Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά και αυτόν τον μήνα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2021 θα είναι περίπου 6%, πρόβλεψη παρόμοια με αυτή του Απριλίου, αλλά με ορισμένες χώρες να αναπτύσσονται ταχύτερα και άλλες πιο αργά, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργίεβα την Τετάρτη.

Η Γκεορκγίεβα, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson, δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί, εκτός εάν επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού κατά της COVID-19, προσθέτοντας ότι ο στόχος τερματισμού της πανδημίας έως το τέλος του 2022 δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμού.

Το ΔΝΤ προέβλεψε τον Απρίλιο ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 θα έφτανε το 6%, ποσοστό που έχει να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970, καθώς η διαθεσιμότητα εμβολίων βελτιώνεται και οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου, με τη βοήθεια πρωτοφανών δημοσιονομικών κινήτρων, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η σχετική έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, απειλούν να επιβραδύνουν την ορμή της ανάκαμψης. Μάλιστα διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο προβλεπόμενος, από το ΔΝΤ, παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος θα παραμείνει στο 6%.

«Είναι 6% τον Ιούλιο, αλλά μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, η σύνθεση αυτού του 6% έχει αλλάξει», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Ορισμένες χώρες αναμένεται τώρα να αναπτυχθούν ταχύτερα, ορισμένες χώρες προβλέπεται να αναπτυχθούν πιο αργά. Ποια είναι η διαφορά; Είναι κυρίως η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών και η διαθεσιμότητα δημοσιονομικού χώρου για δράση», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε δε ότι ο στόχος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι να παράσχουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια στις χώρες προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού COVID με περισσότερες από τις 11 δισεκατομμύρια δόσεις που είχαν αρχικά προβλεφθεί, κι αυτό επειδή ίσως απαιτηθούν ενισχυτικές (τρίτες) δόσεις εμβολιασμού αλλά και κάλυψη των απωλειών εμβολίων σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες που δεν διαθέτουν επαρκείς ψυκτικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή