Δημόσιο χαρακτήρα έχουν πάρει πλέον οι διαφωνίες των στελεχών της Τράπεζας της Αγγλίας για το ζήτημα του πληθωρισμού. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο υποδιοικητής, Ντέιβ Ράμσντεν υποστήριξε πως ο πληθωρισμός στη χώρα θα κινηθεί σε διπλάσια επίπεδα από το όριο-στόχο της BoE, ανεβαίνοντας ως το 4%.

Τα σημερινά στοιχεία για τον Ιούνιο έδειξαν πως ο δείκτης επιταχύνθηκε σε υψηλά τριετίας, στο 2,5%. Η ίδια η Τράπεζα στην επίσημη πρόβλεψη της «βλέπει» τον πληθωρισμό να ανεβαίνει πάνω από το 3%, λόγω του ντόμινο που έχει πυροδοτήσει η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και η αύξηση των ενεργειακών τιμών, αλλά επιμένει πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές. Το ίδιο έχει ισχυριστεί σε δηλώσεις του και ο διοικητής, Άντριου Μπέιλι.

Ωστόσο, ο κ. Ράμσντεν έδειξε να διαφωνεί εκτιμώντας πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει φτάνοντας έως και στο ταβάνι του 4% και πως το ρίσκο που προκύπτει είναι αρκετά μεγαλύτερο. Μάλιστα, εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τις αυξήσεις των μισθών, αύριο, υποστήριξε πως περιμένει επίσης θεαματικό άλμα του δείκτη με την ίδια την ανεργία να υποχωρεί.

Οι δηλώσεις αυτές ανατροφοδότησαν τη συζήτηση για το ρυθμό ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας και τις συνέπειες που θα έχει η πορεία αυτή και η κάθετη άνοδος των τιμών, στη νομισματική πολιτική της BoE και τα μέτρα στήριξης. Ο ίδιος ο Ράμσντεν επεσήμανε πως αν η ανάπτυξη ισχυροποιηθεί, τότε η Τράπεζα θα μπορούσε να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων νωρίτερα και να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων.

«Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα QE. Αλλά είναι ευνόητο πως μπορεί να μην ολοκληρώσουμε το τωρινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων» τόνισε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας και πάλι τη συζήτηση για πρόωρο tapering.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή