Ο πλανήτης βρίσκεται στην αρχή ενός νέου κύματος κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Μιλώντας σε μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο Τόκιο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ επεσήμανε ότι η παγκόσμια αποτυχία στον τρόπο που μοιράστηκαν εμβόλια, εξετάσεις και θεραπείες τροφοδοτεί μια «πανδημία δύο ταχυτήτων». Χώρες που διαθέτουν επαρκή μέσα, όπως εμβόλια, ανοίγουν, ενώ άλλες κλείνουν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού.

Η απόκλιση στη διάθεση εμβολίων σε όλο τον κόσμο συγκαλύπτει μια «τρομακτική αδικία», πρόσθεσε. «Αυτό δεν είναι μόνο ηθικά εξωφρενικό, αλλά είναι επιδημιολογικά και οικονομικά αυτοκαταστροφικό», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι όσο περισσότερο διαρκέσει η πανδημία, τόσο μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική αναταραχή θα προκαλέσει. «Η πανδημία είναι μια δοκιμασία και ο κόσμος αποτυγχάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε, ακόμη, ότι «19 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας και επτά μήνες από την έγκριση των πρώτων εμβολίων, βρισκόμαστε τώρα στην αρχή ενός νέου κύματος. Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια απειλή της πανδημίας θα παραμείνει έως ότου όλες οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.

Γιορτή ελπίδας

Οι αγώνες του Τόκιο πρόκειται να ανοίξουν την Παρασκευή, μετά από έναν χρόνο αναβολής.

Τα αυξανόμενα κρούσματα Covid-19 στο Τόκιο επισκίασαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους απαγορεύτηκαν οι θεατές, αφού η Ιαπωνία τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα κρούσματα γύρω από την ιαπωνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 1.000 νέα την ημέρα. Σε εθνικό επίπεδο, η Ιαπωνία καταγράφει περισσότερα από 848.000 κρούσματα και περισσότερους από 15.000 θανάτους με τους εμβολιασμούς να εξελίσσονται με χαμηλούς ρυθμούς, αναφέρει το CNBC.

Το πρώτο κρούσμα διαγνώστηκε στο ολυμπιακό χωριό το σαββατοκύριακο και, μέχρι στιγμής, περισσότερα από έχουν συνδεθεί με τη διοργάνωση.

Σήμερα ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια γιορτή, «κάτι που ο κόσμος μας χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ – μια γιορτή ελπίδας». Ενώ η πανδημία μπορεί να έχει αναβάλει τους αγώνες, τόνισε ότι δεν τους «νίκησε».

Αποκλίσεις στη διανομή εμβολίων

Ο Γκεμπρεγιέσους επέκρινε τις διαφορές στη διαθεσιμότητα εμβολίων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Σημείωσε ότι το 75% όλων των δόσεων εμβολίου -περισσότερες από 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις- έχουν χορηγηθεί σε μόλις 10 χώρες, ενώ μόνο το 1% των ανθρώπων σε φτωχότερες χώρες έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

«Τα εμβόλια είναι ισχυρά και απαραίτητα εργαλεία. Αλλά ο κόσμος δεν τα έχει αξιοποιήσει σωστά», είπε, προσθέτοντας ότι αντί να χρησιμοποιούνται ευρέως, οι εμβολιασμοί έχουν συγκεντρωθεί στα «χέρια των λίγων τυχερών».

Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση για μαζική παγκόσμια ώθηση του εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού σε κάθε χώρα μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

«Η πανδημία θα τελειώσει όταν ο κόσμος επιλέξει να την τερματίσει. Είναι στα χέρια μας», είπε ο Τέντρος. «Έχουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε: μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την ασθένεια, μπορούμε να το δοκιμάσουμε και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Κάλεσε τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου να κάνουν το βήμα μοιράζοντας εμβόλια και χρηματοδοτώντας παγκόσμια προσπάθεια για να τα καταστήσουν πιο προσιτά, καθώς και να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα