Να «σπρώξει» τον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά φαίνεται να μελετά ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, θέλοντας να περιμένει να διαπιστώσει τον αντίκτυπο από το τέλος του προγράμματος αναστολών αλλά και τις συνέπειες του νέου κύματος της πανδημίας, τους επόμενους μήνες.

Δημοσιεύματα επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σήμερα πως ο υπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ήτοι δηλαδή πριν τη διακοπή των εργασιών του Σώματος για καλοκαίρι (από τις 22 Ιουλίου), πως το φθινόπωρο θα δρομολογήσει μια τριετή αναθεώρηση των δαπανών, για το διάστημα 2022-2025, αλλά πως θα καθυστερήσει την λήψη μέτρων κυρίως στο φορολογικό μέτωπο για την ερχόμενη άνοιξη.

Έτσι, αν και φαίνεται πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό εκτιμάται πως θα μετατεθεί για την ερχόμενη άνοιξη, ώστε να υπάρχει μια καθαρότερη, συνολική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας μετά(;) την πανδημία.

Ο ίδιος ο κ. Σουνάκ σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει υποστηρίξει πως η περίοδος από το Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη της χρονιάς θεωρείται κρίσιμη για την οικονομία. Κι αυτό διότι μέσα στο διάστημα αυτό θα λήξουν όλα τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, κυρίως προς την αγορά εργασίας. Η εικόνα της αγοράς εργασίας μετά το τέλος του προγράμματος αναστολών, τον Οκτώβριο, είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τόσο το υπουργείο όσο και την αγορά ευρύτερα.

Η ανεξάρτητη υπηρεσία του Office for Budget Responsibility χρειάζεται, εξάλλου, μια καταγραφή κατά μέσο όρο δώδεκα εβδομάδων για να καταλήξει σε νέα συμπεράσματα για την πορεία των δημοσιονομικών και να παρέχει τις εκτιμήσεις της για τον προϋπολογισμό.

Σημειωτέον δε, πως μέσα στο φθινόπωρο και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει πιθανότατα να επιβραδύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τη στήριξη της αγοράς, βλέποντας πως η οικονομία σταθεροποιείται και ο πληθωρισμός έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα.

Πάντως, αν ο νέος προϋπολογισμός όντως καθυστερήσει, όχι μόνο δεν θα είναι η πρώτη φορά, αλλά η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς είχε προηγηθεί η προπέρσινη καθυστέρηση λόγω των γενικών εκλογών και βέβαια η περσινή αναταραχή που πυροδότησε η πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως