Νέο είδος εθισμού παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στον κόσμο του ποδοσφαίρου, κάνοντας το αλκοόλ, τα ναρκωτικά τον τζόγο να μοιάζουν «ξεπερασμένα».

Σύμφωνα με το Reuters, τα παιχνίδια ηλεκτρονικών υπολογιστών (computer gaming) έχουν να αρχίσει να γίνονται η αγαπημένη συνήθεια όλο και περισσότερων ποδοσφαιριστών σε σημείο που να θεωρείται ο νέος τους εθισμός.

«Είναι η σιωπηλή επιδημία του ποδοσφαίρου», όπως ανέφερε ο γνωστός αθλητικός ψυχοθεραπευτής, Στιβ Πόουπ. «Προσπαθήστε να πάρετε το χειριστήριο από κάποιον που είναι εθισμένος στα παιχνίδια. Είναι σαν να παίρνετε το μπουκάλι ουίσκι από έναν αλκοολικό. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, όπως ακριβώς τα ναρκωτικά και ο αλκοολισμός», συνέχισε ο ίδιος.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, παιχνίδια, όπως το Fortnite και το FIFA, έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο σημείο που προσφέρουν στους παίκτες τους μία καθηλωτική εμπειρία, δίνοντάς τους, παράλληλα, τη δυνατότητα, να παίζουν με άλλους παίκτες από όλο τον κόσμο. Αυτό ακριβώς είναι και το χαρακτηριστικό που έκανε τους ποδοσφαιριστές να κολλήσουν με τα παιχνίδια αυτά και τον Πόουπ να δει την πελατεία του να τριπλασιάζεται, καθώς, όπως αναφέρει ο ίδιος «Τα lockdown έκαναν τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα. Δεν είναι αναγκαίο πλέον να περιμένεις έναν έμπορο ναρκωτικών. Ανοίγεις απλά τον υπολογιστή σου και φτιάχνεσαι. Δεν ήταν ένα απλό lockdown, ήταν τρέλα.»

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα

Η εξάρτηση από τα παιχνίδια ηλεκτρονικών υπολογιστών αναγνωρίσθηκε ως ψυχική διαταραχή από τον ΠΟΥ μόλις το 2018, με τη συλλογή στοιχείων για αυτή να έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η συγκεκριμένη εξάρτηση αναγνωρίσθηκε πολύ πρόσφατα ως πρόβλημα.

Ο χρόνος που οι ποδοσφαιριστές περνούσαν παίζοντας τα παιχνίδια αυτά, ακόμη και ξενυχτώντας, έκαναν τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να αντιληφθούν αυτόν τον νέο εθισμό. «Αν κάποιος παίζει τα παιχνίδια αυτά για δέκα συνεχόμενες ώρες, σχεδόν σε καθημερινή βάση, είναι επόμενο να μην τρέφεται σωστά και να μην κοιμάται όπως πρέπει», ανέφερε ο Τζεφ Γουίτλι, πρώην ποδοσφαιριστής της Σίτι και νυν μέλος της Ένωσης παικτών της Αγγλίας (PFA/ Professional Footballers’ Association), διότι, όπως συνέχισε ο ίδιος, «Αν το κάνουν αυτό οι ποδοσφαιριστές, δεν θα έχουν την επίδοση στους αγώνες που θέλουν οι σύλλογοί τους, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους τελευταίους.»

Συνεπώς, οι σύλλογοι ξεκίνησαν σταδιακά να αντιλαμβάνονται την έκταση του προβλήματος και να λαμβάνουν δράση, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση για την αντιμετώπισή του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι