Θεαματική ανάκαμψη για τις τιμές του πετρελαίου σήμερα μετά και τη δημοσίευση των νεότερων στοιχείων για τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, σε ένα διάστημα αυξημένης ζήτησης για καύσιμα λόγω της καλοκαιρινής, τουριστικής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή την ώρα το αμερικανικό WTI σημειώνει άνοδο κατά 4,63%, στα 70,31 δολάρια το βαρέλι, ανεβαίνοντας έτσι και πάλι πάνω από το ψυχολογικό όριο των 70 δολαρίων.

Τα αμερικανικά στοιχεία έδειξαν πως την τελευταία εβδομάδα τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν οριακά κατά 806.000 βαρέλια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν νέα μείωση κατά 4.089 εκατ., δηλαδή μεγαλύτερη από τον προηγούμενο μήνα. Ήταν η πρώτη αύξηση εδώ και εννέα εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης εντοπίστηκε στη Δυτική Ακτή, μια περιοχή που οι traders συνήθως παραβλέπουν καθώς το σύστημα διανομής είναι σχετικά απομονωμένο από την υπόλοιπη χώρα. Αντιθέτως στο μεγάλο κέντρο αποθήκευσης του Όκλαντ τα αποθέματα έπεσαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια, στα 36,7 εκατ. που είναι το χαμηλότερο νούμερο από τις αρχές του 2020.

Η εικόνα αυτή προβλημάτισε την αγορά παραπέμποντας σε «σφιχτά» επίπεδα προσφοράς, ειδικά δε, σε μια περίοδο που η ζήτηση για καύσιμα ανεβαίνει συνεχώς λόγω της τουριστικής περιόδου. Αν και η αναζωπύρωση της πανδημίας μπορεί να αλλάξει κάπως τα δεδομένα.

Πάντως οι αναλυτές περιμένουν πως τα «σφιχτά» επίπεδα προσφοράς και τα χαμηλά αποθέματα στην αμερικανική αγορά θα συντηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της χρονιάς διευκολύνοντας την περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Παράγωγα: Μεγάλωσαν την έκθεσή τους οι traders χωρίς αλλαγή προσδοκιών
Αγορές |

Παράγωγα: Μεγάλωσαν την έκθεσή τους οι traders χωρίς αλλαγή προσδοκιών

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι τιμές εξάσκησης ενισχύθηκαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 62 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες