Κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες, αν και καθυστερημένα: Στο δείπνο του ελληνικού πρωθυπουργικού ζεύγους στην Αντίπαρο, ο «πολύς» Τζεφ Μπέζος, στη συζήτηση που έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομήγυρη, αποκάλυψε και μια νέα επένδυση που σκέφτεται να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.

Το  Αντικείμενο: Αφορά στη δημιουργία μιας νέας επίγειας δορυφορικής κινητής τηλεφωνίας, η οποία θα αξιοποιεί  στο έπακρο το 5G. Οι συνδέσεις θα γίνονται με επίγειο δορυφορικό πιάτο, περίπου όμοιο με εκείνο που υπάρχει στις Θερμοπύλες. Λεπτομέρειες, προσεχώς…

Η Ερώτηση: Του είπε κανείς ότι χρειάζεται και… άδεια;

——————————————

Η Ταινία

Και μια και βρισκόμαστε σε περιβάλλον Αντιπάρου, να λύσουμε και μια παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί. Η Ρίτα Γουίλσον, σύζυγος του Τομ Χανκς, είπε στην παρέα ότι στις 15 Οκτωβρίου «κατεβαίνει» στην Κρήτη για να αρχίσει τα γυρίσματα της ταινίας «My Big Fat Greek Wedding No3». Όχι του «Mamma Mia No3».

Το Τηλεφώνημα: Προηγήθηκε μάλιστα για τον σκοπό αυτό και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη με την Ελληνοαμερικανίδα πρωταγωνίστρια και σεναριογράφο των «Γάμων», Νία Βαρντάλος.

Η Λεπτομέρεια: Η πληθωρική και ενθουσιώδης Νία επιβεβαίωσε ότι στην Κρήτη έρχεται όλο το καστ της παραγωγής και τα γυρίσματα θα διαρκέσουν αρκετό καιρό.

—————————————-

Τα deals

Τα deals που αναμένεται να ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ στη βάση των προσφορών που έχει λάβει για διαγωνισμούς σχετικά με παραχωρήσεις ή και πωλήσεις μετοχικών πακέτων μπορούν και να αποτελέσουν ενδιαφέροντα success stories με σημαντική επίδραση στο γενικότερο επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον.  Η παραχώρηση της Εγνατία Οδού – ήδη έχει ζητηθεί μία βελτιωμένη προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της για χρονική περίοδο 35 ετών- αλλά και η πώληση του 100 % των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών βάζουν ξανά μπροστά στη μηχανή.

————————————–

Τα deals (2)

Το επόμενο χρονικό διάστημα πέραν του μετώπου του ΤΑΙΠΕΔ / Υπερταμείου (παραχωρήσεις & πωλήσεις μετοχικών πακέτων & αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων) αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για την κατακύρωση διαγωνισμών για ΣΔΙΤ (τα λεγόμενα Πανεπιστημιακά) όπου πρωταγωνιστές είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» της αγοράς των κατασκευών και των παραχωρήσεων. Ακολουθούν, οι ανακοινώσεις για τις πρώτες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις μετά και την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα εκρηκτικό επενδυτικό και επιχειρηματικό μενού που παρόμοιο δεν είχε «ζήσει» η ελληνική οικονομία από τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60.

————————————

Ο δείκτης   

Το Χρηματιστήριο Αθηνών προχωρά στη δημιουργία ενός Δείκτη ESG στον οποίο δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι εισηγμένες εταιρείες που έχουν αποδεχθεί και ενσωματώσει εμπράκτως στη λειτουργία και δράση τους τα κριτήρια ESC (Environment, Social, Governance). Με λίγα λόγια, όλες όσες ανταποκρίνονται στα υψηλά στάνταρς για την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική υπευθυνότητα και την εταιρική διακυβέρνηση.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου ιδιαίτερου δείκτη φαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και απαραίτητη καθώς τα κεφάλαια που επενδύουν αποκλειστικά με βάση την εφαρμογή των κανόνων ESG παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση. Επιπλέον, τα θέματα ESG, δεν αγγίζουν μόνο τις εισηγμένες εταιρίες, αλλά ολόκληρη την επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα, έχοντας τα εξής δεδομένα: Οι καταναλωτές και οι κάθε είδους προμηθευτές ολοένα και περισσότερο λειτουργούν ως ομάδες πίεσης για την υιοθέτηση καλών πρακτικών στο πλαίσιο του ESG και αφετέρου, τράπεζες και funds ενσωματώνουν στις εγκριτικές διαδικασίες χρηματοδότησης τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πάντως, σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου του Χρηματιστηρίου που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης αναμένονται οι λεπτομέρειες για τον ΕSG δείκτη που έχει ήδη προαναγγείλει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Σωκράτης Λαζαρίδης.

Η ανακοίνωση συγκεκριμένων στοιχείων που αφορούν στην έναρξη αλλά και στη σύνθεση του δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου αποτελεί ένα ακόμα βήμα από την πλευρά του ΧΑ στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης των εισηγμένων εταιρειών να αντιληφθούν τις επιπλέον ευκαιρίες που απορρέουν από την βιώσιμη ανάπτυξη και να την εντάξουν στην επενδυτική τους φιλοσοφία.

Το 2019, το Χρηματιστήριο εξέδωσε τον Οδηγό Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG, ένα πρακτικό εργαλείο βασισμένο σε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές που βοηθά τις εταιρείες να προσδιορίσουν τα ουσιαστικά θέματα ΕSG που πρέπει να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται.

Οντας από το 2018 μέλος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Sustainable Stock Exchanges (SSE), το Χρηματιστήριο Αθηνών στοχεύει και συμβάλλει στην σωστή τοποθέτηση της ελληνικής αγοράς όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου μίας πιο βιώσιμης οικονομίας και κοινωνίας.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στον δείκτη αναμένουμε αρχικό αριθμό συμμετεχουσών εταιρειών σε αυτό – καθώς και τα βασικά συμπεράσματα της σχετικής μελέτης που διενήργησε το ΕΚΠΑ για λογαριασμό του ΧΑ και της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών. Σημειώνουμε πως απώτερος στόχος είναι να περιλαμβάνει στο άμεσο μελλον η σύνθεση του δείκτη όσες μετοχές περιλαμβάνει σήμερα και ο γενικός δείκτης, δηλαδή 60. Εάν το ξεκίνημα γίνει με πάνω από 30 εταιρείες, το ξεκίνημα θα θεωρηθεί παραπάνω από καλό. Ιδωμεν…

———————————-

Το Αφιέρωμα 

Μεγάλη η έμμεση διαφήμιση της αμερικανικής εφημερίδας WSJ στα νησιά του Αιγαίου, ως του καλύτερου προορισμού για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές. Με ειδική αναφορά σε Μύκονο, Σύρο, Αντίπαρο, Σαντορίνη, αλλά και Αθήνα (ως «πέρασμα»).

Η Λεπτομέρεια: Κι ακόμα μεγαλύτερη, η διαφήμιση στα καταλύματα που επέλεξε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας (πρόκειται για τον μόνιμο απεσταλμένο της στο Παρίσι) για να μείνει. Μεταξύ άλλων, στο TheRooster της Αντιπάρου και στο The Modernist της Αθήνας (στην Οδό Ι. Γενναδίου,  σε έναν ήσυχο δρόμο του Κολωνακίου, στο  κτίριο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε την Πρεσβεία του Καναδά).

——————————–

Το Μοντέλο

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα την πολιτική της Ουάσιγκτον, αναφορικά με την αντιμετώπιση του νέου κύματος πανδημίας. Εν προκειμένω, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να μην κλείσει ξανά τα σχολεία, από φθινόπωρο, λόγω της ινδικής μετάλλαξης. Υπό τον όρο ότι θα εμβολιαστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί…

——————————–

Ο Εορτασμός  

Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το παρόν στο φετινό εορτασμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας (ήδη πέρασαν 47 χρόνια, σχεδόν μισός αιώνας, απο το 1974).

Κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα του, θα βρίσκονταν στο Τόκιο, αλλά, όπως σας έχω ενημερώσει, αυτό το ταξίδι αναβλήθηκε λόγω της τροπής που πήραν τα πράγματα με την πανδημία και τις μεταλλάξεις.

——————————–

Η Εμπλοκή

Τα προεόρτια ενός θερμού φθινοπώρου: Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της γείτονος δημοσιεύτηκε κι επίσημα τελικά προ μερικών ωρών το αίτημα της κρατικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ), για την πραγματοποίηση ερευνών βορείως της Κύπρου.

Η Μετάφραση: Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκεί γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη, συνοδευόμενα από πολεμικά, θα κάνουν την εμφάνιση τους μερικά μίλια ανοικτά των κατεχόμενων εδαφών του νησιού. Εκεί όπου κάποτε ερευνούσε η ιταλική ΕΝΙ κι εκδιώχθηκε κακήν – κακώς.

——————————–

Η Έκθεση

Αφησε ίχνος πίσω της η αμυντική έκθεση DEFEA, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα; Ναι, υπό την έννοια ότι ήταν αναβαθμισμένη, αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι ήταν η πρώτη του είδους της μετά από πολύ καιρό στην ελληνική πρωτεύουσα, με την παρουσία αρκετών υπουργών Άμυνας, κυρίως, ευρωπαϊκών χωρών.

Τι Προσέξαμε: Μετά από πολύ καιρό διαβάσαμε το Σαββατοκύριακο και ρεπορτάζ αφιερωμένα σε εμπόρους όπλων, οπλικά συστήματα κλπ, κλπ.

Τι Δεν Προσέξαμε: Παραδόξως, το λόμπινγκ που έγινε για την μεγάλη παραγγελία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ήταν κατώτερο του αναμενόμενου.

——————————-

Η Φήμη

Ακούγεται στην αγορά ότι εταιρία από το χώρο των νέων τεχνολογιών έχει δεχθεί πρόταση εξαγοράς από το εξωτερικό;

Η Παρατήρηση: Γενικότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί «ζυμώνονται» μια – δυο μεγάλες κινήσεις μετοχικού ενδιαφέροντος σε γνωστές εισηγμένες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories