
Για μία ακόμη φορά η Handelsblatt επισημαίνει ότι τον ευεργετικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία και σημειώνει: «Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αποκτήσει ευρύτερη βάση η οικονομία, η οποία σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η διαφοροποίηση αφορά κλάδους, τους οποίους μέχρι σήμερα δεν θα συνδέαμε με την Ελλάδα: πληροφορική, φαρμακευτική βιομηχανία, logistics, ενέργεια. ‘Greece 2.0′ ονομάζεται το επενδυτικό πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της Αθήνας με χρήματα από τις Βρυξέλλες. Στις 13 Ιουλίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το ελληνικό σχέδιο. ‘Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά’, σχολίαζε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Twitter», σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Προς το παρόν όμως, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει άλλες προκλήσεις: «Η πανδημία δεν έχει παρέλθει. Έπληξε την Ελλάδα σε μία στιγμή ιδιαίτερα δυσμενή. Η χώρα μόλις είχε αρχίσει να υπερβαίνει τη δεκαετή κρίση χρέους και τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της, αλλά ο ιός προκάλεσε νέα κατάρρευση. Το 2020 το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2%. Τώρα αρχίζει πάλι να ανακάμπτει. Παρά την πανδημία η ελληνική οικονομία είχε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».
Μεταξύ άλλων, την εκτίμησή του για την ελληνική οικονομία παραθέτει ο Χόλγκερ Σμίντλινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Barenberg Bank: «Η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών είναι μάλλον υψηλή. Οι προοπτικές ανάπτυξης θα είναι πολύ καλές μόλις περάσει o τρόμος της πανδημίας και εξομαλυνθεί η τουριστική κίνηση».


Latest News

Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων 8% έως 20% - Οι νέοι τιμοκατάλογοι
Η… βαρυχειμωνιά εφέτος θα έρθει από τον Σεπτέμβριο

Παραμένουν οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία
Προβλέψεις για υψηλό πληθωρισμό και μειωμένη ανάπτυξη.

Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία - Τι σημαίνει για την οικονομία
Πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς και τις αγορές

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας - Και νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα
Ο υψηλός πληθωρισμός, πέρα από την αρνητική του επίδραση στη συνολική κατανάλωση, επηρεάζει και τις καταναλωτικές συνήθειες σε πολλές κατηγορίες προϊόντων.

Νέο άλμα 42,7% στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο
Η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 53,5% και υπερκέρασε σε απόλυτα μεγέθη την ποσοστιαία αύξηση της αξίας των εξαγωγών (59,8%).

Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη σε Ευρωζώνη, Ιταλία, Ελλάδα
Συγκριτική ανάλυση της πορείας του πραγματικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στην Ιταλία και στην Ελλάδα από το 1995 μέχρι το 2021

Eurobank: Kαμπανάκι για την πορεία της οικονομίας
Τι δείχνουν οι δείκτες PMI και οικονομικού κλίματος

Θα χτυπήσει ο «στασιμοπληθωρισμός» την Ελλάδα;
Τι εκτιμούν οι οικονομολόγοι και που θα κυλήσει η μπίλια για την Ευρώπη

Ανισοκατανομή, Ανάκαμψη και Κρίση
Στις σημερινές συνθήκες της οικονομίας της Ελλάδος, αλλά και της δυτικής οικονομίας γενικότερα, οι λιγότερο ευνοημένοι δεν μπορούν να «ακολουθήσουν» στην ανάκαμψη,

Ανάκαμψη 3,5% για το 2022 και 3,1% βλέπει για την Ελλάδα η Fitch
Οι διαρθρωτικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία αποτελούνται από ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, ένα τρομερό δημογραφικό προφίλ και ελάχιστη πρόοδο στη βελτίωση της παραγωγικότητας τα τελευταία χρόνια.