Διπλή δόση από Τζερόμ Πάουελ πήρε αυτή την εβδομάδα η αμερικανική αγορά, καθώς στη δεύτερη μέρα παρουσίας του στο λόφο του Καπιτωλίου ο πρόεδρος της Federal Reserve υπερασπίστηκε των επιλογών της Τράπεζας να συνεχίζει να παρέχει αθρόα στήριξη στην αγορά, παρά τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Συγκεκριμένα, σήμερα, ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας ο κ. Πάουελ εξήγησε ότι το σύστημα βιώνει ένα σοκ που συνδέεται από το άνοιγμα και πάλι της οικονομίας, το οποίο τροφοδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού πολύ πάνω από το όριο του 2%.

«Φυσικά δεν είμαστε άνετοι με αυτό» παραδέχτηκε ο κ. Πάουελ, όμως θα ήταν λάθος -εξήγησε- να υπάρχει μια υπερβολική αντίδραση στον πληθωρισμό που προκύπτει από “μοναδικές αυξήσεις των τιμών”. Εξάλλου, το συμβούλιο παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις προκειμένου να διαπιστώσει αν η εκτίμηση του, πως ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι παροδικός, θα είναι σωστή ή αν υπάρχει ο κίνδυνος να διαρκέσει. Με το τελευταίο προφανώς άφησε παράθυρο για αντίδραση της Fed, εφόσον τα πράγματα στο μέτωπο του πληθωρισμού δεν κινηθούν με τον τρόπο που περιμένει.

Ο κ. Πάουελ δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους Γερουσιαστές αναφορικά με το ράλι των τιμών, δεδομένου πως μόλις προχθές τα στοιχεία Ιουνίου έδειξαν πως ο τιμάριθμος εκτοξεύτηκε στο ιλιγγιώδες 5,4%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο από το 2008.

Τις ίδιες απόψεις επανέλαβε χθες και κατά την κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου εξήγησε πως το tapering αργεί ακόμη…

Σημειωτέον πως η διήμερη εξαμηνιαία κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ σε Βουλή και Γερουσία για την ενημέρωση των δύο σωμάτων για την κατάσταση της οικονομίας και τις θέσεις της Fed θα συμπεριληφθεί και στην αξιολόγηση του από τον Λευκό Οίκο και τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε ανανέωση της θητείας του ή θα επιλέξει νέο διοικητή.

H θητεία του κ. Πάουελ λήγει το Φεβρουάριο του 2022, όμως η ανακοίνωση για το πόστο αναμένεται πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα τέλη του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή