Ποιος είναι ο «δεύτερος Έλληνας Επίτροπος» στο Κολέγιο των Επιτρόπων;

——————————-

Το Αποτέλεσμα

Ολοένα και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους συμπολίτες μας δεν είχαν περάσει το κατώφλι του Εμβολιαστικού Κέντρου. Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για covid free καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δείχνει διαθέσεις αλλά και ψύχραιμες τοποθετήσεις. Το ίδιο και με κρίσιμους τομείς – Υγεία, Εκπαίδευση κλπ.- που οι αποφάσεις βρίσκονται σε σκαριά…

Συμπέρασμα: Και ο Άγιος φοβέρα θέλει όπως επιμένει από παλιά και μια λαϊκή παροιμία!

——————————

Το ταξίδι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για περιοδεία στη Πελοπόννησο – στην ατζέντα της, δύο σταθμοί σε Αρκαδία και Μεσσηνία (αν συγκράτησα σωστά το δρομολόγιο).

——————————

Τα Δεδομένα

Το ενημερωτικό δελτίο που εκδίδεται με αφορμή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης εταιρείας παρέχει την δυνατότητα στην ίδια τη διοίκηση της εταιρείας – στο βαθμό που σέβεται τον εαυτόν της αλλά και τους μετόχους- να παρουσιάσει την μεγάλη και πραγματική εικόνα των δραστηριοτήτων της.  Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.

Να ξέρετε ότι: «Ο Όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία λειτουργικού και οργανωτικού μετασχηματισμού του κλάδου Κατασκευής και εστιάζει πλέον στην υλοποίηση σημαντικών έργων σε Ελλάδα και Ρουμανία, τα έσοδα του κλάδου της Κατασκευής κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την χρήση 2020 (ενδεικτικά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε €97 εκατ., η μείωση ανήλθε σε 25% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2020), κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης ρευστότητας που συνεχίστηκε μέχρι και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021.

Πέραν των ανωτέρω επιπτώσεων στον κύκλο εργασιών του κλάδου Κατασκευής, παρατηρείται από αρχής του 2021 αύξηση του κόστους ενέργειας και βασικών πρώτων υλών (μέταλλα, Η/Μ υλικά, δομικά υλικά κλπ.) που ενδέχεται να αυξήσει κύριες γραμμές κόστους του κλάδου».

Να ξέρετε ότι (2): «Στον κλάδο Παραχωρήσεων, η συνέχεια της πανδημίας και τα σχετικά μέτρα lockdown προς αντιμετώπιση της εξάπλωσης της CODIV-19 συνεχίζουν να επηρεάζουν την κυκλοφορία των οχημάτων στα ώριμα έργα, γεγονός που επηρεάζει άμεσα και τον κύκλο εργασιών. Το πρώτο τρίμηνο η κίνηση στην Αττική Οδό ήταν μειωμένη κατά 27,8% και τα έσοδά της ήταν μειωμένα κατά 25,6% (διαμορφώθηκαν σε €30,1 εκατ.,), ενώ στο Μορέα οι επιδόσεις ήταν μειωμένες κατά 38,2% και 36,2% αντίστοιχα (τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε €3,9 εκατ.).

Από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η κίνηση παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020, καθώς τα μέτρα lockdown του 2021 έχουν πιο ήπια επίδραση στην κίνηση. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο 2021 η κίνηση στην Αττική Οδό και το Μορέα παρουσίασε αύξηση 175% σε σχέση με το 2020 και αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζουν τα έσοδα των αυτοκινητοδρόμων.

 Έτσι παρατηρείται αυξητική τάση στην εξέλιξη της κυκλοφορίας στο 2ο τρίμηνο 2021,η οποία αναμένεται να μεταφραστεί σε αντίστοιχη πορεία εσόδων του κλάδου».

—————————————

Το Πρόσωπο (2)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Επίτροπο αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, τον 66χρονο Γάλλο επιχειρηματία αλλά και κορυφαίο manager και πολιτικό και συγγραφέα Thierry Breton (Τιερί Μπρετόν).

Διαβάζω στο primeminister.gr ότι κατά την έναρξη της συνάντησης έγινε ο παρακάτω διάλογος. «Ξέρω ότι είστε πραγματικός φίλος της Ελλάδας, ο (Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Μαργαρίτης Σχοινάς μου λέει κατά καιρούς ότι έχουμε “δύο Έλληνες” Επιτρόπους στο Κολέγιο των Επιτρόπων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Τιερί Μπρετόν.

Να ξέρετε ότι: Ο Μπρετόν δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Ηταν στη πολύχρονη διαδρομή του ένας εμβληματικός manager της γαλλικής αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς. Μόνο και μόνο ότι διετέλεσε επικεφαλής της France Telecom στις αρχές του 21ου αιώνα ( η γαλλική κυβέρνηση τον επέλεξε για τη θέση το 2002). Το επόμενο βήμα του ήταν η ανάληψη υπουργικών καθηκόντων και αμέσως μετά ( δεν πέρασαν ούτε 2 χρόνια καλά καλά) ο Μπρετόν επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα.

Να ξέρετε ότι (2): Αναζητείται ο Έλληνας Μπρετόν…

———————————————

Τα Άυλα

 Η αγορά το είχε τούμπανο και η MLS… κρυφό καμάρι. Ο λόγος για την αποτίμηση των  άυλων περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης εταιρείας. Η διοίκηση της εταιρείας αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της τεχνικής βοήθειας και τα άυλα περιουσιακά της της εταιρίας στις 31-12-2018 αποτιμήθηκαν με βάση τα νέα δεδομένα σε 17,2 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα για τις 31-12-2019 πάλι με τη βοήθεια της Deloitte τα άυλα αποτιμήθηκαν σε 2,3 εκ. ευρώ.

Συμπέρασμα: Η απόκλιση είναι μεγάλη και δεν δικαιολογείται από την επέλαση του covid-19.

——————————————–

 deals

Αν και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), στη χτεσινή συνεδρίαση του, αποφάσισε να ζητήσει μία βελτιωμένη προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της για χρονική περίοδο 35 ετών, η ανάδειξη του νικητή θα γίνει σύντομα. Πολύ σύντομα.

——————————————-

Τα deals (2)

Διπλά θα είναι κερδισμένο το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του 100 % των μετοχών της εταιρείας ΔΕΠΑ Υποδομών. Και αυτό γιατί το ΤΑΙΠΕΔ είναι άμεσα αλλά και έμμεσα μέτοχος της υπό εξαγορά εταιρείας. Κατά πρώτον, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% των μετοχών αυτής και η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. το υπόλοιπο 35%. Αλλά, το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί ποσοστό και στην Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Είναι ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος με ποσοστό 35,5 %, πίσω από την εταιρεία Paneuropean Oil & Industry Holdings με 47 %. Με άλλα λόγια, το ΤΑΙΠΕΔ έχει να εισπράττει από δύο ταμεία…

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε δύο δεσμευτικές προσφορές για την από κοινού πώληση με την Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΔΕΠΑ Υποδομών.  ΑΕ». Η μία ήταν της EP INVESTMENT ADVISORS και η άλλη, της ITALGAS.

——————————————-

Το Πρόσωπο (3)

Ο Επίτροπος Μπρετόν βρήκε κοινή γλώσσα με τόσο με τον Κυριάκο Μητστοτάκη, όσο και τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Με τον τελευταίο είχε και μια ιδιαίτερη συνάντηση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετά το Μαξίμου. Πάντως, ο ίδιος ο Μπρετόν δεν τσιγκουνεύτηκε τα καλά λόγια για την προσπάθεια της Ελλάδος: «Ήταν ένα εξαιρετικό σχέδιο για το NextGenerationEU, με έμφαση στο ψηφιακό σκέλος – βεβαίως και στην πράσινη μετάβαση – αλλά κυρίως στο ψηφιακό κομμάτι, το οποίο ξεπερνούσε το μέσο όρο – κάτι το οποίο είναι θετικό. Ειδικά κάποιες εφαρμογές για υποδομές, δορυφορικές υποδομές, ασφαλείς επικοινωνίες και πολλά άλλα, καθώς και η διάθεση να πραγματοποιηθούν και διασυνοριακά έργα, αποτελούν κλειδί για την Ευρώπη. Γι’ αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι σε θέση να κάνω αυτή τη συζήτηση μαζί σας.

Γνωρίζω την ποιότητα της τεχνολογίας στην Ελλάδα χάρη στην εμπειρία που είχα και πριν αναλάβω χρέη Επιτρόπου. Γνωρίζετε πως έχω και εγώ μια διαδρομή που προηγείται, όπως άλλωστε όλοι μας. Και, ειλικρινά, είχα μια εξαιρετική ομάδα εδώ, οπότε γνωρίζω τα επιτεύγματα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και στην ανάπτυξη λογισμικού, που είναι απολύτως βασικό».

Συμπέρασμα: Η Ελλάδα έχει σε πληθυντικό αριθμό υποστηρικτές στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories