Η ανταπόκριση των επενδυτών για το ομόλογο με ρήτρα αειφορίας 7ετούς διάρκειας «έσπρωξε» τη διοίκηση της ΔΕΗ στο να αποδεχθεί να σηκώσει μεγαλύτερο από το αρχικά ανακοινωμένο ποσό.

Έτσι το ποσό από τα 350 πήγε στα 500 εκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο να κυμαίνεται ανάμεσα στο 3,5% και το 3,75%.  Τα νέα κεφάλαια θα πάνω για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της ΔΕΗ, μετά το εκρηκτικό comeback στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, ισορροπεί με δεξιοτεχνία πάνω στο «πράσινο» κύμα.

Η συνέχεια: Νέες και μεγαλύτερες εκδόσεις πράσινων ομολόγων για άντληση κεφαλαίων που θα τονώσουν την ίδια την αγορά και θα μειώσουν το υφιστάμενο κόστος δανεισμού.

———————————-

Τα deals

Παραχώρηση Εγνατίας Οδού, πώληση 100 % των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών, παραχώρηση Μαρίνας Καλαμαριάς (λέγε με Αρετσού!) και στο βάθος… πώληση του 67 % των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Όλα αυτά τα deals – καλώς εχόντων των πραγμάτων – ξεκίνησαν χθες με την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από 6 σχήματα και αναμένεται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και το τέλος του μήνα- θα αποτελέσουν μια πολύ ισχυρή ένδειξη για τις διαθέσεις Ελλήνων και ξένων επενδυτών για την επόμενη μέρα από την έγκριση του εθνικού σχεδίου Ελλάδα 2.0 από τις Βρυξέλλες.

———————————-

Τιμωρία

Πώς το έλεγαν οι παλιοί για τους άτακτους μαθητές; Από το αυτί και στο δάσκαλο! Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Αν και έσπευσε να αναδιπλωθεί σε σχέση με τις αρχικές της δηλώσεις της για «απολύσεις υπαλλήλων που δεν εμβολιάζονται», εν τούτοις δεν γλίτωσε το «τράβηγμα του αυτιού» – κίνηση απολύτως επιβεβλημένη σύμφωνα με επιτελείς του Μαξίμου.

Το μήνυμα: Το Μαξίμου με το «τράβηγμα του αυτιού» της υφυπουργού έστειλε άλλο ένα μήνυμα για ψυχραιμία και για καλά μελετημένες κινήσεις με πολλαπλούς αποδέκτες, εντός και εκτός κυβέρνησης. Μπροστά του, έχει να δώσει αρκετές μάχες μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου και επιθυμεί να έχει μαζί του την πλειοψηφία της κοινωνίας. Προφανώς, και δεν είναι οριστικός ο κατάλογος με τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που αν δεν αλλάξουν στάση και συμπεριφορά θα οδηγηθούν σε καθεστώς υποχρεωτικού εμβολιασμού. Για παράδειγμα, μια επαγγελματική κατηγορία που συζητείται αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα είναι και εκείνη των εκπαιδευτικών ειδικά εκείνων που έρχονται σε επαφή με ΑΜΕΑ ή κάνουν ιδιαίτερα στο σπίτι ή σε γκρουπάκια σε συνοικιακά φροντιστήρια. Το Μαξίμου σε κάθε περίπτωση έχει ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά παρακολουθώντας την κατάσταση.

Το… μέτρημα: Ο έμπειρος στις καθημερινές μάχες Στέλιος Πέτσας (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών) δεν έχει αφήσει ραχούλα για ραχούλα να μην επισκεφθεί αυτές τις μέρες προκειμένου να προωθήσει τη καμπάνια για τους εμβολιασμούς. Όπως διαβάζω στα social media παρά την καλή του διάθεση προσέκρουσε στον τοίχο που έχει σηκώσει ο μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος (Ρέμπελος) που έχει κάνει τους δικούς του λογαριασμούς (ναι ή όχι στο εμβόλιο) με βάση την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες των χωριών…

———————————-

Ορόσημα

Για να πάρουμε δίχως καθυστέρηση την πρώτη δόση της μη επιστρεπτέας στήριξης (1,9 δισ. ευρώ) θα χρειασθεί η κυβέρνηση να έχει καταφέρει να ανταποκριθεί σε μια σειρά ορόσημα.

Τα απαριθμώ:

1.Η έναρξη του 1ου γύρου στην Ανακαίνιση Κατοικιών.

2.Η έγκριση του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

3.Η έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου για την εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

4.Η έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων στο πλαίσιο της εφαρμογής βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης.

5.Ο διαγωνισμός για τα 13 περιφερειακά κέντρα (περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας – ΠΕΚΕΠΠ) μέσω ΣΔΙΤ.

6.Η έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου.

7.Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ ( αναδιάρθρωση και επαναπροσδιορισμός του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ).

8.Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για το clawback.

9.Το πρόγραμμα κωδικοποίησης φορολογικής νομοθεσίας.

10.Το νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

11.Ο προσδιορισμός των επιλέξιμων κτιρίων όσον αφορά τα νέα δικαστικά κτίρια στο πλαίσιο της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης.

12.Ο Χάρτης πορείας για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων.

13.Η Νομική εντολή της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) και η θέσπιση συστημάτων διαχείρισης, ελέγχου και λογιστικών ελέγχων (Τεχνική βοήθεια)

Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί και ένα δεύτερο ποσό (2,1 δισ. ευρώ) από το σκέλος της δανειακής στήριξης. Ως προς αυτό το σκέλος τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας, ενώ θα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί και οι προσκλήσεις για τις εμπορικές τράπεζες.

Το σύνολο του ποσού της πρώτης δόσης φθάνει τα 4 δισ. ευρώ από τα οποία προηγουμένως θα έχει αφαιρεθεί ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 13 % της μη επιστρεπτέας στήριξης.

———————————–

Παράδειγμα

Τα ορόσημα ήρθαν για να μείνουν. Έτσι καλόν είναι να γνωρίζουμε και τους μηχανισμούς τους. Τους μηχανισμούς στην πράξη. Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας μεταρρύθμισης με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα που περιλαμβάνεται στα ορόσημα. Πρόκειται για τη μεταρρύθμιση που σχετίζεται με την προώθηση ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Στην πράξη η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί σε αυτό το ορόσημο χρειάζεται να εγκρίνει αυτό το σχέδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019 περίπου το 18 % του συνολικού πληθυσμού δεν ήταν σε θέση να θερμάνει την οικία του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο υποσύνολο του οικονομικά ευάλωτου πληθυσμού ήταν περίπου 34 % (Eurostat, έρευνα EU-SILC). Η στρατηγική περιγράφει στοχευμένα μέτρα πολιτικής για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κατοικιών οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021. Καταληκτική ημερομηνία. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν τα πάντα με προσδιορισμένες κινήσεις και ημερομηνίες – τα πάντα που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0.

———————————–

Συνεδρίαση

Στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι ότι αν δεν συμμετάσχει και η Εκκλησία στην εμβολιαστική εκστρατεία, τότε δύσκολα θα «χτισθεί» τείχος ανοσίας στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), έδωσαν το «παρών» ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το off the record συμπέρασμα τους; Υπάρχουν ακόμα πυλώνες αντίστασης στην ΔΙΣ.

Η πληροφορία: Στο μεταξύ, με ενημερώνουν αρμοδίως ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα είναι η πρώτη που θα «ανασχηματισθεί» το φθινόπωρο. Για να αντιμετωπισθούν οι όποιες δυσλειτουργίες της. Μετά θα ακολουθήσει και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός.

———————————

Η αναβολή

Εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας στο Τόκιο, αναβλήθηκε οριστικά η επίσκεψη εκεί του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενεί δίχως θεατές η ιαπωνική πρωτεύουσα.

——————————–

Η  αποστολή

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα ταξιδέψουν στη Γαλλία το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Αποστολή τους; Να παραλάβουν τα δυο πρώτα μαχητικά Rafale, από την παρτίδα των 18, που αγόρασε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η λεπτομέρεια: Μια ημέρα πριν και οι δυο θα βρίσκονται στη Λευκωσία, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου κι από εκεί να πάνε απευθείας στη νότια Γαλλία.

——————————-

Το παρασκήνιο

Όχι, δεν ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αυτός που κίνησε τα νήματα στην υπόθεση της πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το πρόσωπο – κλειδί τελικά ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μ’ αυτόν ήρθε σε επαφή ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου και αυτόν ενημέρωσε για την πρόθεση του να καταθέσει προσφορά, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που εξελίσσονταν.

Να ξέρετε ότι: Ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε με τη σειρά του, το Μαξίμου. Προς το τέλος της διαδικασίας, εμφανίστηκαν, όντως, τέσσερις ξένες πρεσβείες, που ζήτησαν χρόνο, για να φέρουν «δικές τους» προσφορές. Το υπουργείο αμφιταλαντεύτηκε, αλλά τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργικού γραφείου, αποφάσισε να μην κάνει πίσω.

Η διευκρίνιση: Η πλευρά του Θεόφιλου Πριόβολου, που έως τότε εμφανιζόταν ως ο μοναδικός διεκδικητής, επίσης δεν γνώριζε τίποτα…

Κρατήστε το: Αντιθέτως, η πλευρά του εφοπλιστή Προκοπίου είχε φροντίσει να ενημερώσει σχετικά την Αμερικανική πρεσβεία για τις προθέσεις της. Η πρεσβεία δεν πρόβαλε αντιρρήσεις.

——————————-

Το Πρόσωπο

Ονομάζεται Orly Katsav και είναι η νέα πρόεδρος της ΕΛΒΟ. Προέρχεται από την ισραηλινή SK Group, που ως γνωστόν αγόρασε την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Εγκαταστάθηκε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη και οι πρώτες πληροφορίες που φθάνουν από τον Βορρά κάνουν λόγο για μια πέραν από τα συνήθη… κινητικότητα με το «καλημέρα».

——————————-

Η αναζήτηση

Όποια κι αν είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η Attica Bank, στο τέλος της διαδρομής ο στόχος είναι ένας: H αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Αυτό ξεκαθαρίζεται από παντού (κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδας κλπ).

Η Μεθοδολογία: Όντως, σε αυτή τη φάση, η τράπεζα θα ενισχυθεί με 150 εκατομμύρια  ευρώ από το δημόσιο για να μείνει εν ζωή (κοινώς θα ανακεφαλαιοποιηθεί) και θα ακολουθήσει η αύξηση των 300 εκατομμυρίων ευρώ, για να επαναιδιωτικοποιηθεί. Μέσω της λύσης του στρατηγικού εταίρου, πάντα.

—————————–

Η Σφήνα

Η Αθήνα ενημερώνεται από αρμόδια κανάλια ότι ετοιμάζεται και τρίτη υποψηφιότητα στο παρασκήνιο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τη σημερινή υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Υπενθυμίζεται: Για το αξίωμα «παίζουν» οι υποψηφιότητες της πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι και της Ιταλίδας Φεντερίκα Μογκερίνι, της πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Κρατήστε το: Θα είναι πολύ κρίσιμο, ποια από τις τρεις (αν είναι βέβαια, στο τέλος, υποψήφιες και οι τρεις), θα επιλέξει να στηρίξει η Ελλάδα. Ως γνωστόν, η διοίκηση του ΝΑΤΟ σήμερα γέρνει επικίνδυνα υπέρ της Τουρκίας κι αυτό μπορεί να λυθεί με τη σωστή επιλογή, στη διάρκεια της «προεκλογικής» εκστρατείας…

Σημειώστε:  Η πρόσφατη εμπειρία του ΟΟΣΑ βοηθάει στην κατανόηση των επιλογών και χειρισμών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories