Δάνειο-ρεκόρ για αθλητική εταιρεία εξασφάλισε η μητρική εταιρεία της Μάντσεστερ Σίτι στην προσπάθειά της να βελτιώσει τα οικονομικά της και να επιταχύνει επενδυτικά έργα. Η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες χρηματοδότησης ή αναχρηματοδότησης χρέους έχοντας δεχθεί πολύ ισχυρό πλήγμα από την κρίση της πανδημίας που κράτησε κλειστά τα γήπεδα για περίπου δύο ποδοσφαιρικές περιόδους, ενώ είναι αμφίβολο  αν θα ανοίξουν και την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν.

Η City Football Group υπέγραψε συμφωνία με κοινοπραξία διεθνών τραπεζών για δάνειο 650 εκατομμυρίων δολαρίων στην προσπάθειά της να επιταχύνει τις επενδύσεις στο διεθνές δίκτυο ποδοσφαιρικών ομάδων. Πρόκειται για ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων που ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 525 εκατ ευρώ για την αναχρηματοδότηση χρέους ανάμεσα στην Goldman Sachs και την Μπαρτσελόνα τον Ιούνιο και περίπου ισάξιο με το δάνειο των 637 εκατ στερλινών που συμφώνησε η Τότεναμ το 2019 με όμιλο τραπεζών για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου γηπέδου της.

Η City Football Group, η εταιρεία συμμετοχών του Αμπου Ντάμπι, είναι ιδιοκτήτης της πρωταθλήτριας της Πρέμιερ Λιγκ και άλλων ομάδων στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ινδία.

Η CFG προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής όπως το νέο στάδιο για την ποδοσφαιρική ομάδα New York City στις ΗΠΑ, που είναι έτοιμο στα χαρτιά εδώ και χρόνια αλλά περιμένει έγκριση από τις τοπικές αρχές. Ωστόσο, ο όμιλος δείχνει «πεινασμένος» για ανάπτυξη και έχει αγοράσει πλήρη ιδιοκτησία ή μειοψηφικά μερίδια σε 10 ομάδες παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία.

Το επταετές δάνειο εξέδωσε η Barclays, ενώ οι HSBC και KKR Capital Markets βοήθησαν στη διανομή του χρέους. Η CFG έχει επίσης οργανώσει μια περιστρεφόμενη πιστωτική γραμμή αξίας 100 εκατομμυρίων στερλινών με τους ίδιους αναδόχους, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει. Πηγές προσκείμενες στη συμφωνία ανέφεραν ότι η εταιρεία επέλεξε την έκδοση χρέους πιστεύοντας ότι είναι φθηνότερος δρόμος για την άντληση χρημάτων από την πώληση μετοχών.

Η CFG πούλησε μετοχικό μερίδιο 10% στην αμερικανική Silver Lake Partners αντί 500 εκατομμυρίων δολαρίων πριν δύο χρόνια, συμφωνία που αποτίμησε την εταιρεία στα 4,8 δις δολάρια, ποσό-ρεκόρ για αθλητική εταιρεία. Η China Media Capital έχει μερίδιο 12% στην εταιρεία της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο σείχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, δισεκατομμυριούχος μέλος της οικογένειας του Αμπου Ντάμπι, που αγόρασε την Μάντσεστερ Σίτι το 2008. Ο Μανσούρ ξόδεψε περίπου 1 δις στερλίνες για να μετατρέψει την ομάδα σε μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στο Αγγλικό ποδόσφαιρο.

Επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η δαπάνη στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην Αγγλία και την Ευρώπη, ενώ ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο ώστε να καθαρίσει την παγκόσμια εικόνα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο αδελφός του σείχη Μανσούρ είναι ο σείχης Χαλιφά μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, de facto ηγέτης του αραβικού έθνους.

Η νέα συμφωνία χρέους συνδέει τον όμιλο στενά με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Δύσης. Ένα χρόνο μετά την επένδυση της Silver Lake στην CFG, η εταιρεία εξασφάλισε κεφάλαια ύψους 2 δις δολαρίων από την Mudabala, το εθνικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι που διαχειρίζεται ο Καλντούν αλ-Μουμπάρακ. Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν τη ζημιογόνο εταιρεία της οποίας τα οικονομικά επλήγησαν καίρια από την πανδημία.

Οι μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα τον Απρίλιο όταν ξαφνικά παρουσίασαν σχέδιο για τη δημιουργία κλειστής ποδοσφαιρικής λίγκας σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα οικονομικά τους. Το σχέδιο κατέρρευσε μέσα σε λίγα 24ωρα λόγω της έντονης αντίδρασης των φιλάθλων στην Αγγλία, αλλά και των πιέσεων που δέχθηκαν από τις διεθνείς και τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι