Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών κι ένθερμος φιλέλληνας, Μπομπ Μενέντεζ, θα επισκεφθεί τελικώς την Ελλάδα στις 26 Αυγούστου.

Με πρόσκληση της Επιτροπής 1821, στο πλαίσιο της «διπλωματίας της Επανάστασης», που γίνεται επ’ αφορμή την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων. Ως γνωστόν, ο Μενέντεζ είναι πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

———————————————————–

Η εξαγορά της ημέρας

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμφώνησε να προχωρήσει στην εξαγορά του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ που αποτελείται από τις εταιρείες ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  και ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ. Πωλητές, οι Όμιλοι ENGIE και Qatar Petroleum.

Με την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ενισχύσει τα οικονομικά της μεγέθη, καθώς πλέον θα ενοποιεί τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΗΡΩΝ. Παράλληλα, θα διευρύνει την ηγετική παρουσία της στο χώρο της ενέργειας με στόχο αφενός την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα μέλλον με λιγότερο άνθρακα κι αφετέρου την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο πελατολόγιο. Με άλλα λόγια, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τα 4,5 GW που έρχονται από το φυσικό αέριο και κυρίως, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες θα είναι ένας από τους ισχυρούς πρωταγωνιστές της αγοράς ενέργειας της επόμενης 5ετίας.

———————————————————-

Εξαγορά της ημέρας (2)

Ας ξεκινήσουμε από την είδηση. Το γνωστό στην ελληνική επιχειρηματικής και επενδυτική αγορά λόγω των αθρόων εξαγορών CVC Capital Partners εξαγόρασε έναντι 470 εκατομμυρίων δολαρίων την Aleph Holding, μια digital media company.  Η Aleph μέσω της Httpool Hellas, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Βαγγέλη Ματιάτο, έχει παρουσία στην Ελλάδα. Το αντικείμενο της  Httpool Hellas είναι «υπηρεσίες διάθεσης χρόνου στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για παρουσίαση διαφημίσεων». Μεταξύ των πελατών της Httpool Hellas είναι ο ΕΟΤ. Η καμπάνια του 2020 στο Twitter υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της Httpool Hellas (επτά ταξιδιωτικά βίντεο υπό τον τίτλο «Greece Αlways in Season»). Η εταιρεία, όπως πληροφορούμαι, διαθέτει και ένα ικανό δίκτυο influencers.

———————————————————

Η κίνηση της ημέρας

Η ΔΕΗ «δέθηκε» με τα «πράσινα» ομόλογα ή αν προτιμάτε, τα ομόλογα με ρήτρα αειφορίας.  Έτσι, ξαναβγαίνει στην αγορά με προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028.

Τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων,  για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού της επιχείρησης. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης της ΔΕΗ οι ομολογίες θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) του, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

———————————————————

Πρόσωπα

Αν δεν το έχετε προσέξει στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχουν πρόσωπα της δημόσιας ζωής με ευρύτερες – πέραν των αυστηρά επιχειρηματικών/επενδυτικών- αναφορές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η Σοφία Στάϊκου, επικεφαλής επί σειρά ετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Βεβαίως, στο ΔΣ της εισηγμένης εταιρείας ως αντιπρόεδρος και ανώτερος ανεξάρτητος σύμβουλος συμμετέχει ο Απόστολος Ταμβακάκης που δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις.

Πάντως, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο αριθμός των μελών του ΔΣ θα αυξηθεί από 13 σε 15 μέλη, με νεοεισερχόμενους το δημοσιογράφο Κώστα Λάμπρου και τον manager Θανάση Σκορδά, με κυβερνητικές ευθύνες – γενικός γραμματέας και υφυπουργός στις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά.

———————————————————

Η πρόταση κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης & Υποψηφιοτήτων, που «κατεβαίνει» προς έγκριση στη επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας αφορά ένα ΔΣ από 12 μέλη, εκ των οποίων 8 ανεξάρτητα μη εκτελεστικά, με τριετή θητεία. Προτεινόμενα μέλη, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ως μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για το ρόλο του Προέδρου ΔΣ, ο Παύλος Μυλωνάς, η Χριστίνα Θεοφιλίδη, η Αικατερίνη Μπερίτση, η Elena Ana Cernat, ο Αβραάμ Γούναρης, ο Matthieu Kiss, η Anne Marion Bouchacourt, ο Claude Piret, ο Jayaprakasa (JP) C.S. Rangaswami, ο Wietze Reehoorn και ο Περικλής Δρούγκας – εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας.  Ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς και η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Χριστίνα Θεοφιλίδη είναι τα μόνα μέλη του ΔΣ με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

———————————————————

Ο πολύπειρος manager Μηνάς Τάνες – μόνο και μόνο τα χρόνια του στη κορυφή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας φθάνουν και περισσεύουν- θα είναι για τα επόμενα 3 χρόνια ο πρόεδρος της φαρμακευτικής βιομηχανίας Lavipharm. Ο πρόεδρος δεν θα έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες.

———————————————————

Η επένδυση της ημέρας

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης της Prodea Investments τα καθαρά αντληθησόμενα κεφάλαια από το πράσινο ομόλογο θα αξιοποιηθούν ως εξής: α) ποσό 56 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθεί, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης, για την ολική αποπληρωμή του ανεξόφλητου υπολοίπου του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου του 2018. Η αποπληρωμή σχετίζεται με την επένδυση στο ακίνητο Καρελά το οποίο έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τις αρχές βιώσιμης αναπτυξης και είναι πιστοποιημένο κατά LEED και β) το υπόλοιπο ποσό, ήτοι έως 236 εκατ. ευρώ θα διατεθεί έως την 31.12.2024 για Πράσινες Επενδύσεις περιλαμβανομένης της πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που τυχόν υφίστανται και συνδέονται αποκλειστικά με τις Πράσινες Επενδύσεις κατά τον χρόνο ολοκλήρωσής τους.

———————————————————-

Διαστάσεις

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις… οι διεκδικητές της πολιτικής εκπροσώπησης των αρνητών των εμβολίων.  Στη πρώτη γραμμή βρίσκεις μεταξύ άλλων πολιτευτές των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, ενώ δεν λείπουν και πρώην υφυπουργοί του Αλέξη Τσίπρα προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ.

Αγκάθι στην εντεινόμενη προσπάθεια να αυξηθούν τα ποσοστά ηλικιακών ομάδων κυρίως στην περιφέρεια είναι οι πολυποίκιλες ομάδες των παλαιοημερολογιτών. Η επιρροή τους σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες είναι καθοριστική σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν μοναστήρια τα οποία αποτελούν σημεία αναφοράς και λόγω των παρεμβάσεων τους στα social media αλλά και με video στο youtube.

———————————————————–

Ενδιαφέρουν

Ευνοϊκά  φαίνεται ότι «βλέπει» και τις ιταλικές φρεγάτες, τύπου Fremm, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) και πιο συγκεκριμένα η τεχνική επιτροπή που έχει καταρτίσει το ΓΕΝ για την τελική επιλογή. Λαμβάνοντας υπόψη την προτροπή Μητσοτάκη προς το Πεντάγωνο, να επιλεγεί εκείνος ο τύπος πλοίου που ταιριάζει επιχειρησιακά στις ένοπλες δυνάμεις, μπορεί – τίποτα δεν είναι οριστικό – να βρισκόμαστε ενώπιον έκπληξης.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι Fremm μπορούν «να σηκώσουν» αμερικανικό εξοπλισμό. Οπότε είναι πιθανό, σ’ αυτή την περίπτωση, τα αμυντικά τους συστήματα να προέλθουν στο σύνολο τους από τις ΗΠΑ. Αν αυτό μπορεί κάπως να μετριάσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας επιλογής, που θα προκαλούσε τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον… Πάντως, οι Αμερικανοί «τα θέλουν όλα»…

———————————————————–

Τελικώς, ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα η τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Το θυμηθήκαμε με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της ΔΙΣ. Γιατί, όπως προκύπτει τώρα, ο τελευταίος πρόλαβε κι έβαλε στο τραπέζι όχι ένα και δυο, αλλά τουλάχιστον τρία θέματα προς συζήτηση. Τι μαθαίνουμε επιπλέον; Ότι ζήτησε την παρέμβαση Μητσοτάκη και στο θέμα του δασολογίου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος είπε με δυο λόγια στον πρωθυπουργό ότι με βάση το νέο καθεστώς κινδυνεύει να εξανεμιστεί ό,τι έχει απομείνει από τη μοναστηριακή περιουσία. Κι ότι επιχειρεί να βρει λύση με τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά δεν μπορεί. Τι φέρεται να του ζήτησε λοιπόν; Να παρέμβει.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με την ίδια εκδοχή, του είπε ότι «θα το δει». Ο ίδιος λίγο πριν είχε ζητήσει βοήθεια για την εκστρατεία εμβολιασμού από την Εκκλησία. Οπότε, δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς

Πάντως, αυτή η ιστορία με το δασολόγιο πιθανότατα να έχει να κάνει και με τα ατακτοποίητα φιλέτα γης που θέλει να πουλήσει η Εκκλησία στα νότια προάστεια της Αττικής.

——————————————————

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης στην περιοχή όπου θα φτιαχτεί η νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης αγοράζονται το τελευταίο διάστημα από κεφάλαια προερχόμενα από το Κατάρ. Για την ακρίβεια, από την οικογένεια του εμίρη του Κατάρ. Οσοι ξέρουν τις λεπτομέρειες της ιστορίας, λένε «λογικό». Βλέπετε, σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν γίνεται τυχαία και κυρίως δωρεάν. Προφανώς, ούτε και η οικονομική στήριξη που παρέχεται αφειδώς από το εμιράτο προς το καθεστώς Ερντογάν.

Για να ξέρετε, το εμιράτο αγοράζει επίσης, σχεδόν «μπιρ παρά» ό,τι ενδιαφέρον και με προστιθέμενη αξία πωλείται αυτόν τον καιρό στην Πόλη. Από εμπορικά κέντρα μέχρι πακέτα μετοχών του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης (ήδη κατέχει το 10%).

——————————————————-

Ξεκίνησε διακριτικά μια πρώτη συζήτηση στις Βρυξέλλες για τις απαιτούμενες αλλαγές στους ισχύοντες, σκληρούς, δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εννοείται ότι θα είναι μακρά διαδικασία και το αποτέλεσμα τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Οι έχοντες μια καλή εικόνα του θέματος, επιμένουν πως σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις αυτές θα μπουν στην τελική ευθεία τους μετά τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Και επίσης ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories