Σαν «χρυσό» διαβατήριο λειτουργεί για τη χώρα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς το εθνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0.

Με αυτό ως εργαλείο ή και πλατφόρμα διαμορφώνει τις νέες συμμαχίες της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ενισχύει παλαιές δίνοντάς τους και νέο περιεχόμενο που «πατάει» στη «πράσινη» και τη ψηφιακή μετάβαση.

Τα καλά λόγια του  Επιτρόπου Τιερί Μπρετόν (Thierry Breton) δεν εκφράζουν μια προσωπική θέση και στάση αλλά αποτελούν μια συνισταμένη μιας αποδοχής που ξεκινά από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Βρυξελλών και καταλήγει στους πολιτικούς ηγέτες.

——————————————–

Η Κιβωτός του Νώε

Ποιος θα πίστευε ότι η οικονομία στη 3η δεκαετία του 21ου αιώνα θα έμοιαζε όλο και περισσότερο με την… Κιβωτό του Νώε; Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (αποτέλεσμα της γενικότερης πολυετούς περιβαλλοντικής κρίσης) καθώς και εκείνες της πανδημίας δεν έχουν αρχίσει απλώς να φαίνονται στο σώμα της οικονομικής δραστηριότητας αλλά καθορίζουν και την επόμενη μέρα με τις αναγκαίες και απαραίτητες αλλαγές ως προς τους βασικούς προσανατολισμούς.

Πρόβλεψη: Η Κιβωτός του Νώε της Παλαιάς Διαθήκης διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας οικονομίας της επιβίωσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα ζητήματα της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας θα συνδυάζονται ολοένα και περισσότερο με τα ζητήματα της ασφάλειας.

 —————————————–

Το Μέλλον

Στο primeminister.gr διαβάζω ένα κείμενο με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maroš Šefčovič.  Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια και η προετοιμασία που έχει ξεκινήσει ήδη για την αντιμετώπισή τους από την Ομάδα Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Έρευνας για το Μέλλον. Το σχετικό απόσπασμα: «Η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή αυτονομία, τα κοινωνικά ρήγματα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, οι μεταναστευτικές ροές, η δημογραφική εξέλιξη, οι σχέσεις με τους εταίρους μας, η αυξανόμενη αστικοποίηση, η πιθανότητα νέων πανδημιών, η κατακλυσμιαία τεχνολογική εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη, είναι τα θέματα που απασχολούν και τέθηκαν και στη διάρκεια της συνάντησης, ύστερα μάλιστα και από τις προκλήσεις που έθεσε η εμπειρία της πανδημίας του COVID-19.

Έμφαση δόθηκε στις προκλήσεις που σηματοδοτεί η κλιματική κρίση, η ανάγκη ψηφιακής μετάβασης, η αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Επισημάνθηκε δε με ιδιαίτερη έμφαση ότι ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο αύξηση του ΑΕΠ, όπως μετριόταν μέχρι τώρα, αλλά οφείλει να περιλαμβάνει την αειφορία, την συμπεριληπτικότητα και την ποιότητα ζωής

Να ξέρετε ότι: Η πρώτη έκθεση Foresight δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και είχε ως αντικείμενο την Ευρώπη των επόμενων δεκαετιών. Κλιματική αλλαγή, έλλειψη πόρων, δημογραφικές ανισορροπίες, αστικοποίηση, ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και υπερ-συνδεσιμότητα, αύξηση της μεσαίας τάξης και κατανάλωσης παγκοσμίως και μετατόπιση της επιρροής προς την Ανατολή και το Νότο, είναι μερικά από τα θέματα που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα αποτελέσουν τις προκλήσεις των επόμενων χρόνων.

——————————————–

Οι κίνδυνοι

Δεν υπάρχει ενημερωτικό δελτίο για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή για έκδοση ομολόγων – η αναφορά για ενημερωτικά δελτία που εγκρίνονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- που να μην περιλαμβάνει σελίδες επί σελίδων για τις συνέπειες που θα έχει στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα οικονομικά αποτελέσματα τόσο ο covid-19 όσο και η κλιματική αλλαγή. Κοινός τόπος, η απαραίτητη και αναγκαία «πράσινη» στροφή μαζί με το πακέτο του Environmental, social & corporate governance (ΕSG) που θα λειτουργεί από εδώ και πέρα σαν ένα Freedom Pass για τις επιχειρήσεις.

———————————————

Τα ακίνητα

Σε ένα από τα πιο πρόσφατα ενημερωτικά δελτία, εκείνο της ProdeaInvestments, διαβάζω για τους κινδύνους από την πανδημία: «Οι κύριοι τομείς στον κλάδο ακινήτων οι οποίοι επηρεάστηκαν από τον COVID-19 είναι τα καταστήματα /εμπορικοί χώροι(εκτός των υπεραγορών τροφίμων) και τα ξενοδοχεία. Οι παραπάνω τομείς αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των ετησιοποιημένων μισθωμάτων του Ομίλου την 31.12.2020. Επίσης, τα έσοδα του Ομίλου από τους πέντε μεγαλύτερους μισθωτές του Ομίλου, ήτοι ΕΤΕ, Σκλαβενίτης, Ελληνικό Δημόσιο, Cosmote και Ιταλικό Δημόσιο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 73% περίπου των ετησιοποιημένων μισθωμάτων την 31.12.2020, δεν επηρεάστηκαν από τον COVID-19. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η μείωση στα έσοδα από μισθώματα για το 2020 ανέρχεται σε €2.523 χιλ. για τον Όμιλο και €1.373 χιλ. για την Εταιρεία (η οποία αντιστοιχεί σε 2,0% και 1,4% επί των ετησιοποιημένων μισθωμάτων του Ομίλου και της εταιρείας, αντίστοιχα).

(…)Όσον αφορά τον ξενοδοχειακό τομέα, η παρουσία της Εταιρείας κατά το 2020 ήταν στην Κύπρο μέσω των The Landmark Nicosia (CTDC) και Aphrodite Hills (ΑΗ). Πρόκειται για τον επιχειρησιακό τομέα και τη γεωγραφική τοποθεσία δραστηριοποίησης του Ομίλου που επηρεάστηκε περισσότερο από την πανδημία, καθώς οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Κύπρο τέθηκαν σε υποχρεωτική αναστολή από τις 16.03.2020 έως τις 14.06.2020 με αποτέλεσμα οι εν λόγω θυγατρικές να διακόψουν τη λειτουργία τους και στην συνέχεια, λόγω της ευρύτερης κατάστασης, να υπολειτουργούν.

Ως αποτέλεσμα οι εταιρείες κατέγραψαν το 2020 λειτουργική ζημία, μη λαμβανομένων υπόψιν αποτιμησιακών αποτελεσμάτων, ύψους €6.664 χιλ.».

——————————————-

Τα αποτελέσματα

Στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας Ελλάκτωρ διαβάζω: «Η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου έχει επηρεαστεί και ενδεχομένως να επηρεαστεί στο μέλλον αρνητικά από την εξέλιξη της Πανδημίας. Τυχόν παρατεταμένη διάρκεια αρνητικής επίδρασης από την Πανδημία στη δραστηριότητα του Ομίλου, ενδέχεται να μειώσει σημαντικά την κερδοφορία του Ομίλου, να επιφέρει πιθανή αδυναμία τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις της εταιρείας ή/και του Ομίλου και κατά συνέπεια, να επηρεάσει δυσμενώς τα αποτελέσματα και την κερδοφορία της εταιρείας και την ικανότητά της να  διαθέτει μέρισμα προς τους μετόχους».

—————————————–

Το Σχέδιο

Το εθνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0 δεν είναι μόνο το «χρυσό» διαβατήριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ένα ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα, έτοιμο σε πρώτη ζήτηση για την εκλογική καμπάνια του 2023. Το περιεχόμενο του Ελλάδα 2.0 παρέχει με ακριβή τρόπο την μεγάλη εικόνα της Ελλάδος της επόμενης μέρας. Με τα έργα, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μαζί της, και μια ακριβή τεχνογνωσία για την υλοποίηση ενός σχεδίου με ορόσημα αλλά και μια δεξαμενή παραγωγής στελεχών για τη δημόσια διοίκηση και τα δημόσια πράγματα.

Κρατήστε το: Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο Ελλάδα 2.0 αποτελεί και μια πλατφόρμα για ευρύτερες συναινέσεις, συνεργασίες και συμπράξεις ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο.  

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories