Ο Πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ ήταν σταθερός στο μήνυμά του για την επιστροφή των Αμερικανών στις εργασίες τους, στη διάρκεια της εξάμηνης κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου. Όμως, το ευρύτερο σενάριο της κεντρικής τράπεζας μπορεί να αλλάξει. Ακόμη κι αν ο Πάουελ κρατήσει τη θέση του, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα σε τρία από τα 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed τους επόμενους μήνες. Νέες επιλογές μπορεί να πάρουν τη σκυτάλη της διακριτικής επεκτατικής άποψης της κεντρικής τράπεζας και να προχωρήσουν μπροστά.

Η απόφαση-κλειδί για τον Μπάιντεν είναι κατά πόσο να διατηρήσει στη θέση του τον σημερινό επικεφαλής, του οποίου η θητεία λήγει τον Φεβρουάριο. Στην κατάθεση της Τετάρτης, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί είπαν στον Πάουελ ότι αξίζει μια δεύτερη θητεία, περιλαμβανομένου του Πάτρικ Μακχένρι, του τσάρου των οικονομικών των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αν ο πρόεδρος της Fed χάσει τη δουλειά, είναι απίθανο ότι θα παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας του συμβουλίου το 2028. Σε κάθε περίπτωση, η θητεία του Ράνταλ Κουάρλς στη θέση του αντιπροέδρου εποπτείας λήγει τον Οκτώβριο, ενώ η θητεία του αντιπροέδρου Ρίτσαρντ Κλαρίντα λήγει τον Ιανουάριο, ενώ ήδη υπάρχει μια κενή θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Η διατήρηση του Πάουελ έχει λογική. Η Fed έδρασε γρήγορα και σε κλίμακα στη διάρκεια της πανδημίας. Η προσπάθειά του να περιμένει περισσότερο για ανάπτυξη θέσεων εργασίας για γυναίκες, μαύρες κοινότητες και άλλες προβληματικές ομάδες του πληθυσμού, πριν αυξήσει τα επιτόκια, επίσης ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις του Μπάιντεν. Όμως, ορισμένες προοδευτικές ομάδες όπως η Sierra Club παραπονέθηκαν ότι ο Πάουελ, επιλογή του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και την οικονομική αδικία.

Αυτοί δεν είναι καταστατικοί στόχοι της κεντρικής τράπεζας –η διπλή εντολή της είναι να επηρεάζει τις τιμές και την απασχόληση- όμως ο πρόεδρος δέχεται πιέσεις να γεμίσει άλλες θέσεις με υποψήφιους που έχουν πιο ισχυρή φωνή σε θέματα ανισότητας, δικαιώματα εργαζομένων, φυλετικούς και σεξουαλικούς διαχωρισμούς. Μέσα στην κυβέρνηση, υπάρχει ο Τζάρεντ Μπέρνσταϊν, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, ο οποίος έχει εστιάσει την έρευνά του στους Αμερικανούς χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ο Πρόεδρος της Federal Reserve της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς –ο οποίος δήλωσε ότι θα ήταν πιο προσβάσιμο αφεντικό εάν αναλάμβανε τη θέση του προέδρου- έχει εστιάσει στις φυλετικές διακρίσεις στην οικονομία.

Αλλοι πιθανοί υποψήφιοι εκτός κυβέρνησης είναι ο Γουίλιαμ Σπριγκς, επικεφαλής οικονομολόγος στο εργατικό σωματείο AFL-CIO και η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν Λίζα Κουκ, που θα γίνει η πρώτη έγχρωμη γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο της Fed εάν επιλεχθεί.

Η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων είναι σίγουρα κάτι υγιές για την Fed. Όμως, όποιοι κι αν είναι οι στόχοι των διοικητών, τα βασικά εργαλεία, όπως ο καθορισμός των επιτοκίων και η αγορά ενεργητικού, δεν είναι κατάλληλα για τη στόχευση συγκεκριμένων ομάδων. Γι’ αυτό οι προοδευτικοί δεν θάπρεπε να είναι υπερβολικά ενθουσιώδεις: Αξίζει να σκεφτούν ποιες είναι οι εξουσίες της κεντρικής τράπεζας και ποιές όχι.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners