Ο πρωθυπουργός θα συμπεριλάβει τελικά και το Πεκίνο στο tour που ετοιμάζει για να επανασυστήσει την Ελλάδα στα μεγάλα κέντρα εξουσίας του κόσμου.

Το Ταξίδι 

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε. Το επιβεβαίωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Να ξέρετε ότι: Τον Φεβρουάριο του 2022 στο Πεκίνο αναμένεται να διεξαχθεί η 24η Χειμερινή Ολυμπιάδα. Μάλλον, το ταξίδι του πρωθυπουργού – Θεού θέλοντος και covid-19 επιτρέποντος- θα γίνει μέσα σε αυτές τις 16 μέρες των Χειμερινών Αγώνων.

Υποθέτουμε ότι: Επειδή το ταξίδι είναι μεγάλο, πιθανότατα θα είναι και συνδυαστικό. Δηλαδή αμέσως μετά ή λίγο πριν από το Πεκίνο θα συνεχίσει τη μίνι περιοδεία στην Ασία και την Ωκεανία για το Σίδνεϋ και το Νέο Δελχί. Κι έπεται συνέχεια.

————————————–

Τα ορόσημα

Μετά την έγκριση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης Ελλάδα 2.0 ξεκινά ο αγώνας δρόμου για τα ορόσημα – από τα οποία εξαρτώνται και η έγκαιρη καταβολή των δόσεων. Για παράδειγμα, αν πάρουμε τον Ε65, για τον οποίο μίλησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή,  η μάχη με τον χρόνο αφορά σε πρώτη αλλά καθοριστική για τη συνέχεια φάση την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών. Και αυτό θα είναι ένα γεγονός που θα έρθει να πιστοποιηθεί από μια έκθεση ανεξάρτητου μηχανικού από το Υπουργείο Υποδομών.

Να ξέρετε ότι: Το στοίχημα θα κριθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το 2ο τρίμηνο 2022. Τότε, είναι και το κρίσιμο διάστημα για την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε-65 και ειδικότερα, στο τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία Οδός.

Ένα δεύτερο ορόσημο έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του 60 % του έργου που πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση ανεξάρτητου μηχανικού, επικυρωμένη από το Υπουργείο Υποδομών. Με λίγα λόγια, το 4ο τρίμηνο 2023 πρέπει να είναι έτοιμο και πιστοποιημένο το 60 % της αξίας των κατασκευαστικών εργασιών για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε-65: ολοκλήρωση του τμήματος Τρίκαλα – Εγνατία Οδός.

Το τρίτο και τελικό ορόσημο, δηλαδή η  ολοκλήρωση του 100 % του έργου – που πρέπει να  συνοδεύεται από έκθεση ανεξάρτητου μηχανικού, επικυρωμένη από το Υπουργείο Υποδομών μας αναμένει το 2ο τρίμηνο του 2025. Τότε πρέπει με βούλα και υπογραφή να έχει τελειώσει όλο το έργο,  συμπεριλαμβανομένων των παρεπόμενων εργασιών (όπως όλοι οι σταθμοί διοδίων, ο φωτισμός και τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για την πιστοποίηση και τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου).

————————————-

Τo Project

Ένα μεγάλο «εσωτερικό» έργο οδοποιίας σχεδιάζεται κι ετοιμάζεται αυτόν τον καιρό στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Θα αφορά στη χάραξη δρόμων, εκεί όπου θα υλοποιηθεί η μεγάλη επένδυση, ώστε να χρησιμοποιούνται από τα βαρέα οχήματα που θα κουβαλούν υλικά από και προς το χώρο.

Να ξέρετε ότι: Το κόστος δεν είναι αμελητέο, αλλά κρίνεται ανελαστικό, από τη στιγμή που αποφασίστηκε να μην επιβαρυνθεί – για λόγους κυκλοφοριακούς, ηχορύπανσης και όχι μόνο – η ευρύτερη περιοχή.

————————————

Το Πρόσωπο

Ο πάτερ Αλεξ Καρλούτσος, από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, μάλλον, δεν χρειάζεται περισσότερες συστάσεις. Με ενημέρωσαν ότι ήρθε στην πατρίδα, οικογενειακώς, για διακοπές. Ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και τώρα βρίσκεται κάπου στη Βουλιαγμένη.

Να ξέρετε ότι: Το πιθανότερο είναι πως ήρθε με αφορμή (και) το μεγάλο συνέδριο των ΑΧΕΠΑΝΣ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Σε λίγες μέρες.

———————————–

Η Έγκριση   

Η Εθνική Τράπεζα πήρε την έγκριση της DG Comp για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital.

———————————-

Η Κίνηση

Ακόμη πιο αυστηρά γίνονται τα μέτρα (σε ευρωπαϊκό και κατ΄ επέκταση ελληνικό επίπεδο) αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος. Για παράδειγμα, μαθαίνω ότι από τις Βρυξέλλες θα ανακοινωθεί η σύσταση νέας, αυτόνομης Αρχής για την εξάλειψη του φαινομένου. Πάντα στο πλαίσιο του δυνατού, εννοείται…

Να ξέρετε ότι: Γενικότερα, σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο βρίσκονται σε μια φάση αναδιοργάνωσης. Μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο, για τη χρονιά που έρχεται, προγραμματίζονται 322 προσλήψεις. Καθόλου μικρό νούμερο…

——————————

Η Εξέλιξη

Θέμα ωρών είναι απ’ ό,τι μαθαίνουμε η έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η αγορά την περιμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, για πολλούς λόγους.

—————————–

Η Επίσκεψη

Μαθαίνω ότι η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα έχει ήδη μετατεθεί κατά τουλάχιστον δυο μήνες. Δηλαδή πάει για Νοέμβριο, από Σεπτέμβριο. Κι όλα αυτά ανεπισήμως. Γιατί επισήμως, δεν κλείδωσε ποτέ!

Για να ξέρετε: Η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έχει απευθύνει ακόμα την επίσημη πρόσκληση, κυρίως, για δυο λόγους: α) επειδή ο πρωθυπουργός θέλει να μετρήσει την αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδας β) επειδή ο Πάπας έχει κάποια προβλήματα υγείας (εγχειρίστηκε πρόσφατα σε νοσοκομείο της Ρώμης).

—————————-

 Η Είδηση  

Πολλά στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας κρίνονται αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ένα από αυτά και το μέλλον του Αυτή τη QE. Στην Φρανκφούρτη θεωρούν ότι η Ελλάδα θα προλάβει το νέο πρόγραμμα (με όποια ονομασία κι αν έχει), χωρίς την ανάγκη ειδικής στήριξης.

Η Μετάφραση: Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να επιτευχθεί σε 12 μήνες από τώρα. Η S&P προχθές έκανε λόγο για ένα διάστημα από 12 έως 18 μήνες.

Η Παρατήρηση: Συνεπώς, σε αυτή την περίπτωση αν χρειασθεί κάποιο πρόγραμμα – γέφυρα, ειδικά για την Ελλάδα, δεν θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη των έξι μηνών.

—————————-

Η απάντηση

Σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιούνιος 2021) διαβάζω μεταξύ άλλων: «Μια νέα και φθηνότερη δεξαμενή χρηματοδότησης θα είναι διαθέσιμη για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η δανειακή διευκόλυνση (…) αντιμετωπίζει επίσης την  έλλειψη διαθέσιμης και οικονομικά προσιτής χρηματοδότησης. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλους περιορισμούς οι οποίοι περιορίζουν τη δανειοδοτική τους δραστηριότητα και αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού. Η δανειακή διευκόλυνση αναμένεται να καταστήσει τη χρηματοδότηση φθηνότερη και περισσότερο διαθέσιμη. Τα ποσά των δανείων στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μετακυλίονται στον ιδιωτικό τομέα κυρίως μέσω αναδανεισμού μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εμπορικών τραπεζών. Με τη μετακύλιση των ευνοϊκών επιτοκίων δανεισμού των δανείων του μηχανισμού, το μέσο επιτόκιο που βαρύνει επιχειρήσεις θα είναι χαμηλότερο, και με τον επιμερισμό της αναμενόμενης ζημίας με τις τράπεζες και τα δανειοδοτικά ιδρύματα, θα αυξηθεί η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης. Η συμμετοχή του δικαιούχου, με ένα μικρό ποσό της συνολικής επένδυσης, εξασφαλίζει την κατάλληλη διάρθρωση κινήτρων μεταξύ όλων των μερών, μετριάζοντας τυχόν ανησυχίες σχετικά με τον ηθικό κίνδυνο. Αυτή η δανειακή διευκόλυνση αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις με έμφαση στην πράσινη μετάβαση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Ας γνωρίζετε: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε να δικαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επιλογή των εμπνευστών του εθνικού σχεδίου Ελλάδα 2.0 για τα δάνεια των ιδιωτών για επενδύσεις μέσω τραπεζών κλπ. Πάντως, πίσω από τη «μουρμούρα» περί αποκλεισμού μικρομεσαίων βρίσκονται εκπρόσωποι διοικήσεων Επιμελητηρίων που νοιάζονται πρωτίστως για το εκλογικό ακροατήριο τους. Κυβερνητικοί κύκλοι έχουν βάλει ήδη στο μεγεθυντικό φακό τις κινήσεις αλλά και τις συμπεριφορές προσώπων που επιθυμούν να «διαπραγματευτούν» την δική τους επόμενη μέρα στα δημόσια πράγματα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories