Η μία μετά την άλλη οι ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη ανακοινώνουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός καλπάζει καθώς οι οικονομίες επιστρέφουν δυναμικά στην κανονικότητα, βάζοντας διλήμματα στις κεντρικές τράπεζες και στις αγορές που βλέπουν το τέρας του πληθωρισμού να επιστρέφει έπειτα από αρκετές δεκαετίες ύπνωσης.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τριετίας τον Ιούνιο, ωθούμενος από εκτεταμένες αυξήσεις τιμών, αμφισβητώντας το επιχείρημα της Τράπεζας της Αγγλίας ότι η άνοδος του τιμαρίθμου θα είναι παροδική. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει τις απόψεις επενδυτών και μιας αυξανόμενης μειοψηφίας οικονομολόγων ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων του χρόνου καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία. Δείχνει επίσης πως το πληθωρισμός αναδύεται ως δοκιμασία για τις κεντρικές τράπεζες, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 5,4% τον Ιούνιο.

Αμεση ήταν η αντίδραση της αγοράς. Η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,2%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύθηκαν κατά τέσσερις μονάδες βάσης.

«Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ακόμη ένα παράδειγμα σε μια σειρά ανοδικών εκπλήξεων του πληθωρισμού φέτος,» δήλωσε ο Χιού Γκίμπερ, της JPMorgan Asset Management.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός –που βρισκόταν στο 0,2% τον Αύγουστο του 2020- θα ξεπεράσει το 3%, όμως επιμένει ότι οι ανοδικές πιέσεις στον τιμάριθμο θα είναι παροδικές. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Αντριου Μπέιλι απέρριψε τις προτάσεις για άμεση δράση λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να αντιδρούν υπερβολικά σε παροδικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι οι τιμές τροφίμων, μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ρουχισμού και υπόδησης, φαγητού και καυσίμων αυξήθηκαν το 2021, με το κόστος βενζίνης να ακριβαίνει κατά 20,3% -η μεγαλύτερη άνοδος σε μια δεκαετία. Οι Βρετανοί αναζητούν εναλλακτικές για τις δημόσιες μεταφορές και πληρώνουν περισσότερο γιαυτές, κάνοντας χρήση των αποταμιεύσεων που έχτισαν στη διάρκεια των lockdowns.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.