Θεαματική ανάκαμψη για τις τιμές του πετρελαίου σήμερα μετά και τη δημοσίευση των νεότερων στοιχείων για τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, σε ένα διάστημα αυξημένης ζήτησης για καύσιμα λόγω της καλοκαιρινής, τουριστικής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή την ώρα το αμερικανικό WTI σημειώνει άνοδο κατά 4,63%, στα 70,31 δολάρια το βαρέλι, ανεβαίνοντας έτσι και πάλι πάνω από το ψυχολογικό όριο των 70 δολαρίων.

Τα αμερικανικά στοιχεία έδειξαν πως την τελευταία εβδομάδα τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν οριακά κατά 806.000 βαρέλια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν νέα μείωση κατά 4.089 εκατ., δηλαδή μεγαλύτερη από τον προηγούμενο μήνα. Ήταν η πρώτη αύξηση εδώ και εννέα εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης εντοπίστηκε στη Δυτική Ακτή, μια περιοχή που οι traders συνήθως παραβλέπουν καθώς το σύστημα διανομής είναι σχετικά απομονωμένο από την υπόλοιπη χώρα. Αντιθέτως στο μεγάλο κέντρο αποθήκευσης του Όκλαντ τα αποθέματα έπεσαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια, στα 36,7 εκατ. που είναι το χαμηλότερο νούμερο από τις αρχές του 2020.

Η εικόνα αυτή προβλημάτισε την αγορά παραπέμποντας σε «σφιχτά» επίπεδα προσφοράς, ειδικά δε, σε μια περίοδο που η ζήτηση για καύσιμα ανεβαίνει συνεχώς λόγω της τουριστικής περιόδου. Αν και η αναζωπύρωση της πανδημίας μπορεί να αλλάξει κάπως τα δεδομένα.

Πάντως οι αναλυτές περιμένουν πως τα «σφιχτά» επίπεδα προσφοράς και τα χαμηλά αποθέματα στην αμερικανική αγορά θα συντηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της χρονιάς διευκολύνοντας την περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες