Θετικές ταμειακές ροές πριν ακόμα αρχίσει το έργο υπάρχουν ήδη στο Ελληνικό.

Ασύλληπτο το επίπεδο των προπωλήσεων. Οι συμφωνημένες προπωλήσεις κατοικιών και πωλήσεις οικοπέδων ανέρχονται ήδη σε 0,7 δισ. ευρώ. Ασύλληπτη για κάθε νου η επιτυχία των προπωλήσεων.

Μάλιστα, οι εκτιμώμενες προπωλήσεις και πωλήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανέλθουν στα 1,2 δισ. ευρώ.

—————————————————–

 Η Διαπίστωση

Έστω κι οριακά, η χώρα το φθινόπωρο μπορεί τελικά και να μην προλάβει να χτίσει το απαιτούμενο τείχος ανόσιας. Κι έτσι κινδυνεύει να μπει στο χειμώνα υπό τη δαμόκλειο σπάθη της πανδημίας.

Το Σχέδιο: Για το λόγο αυτό, κρίθηκε απαραίτητη η τελευταία δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού και γι’ αυτό τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού με τη μέθοδο πόρτα – πόρτα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Γι’ αυτόν τον λόγο επιστρατεύεται και η Εκκλησία.

Να ξέρετε ότι: Το τουριστικό προϊόν φέτος αναμένεται τελικώς να είναι χαμηλότερου του αναμενόμενου. Ωστόσο αν η ινδική μετάλλαξη δεν προκαλέσει νέα απαγορευτικά από τις βασικές χώρες προέλευσης, δεν θα έχουμε δραματική αλλαγή στόχων. Εξ ου και η χαραμάδα αισιοδοξίας στο διάγγελμα Μητσοτάκη.

—————————————————-

Η Παραχώρηση

Διαβάζω στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ στην ενότητα για τους κινδύνους που σχετίζονται με την υφιστάμενη επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας. «Ο Όμιλος βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην κερδοφορία της παραχώρησης της Αττικής Οδού και τυχόν μη ανανέωση της παραχώρησης αυτής μετά το 2024 ενδέχεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα αποτελέσματα του Ομίλου».

—————————————————

Τα deals

«Τώρα, τρέχουμε» και δεν έχουν άδικο οι διευθύνοντες το ΤΑΙΠΕΔ. Προσφορές δεσμευτικές ή και μη δεσμευτικές (ανάλογα τη φάση) υποβάλλονται, δεσμευτικές προσφορές «ανοίγονται» ακόμη και αν χρειαστούν άμεσες βελτιωτικές ενέργειες και έπεται συνέχεια. Πάντως, η μηχανή πήρε για τα καλά μπροστά και όλοι είναι …happy.

————————————————-

Το πρόσωπο

Ο Σωτήρης Θεοφάνης, πρόσωπο συνδεδεμένο με τα Οργανισμούς διαχείρισης των Λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης δεν είναι πλέον μέλος του Δ.Σ του ΟΛΘ. Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αν και από το καλοκαίρι του 2020 είχε αφήσει το τιμόνι της εισηγμένης εταιρείας παρέμεινε ως απλό μέλος του ΔΣ δίχως εκτελεστικές αρμοδιότητες. Στο νέο Δ.Σ δεν συμμετέχει και αυτό έγινε με δική του ευθύνη και για τις ανάγκες διαφοροποίησης σε σχέση με επιλογές των βασικών μετόχων. Ο έμπειρος manager με την διεθνή παρουσία είχε την περίοδο 2002-2004 την ευθύνη της διοίκησης του ΟΛΠ ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

————————————————–

Το μήνυμα

Με πολλαπλούς αποδέκτες η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την συνάντηση του με την Λιθουανή ομόλογο του, Ingrida Šimonytė στο Μέγαρο Μαξίμου: «Ούτε η Ελλάδα στο Νότο, ούτε η Λιθουανία στο Βορρά θέλουν να είναι η πύλη προς την Ευρώπη για δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων ή για τρίτα κράτη που προτίθενται να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ξεκάθαρος στόχος μας θα πρέπει να είναι το να αποθαρρύνουμε και επίσης να εμποδίσουμε τη δράση αυτών των επικίνδυνων, εγκληματικών κυκλωμάτων και να τους σταματήσουμε από το να θέτουν σε κίνδυνο ζωές. Πιστεύω πως αυτή είναι μια θέση την οποία ενστερνίζονται όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι θεσμοί της ΕΕ».

————————————————-

Η μάχη

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πιάνουν δουλειά – από το Λιμάνι μέχρι και τα bars. Η μάχη μεταφέρεται στα νησιά, από τα πιο κοσμοπολίτικα μέχρι και εκείνα της άγονης γραμμής και των εναλλακτικών διακοπών. Με άμεση επέμβαση όπου πρέπει. Η αυστηροποίηση των προδιαγραφών έτσι όπως έγινε στη περίπτωση των παιδικών κατασκηνώσεων θα είναι από εδώ και πέρα οδηγός για τη κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση.

————————————————-

Το Ενοικιαστήριο

Το κτίριο που στέγαζε για χρόνια την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στο Νέο Κόσμο, μίσθωσε η γαλλική Webhelp, για την ελληνική θυγατρικής της. Το κτίριο έχει ανασκευαστεί πλήρως από τους νέους ιδιοκτήτες του (Grivalia – Dimand).

H Webhelp, όπως διαβάζω στο site του Ελληνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών (ΕΙΕΠ), «είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες στον κλάδο του outsourcing, με δυναμικό 70.000 ατόμων παγκοσμίως. Η συνεχής εξειδίκευσή μας στην εμπειρία εξυπηρέτησης πελατών (Customer Experience) αλλά και οι δυνατότητές μας, εκτείνονται σε διάφορα κανάλια (τηλεφωνικά, ψηφιακά, social media κ.λπ.). Οι υπηρεσίες μας επεκτείνονται, ώστε να περιλαμβάνουν υπηρεσίες διαχείρισης πληρωμών, πωλήσεων και μάρκετινγκ.

Η Webhelp Hellas ιδρύθηκε το 2016 και είναι το νεότερο πολύγλωσσο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών στην οικογένεια της Webhelp. Στην εταιρεία μας σήμερα εργάζονται περίπου χίλιοι διακόσιοι (1200) εργαζόμενοι οι οποίοι εξυπηρετούν διεθνείς πελάτες σε πάνω από 25 γλώσσες και υποστηρίζουν έργα Business to Business και Business to Customer σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε συνεργάτη, αλλά και των εσωτερικών διαδικασιών της εταιρίας μας. Η επικοινωνία αυτή γίνεται με τη χρήση όλων των καναλιών επικοινωνίας όπως τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email), διαδικτυακή συνομιλία (chat) και social media. Οι εργαζόμενοί μας διαχειρίζονται  επίσης προβλήματα τεχνικής υποστήριξης καθώς και προβλήματα επίλυσης παραπόνων. Διαθέτουν την ικανότητα αλλά και τον απαραίτητο ενθουσιασμό, προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες αλλά και τις γνώσεις τους σε σχέση με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες».

———————————————-

Η Απόφαση

Δεν θα εφαρμοστεί ξανά το έως τώρα μοντέλο των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων από την πανδημία. Τι σημαίνει στη πράξη μια τέτοια επιλογή: Επιδόματα, τέλος! Το ίδιο θα συμβεί και με την διαδικασία της αναστολής δραστηριοτήτων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Να ξέρετε ότι: Η απόφαση θα ισχύσει ακόμα και αν το τέταρτο κύμα πανδημίας κυριαρχήσει στη χώρα μας.

Η Αιτία: Ο λόγος είναι προφανής. Δεν υπάρχουν αλλά διαθέσιμα κονδύλια…

———————————————

Το Παράθυρο

«Επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος». Σε αυτές τις τέσσερις λέξεις του Συντάγματος θα στηριχθεί νομικά η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, που άρχισε να ξεδιπλώνεται. Ήδη, υπάρχει και σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Να ξέρετε ότι: Το δεδικασμένο δημιουργήθηκε όταν στελέχη της ΕΜΑΚ, προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της δίκης τους υποχρεωτικότητας. Και το ανώτατο δικαστήριο έκρινε υπέρ της.

——————————————-

Το Νομοσχέδιο

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ψηφίσει το φθινόπωρο η κυβέρνηση. Ο προσανατολισμός του; Η διευκόλυνση της απορρόφησης όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γι’ αυτό και μεταξύ άλλων, θα διευκολύνει τις συγχωνεύσεις μεταξύ εταιριών.

—————————————————-

Ο Αγωγός

Το γαλλικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες εργασίες στην ελληνική ΑΟΖ, νότια της Κρήτης. Ο στόχος του; Να διαπιστώσει τις δυνατότητες χάραξης «πορείας» για τον υπό σχεδιασμό East Med.

Οι Πρωταγωνιστές: Το πλοίο έχουν μισθώσει η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Το Σχέδιο: Αρχικά το πλοίο επρόκειτο να κινηθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο, εν όψει της 20ής Ιουλίου κρίθηκε καλύτερο η αρχή να γίνει από την Ελλάδα.

Να ξέρετε ότι: Τέλη Σεπτεμβρίου, μάλλον, θα ξεκινήσουν οι έρευνες της τουρκικής κρατική εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ βόρεια της Κύπρου. Σε απόσταση ασφαλείας ωστόσο από εκεί που θα κάνει το Νοέμβριο έρευνες η ExxonMobil (οικόπεδο 10).

——————————————————-

Η Εξέλιξη

Τον ρόλο του παρατηρητή στις συνεδριάσεις του Αραβικού Συνδέσμου κατέχει πλέον η Ελλάδα. Το σχετικό σύμφωνο υπογράφτηκε στο Κάιρο. Και κάπως έτσι γίνονται ακόμα πιο στενές οι σχέσεις με Αίγυπτο, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία και όχι μόνο.

Η Αναθεώρηση

Δεν θα πρέπει να αποκλείεται αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το χειρότερο, αν η επικράτηση της ινδικής μετάλλαξης στην Ευρώπη είναι καθολική. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο σχετικός σκεπτικισμός έχει αρχίσει να γίνεται κυρίαρχος.

Να ξέρετε ότι: Η αλλαγή της δημοσιονομικής στάσης της ΕΚΤ προς το ευνοϊκότερο σενάριο, είναι αυτή τη στιγμή το μόνο θετικό μήνυμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

——————————————————-

Οι  Εκλογές

Το άκουσα και το μεταφέρω. Ο πρωθυπουργός , λένε, αρχίζει να σκέφτεται ή και να συζητά το ενδεχόμενο προκήρυξης των εθνικών εκλογών εντός του φθινοπώρου του 2022. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζω πώς οι εκλογές θα είναι «διπλές». Οι πρώτες, πιθανότατα, θα διεξαχθούν το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, με απλή αναλογική και οι δεύτερες το Νοέμβριο, με ενισχυμένη αναλογική.

Να ξέρετε ότι: Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι εκλογές το Νοέμβριο του 2022, χρονικά, δεν θα θεωρούνται εξόφθαλμα «πρόωρες». Όποτε όλα δείχνουν να ενισχύεται αυτό το ενδεχόμενο… Προσοχή, το ενδεχόμενο αυτό «παίζει» με βάση τα δεδομένα αυτής της χρονικής περιόδου και υπό τη παρούσα συγκυρία, πάντα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories