, «ποτέ δεν πεθαίνει/ δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά/μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει/ και ξανά προς τη δόξα τραβά (τραβά, τραβά)/και ξανά προς τη δόξα τραβά».

Εδώ και χρόνια, επιτυχημένοι επιχειρηματίες μαζί τους, managers και επιχειρήσεις κάνουν ουρά για ένα αγαλματάκι, για μια πλακέτα… χωρίς κανείς να μπορεί να κατανοήσει αυτή την έλξη σε μια εφήμερη και καθόλα απατηλή δικαίωση κόπων και προσπαθειών.

Βεβαίως, βραβεύσεις από βραβεύσεις έχουν διαφορά και η διαφορά έχει να κάνει πάντοτε με τους ίδιους τους οργανωτές, το τι εκπροσωπούν και το ποιο είναι το βαθύτερο νόημα της πρωτοβουλίας τους. Αυτό καθορίζει εν τέλει και την αξία της διάκρισης.

Για παράδειγμα, δεν ανήκει σε αυτή τη «βιομηχανία» ο θεσμός των βραβείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Growth Awards, που ξεκίνησε και συνεχίζει την διαδρομή του ως μια πρωτοβουλία της Eurobank με τη συνεργασία της Grand Thornton. Και το γιατί δεν ανήκει έχει εξήγηση. Απλή και καθαρή. Και πάνω από όλα έχει να κάνει με την διαφάνεια και την αξιοπιστία της διαδικασίας. Σε αρχικό στάδιο, υποψήφιες είναι 8.000 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα. Σε αυτή τη πρώτη φάση χρησιμοποιούνται ειδικές χρηματοοικονομικές αναλύσεις, δείκτες και σύγχρονα εργαλεία για να αξιολογηθεί η θέση και οι επιδόσεις τους. Στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας προκρίνονται 200-250 επιχειρήσεις, σύμφωνα με το μοντέλο Financial Growth / Health Matrix της Grant Thornton και τα εργαλεία πιστοληπτικής αξιολόγησης της Eurobank. Η Κριτική Επιτροπή που αξιολογεί τις υποψηφιότητες αποτελείται από 19 προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Ένα δεύτερο -ελπιδοφόρο- παράδειγμα είναι εκείνο ενός νέου θεσμού όπως είναι τα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας του Elevate Greece -την επίσημη ψηφιακή πύλη για τις startups- με την τελετή βράβευσης να προγραμματίζεται να γίνει στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Σε μια ανοικτή κοινωνία όπως η δική μας ο καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής αλλά και των κριτηρίων που έχει θέσει στο πλαίσιο της επαγγελματικής και επιχειρηματικής διαδρομής του. Πάντα, λοιπόν, το ζήτημα έχει σχέση με τις προσωπική επιλογή, τις προτεραιότητες, τις συμπεριφορές στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο. Κατά τα άλλα, ο καθένας είναι απόλυτα ελεύθερος ακόμη και να «ψωνίζει» βραβεία από το «πανέρι»…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion