Η μετάλλαξη Δέλτα που οδήγησε σε εκτίναξη των κρουσμάτων και προκάλεσε την επαναφορά κοινωνικών και οικονομικών περιορισμών σε ορισμένες χώρες, δεν αναμένεται να διαταράξει την οικονομική ανάκαμψη, εκτίμησε η UBS.

Τα εμβόλια φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στο περιορισμό των πιέσεων στα συστήματα υγείας, ενώ δείχνουν σχετικά αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων συμπεριλαμβανομένων και της Δέλτα, σημείωσε η ελβετική τράπεζα, ενώ μία έρευνα στις ΗΠΑ, έδειξε πως καθώς τα εμβολιαστικά πρόγραμμα προχωρούν οι μεταλλάξεις σταδιακά περιορίζονται.

Ανιση, αλλά ανάκαμψη

Στο βασικό της σενάριο, τα εμβόλια θα παραμείνουν ευρέως αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων, ενώ καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας ελέγχονται και οι πιέσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης εξασθενούν, οι κυβερνήσεις θα είναι όλο και πιο απρόθυμες να προχωρήσουν σε νέους περιορισμούς. Σύμφωνα με την εκτίμησή της, η μετάλλαξη Δέλτα, ίσως οδηγήσει σε μία περισσότερο άνιση ανάκαμψή, αλλά δεν θα ανακόψει την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών.

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank εκτιμά πως ο βαθμός στον οποίο η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αναμένεται να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα είναι αβέβαιος, αλλά στο κεντρικό της σενάριο, προβλέπει πως θα καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά δεν αλλάζει θεμελιωδώς το μονοπάτι της ανάκαμψης.

Η Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα σημειώνει πως (μαζί με την Γαλλία) έχουν μείνει πίσω (απέχουν ακόμη και 15 ποσοστιαίες μονάδες από τις πρώτες σε επιδόσεις χώρες),όσον αφορά τους εμβολιασμούς, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει σε όλη την Ευρώπη, με τη χώρα μας μάλιστα να έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, με ότι αυτό σημαίνει για τον πληθυσμό και το σύστημα υγείας.

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στους άνω των 80 ετών είναι μόλις 67,1% για την Ελλάδα, όταν η επόμενη χώρα με τη χειρότερη επίδοση, η Γαλλία, φτάνει στο 71,9%. Από την άλλη πλευρά βέβαια, ακόμα και εάν οι καθυστερήσεις στην άρση των περιοριστικών μέτρων είναι περιορισμένες , η εκτίναξη των κρουσμάτων ενδεχομένως να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Bank of America, η περίφημη πλέον ανοσία της αγέλης την ώρα που η Μετάλλαξη Δέλτα γίνεται κυρίαρχη στην Ευρώπη, είναι μάλλον μια «οφθαλμαπάτη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή