Τι σχέση έχει ο Κυματισμός -το κεντρικό στοιχείο του οράματος του Kengo Kuma, με έμπνευση την ελληνική θάλασσα- που κυριαρχεί στη Marina Galleria του Ελληνικού με το Japan National Stadium που θα δούμε στις οθόνες μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιαπωνικής πρωτεύουσας;

Και τα δύο έργα συνδέονται με τον διάσημο αρχιτέκτονα Kengo Kuma.

Το γραφείο Kengo Kuma &Associates (KKAA) ιδρύθηκε το 1990 από τον Kengo Kuma και ειδικεύεται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό κτιρίων, εσωτερικών χώρων και στην αρχιτεκτονική τοπίου. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο γραφείο καθώς μέχρι σήμερα έχουν σχεδιάσει και ολοκληρώσει εκατοντάδες έργα και σημαντικές αστικές αναπτύξεις – από εμπορικές μέχρι πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και οικιστικές αναπτύξεις.

Το γραφείο ΚΚΑΑ έχει ολοκληρώσει με επιτυχία πολλούς παγκόσμιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Ο Kengo Kuma έχει πολλές φορές βραβευτεί για την αρχιτεκτονική του και το έργο του αποτελεί συχνά αντικείμενο δημοσιεύσεων σε αρχιτεκτονικού περιεχομένου ιστοσελίδες και περιοδικά. Δίδαξε ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Keio και το 2009 ορίστηκε Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί από τις εκδόσεις της αναγνωρισμένης αρχιτεκτονικής σχολής Architectural Association School of Architecture (ΑΑ) της Μ. Βρετανίας.

Στην παρουσίαση του έργου Marina Galleria εκ μέρους του γραφείου συμμετείχε ο  Άρης Καφαντάρης, διευθυντής αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του αρχιτεκτονικού γραφείου Kengo Kuma & Associates. Ο τελευταίος επεσήμανε ότι για τον σχεδιασμό της Marina Galleria, «είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να συνδυάσουμε στοιχεία και υλικά του ελληνικού τοπίου, ακολουθώντας μία σύγχρονη φιλοσοφία σχεδιασμού. Έτσι, γεννήθηκε μία νέα τυπολογία: ένας υπερσύγχρονος εμπορικός προορισμός, ανοιχτός προς τη θάλασσα, τον ήλιο και το ελληνικό τοπίο».

————————————

 Το spray

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε Spray των 100ml. Ένα προϊόν από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας. Παραγωγός ένας από τους νέους και διαφορετικής νοοτροπίας συνεταιρισμούς. Η επωνυμία του συνεταιρισμού «Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων» – περισσότερο γνωστός ως «Ελαιώνας» που είναι και ο διακριτικός του τίτλος.

Ο συνεταιρισμός – τον οποίο επισκέφθηκε στη πρόσφατη περιοδεία του στη Μεσσηνία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- έχει συνδέσει την διαδρομή του με την υποστήριξη καινοτομιών. Και το spray με την επωνυμία «Βάτσικο» δεν είναι η μόνη. Πριν λίγα χρόνια, οι άνθρωποι του συνεταιρισμού είχαν υποστηρίξει το εγχείρημα δύο νέων επιχειρηματικών που έφτιαξαν ένα ξεχωριστό προϊόν ελαιολάδου – το Poqa, που σημαίνει προς βρώσιν στη γραμμική Β΄- που βρήκε θέση στο ράφι μεγάλων πολυκαταστημάτων με delicatessen γωνιές.

Στο ξεκίνημα του φιλόδοξου συνεταιριστικού εγχειρήματος βρέθηκαν μαζί 102 συνειδητοποιημένοι παραγωγοί ως ιδρυτικά μέλη. Στο site του συνεταιρισμού διαβάζω: «Το 2005 οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού μας καλλιεργούσαν περισσότερα από 3700 στρέμματα με 76000 ελαιόδενδρα. Μετά από τα πρώτα αποτελέσματα, η ιδέα μας άρχισε να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική κι έτσι καταλήξαμε σήμερα με 205 μέλη παραγωγούς που καλλιεργούν περισσότερα από 5000 στρέμματα με 103000 ελαιόδενδρα. Η δυναμικότητα παραγωγής των μελών μας πια έχει φτάσει στους 700 με 1000 τόνους extra παρθένο ελαιόλαδο».

———————————-

Η Παράταση

Κρατήστε στις σημειώσεις σας την ημερομηνία: 17 Σεπτεμβρίου 2021.Είναι η νέα ημερομηνία – μετά την παράταση-  για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ). Το τι θα βγάλει η παράταση κανείς δεν ξέρει τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Απομένει να φανεί από τις ζυμώσεις που συνεχίζονται στις διαγωνιστικές διαδικασίες των άλλων περιφερειακών λιμένων.

———————————

Η Απαίτηση

Τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Βάρνα της Βουλγαρίας «απαιτούν» οι ΗΠΑ. Και για την ακρίβεια, τη διασύνδεση των λιμανιών τους. Στο πλαίσιο του δικτύου που στήνουν συστηματικά το τελευταίο διάστημα στα βόρεια σύνορα, για την προώθηση δυνάμεων και στρατιωτικού υλικού στην περιοχή που εκτείνεται ως τις παρυφές της Κριμαίας.

Το Ερώτημα: Θα τολμήσει να εμφανιστεί τρίτος για τη διεκδίκηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης; Η πλευρά Σαββίδη («ρωσικός παράγοντας»), έχει διαμηνύσει πως δεν ενδιαφέρεται για την περίπτωση. Ωστόσο, μια αγωνία στην αμερικανική πλευρά, που θα εκπροσωπηθεί από δυο κοινοπραξίες, υπάρχει…

——————————–

Η Παρέμβαση

Η οικιστική παρέμβαση που ετοιμάζεται στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού και των νοτίων προαστίων της Αττικής, τελικώς, θα είναι άνευ προηγουμένου. Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα; Συγκρότημα πολυτελών (τι άλλο;) κατοικιών σχεδιάζει να κατασκευάσει εκεί και η Prodea.

Η πρώτη κίνηση: Ήδη, προχώρησε στην πρώτη, αναγκαία, κίνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αγόρασε τον χώρο- το απαραίτητο ακίνητο.  

Το Ερώτημα: Τελικά, πόσες πολυτελείς κατοικίες «σηκώνει» η συγκεκριμένη περιοχή; Μάλλον πολλές…

Υπενθυμίζεται Οτι: Η Prodea oλοκλήρωσε τη διαδικασία έκδοσης «πράσινου» ομόλογου, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

——————————-

Η Προσθήκη

Μια και «βρισκόμαστε» στην περιοχή του Ελληνικού, να προσθέσουμε και κάτι ακόμα: Η διοίκηση της Lamda Development έχει πάρει την απόφαση και θα προχωρήσει στην κατασκευή και άλλων 1000 κατοικιών (ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1400). Οι νέες κατοικίες του project, θα είναι λιγότερο πολυτελών προδιαγραφών και θα απευθύνονται και σε ανάλογα μη προνομιακά (τόσο) πορτοφόλια.

Ο Χώρος: Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αυτό το project θα «τρέξει» κάτω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, προς τις εγκαταστάσεις του Άγιου Κοσμά.

Ο Λόγος: Αν τα διαμερίσματα στους ουρανοξύστες πουληθούν σε πλούσιους ξένους, τότε αυτή η γειτονιά της νέας μεγάλης Πολιτείας θα κινδυνεύει να μένει «χωρίς ζωή» για μεγάλο διάστημα του χρόνου. Οπότε, κάπως θα πρέπει να διασφαλιστεί και η ζωή και η κίνηση για όλο το χρόνο.

—————————-

Το Μήνυμα  

Όσο πλησιάζει η μέρα (τέλη Ιουλίου) της πρώτης κρίσης σχετικά με τις τέσσερις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, τόσο αυξάνουν τα «μηνύματα» των ενδιαφερομένων. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν δυο: Το ένα από την Ιταλία και το άλλο από την Γαλλία, πάντα, μέσω αντίστοιχων συνεντεύξεων.

—————————

Η Αποχώρηση

Συντεταγμένα προωθείται η αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες. Η παρουσία του, τουλάχιστον με τη σημερινή τιμή, θα έχει αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους.

Να Ξέρετε Ότι: Ως γνωστόν, θα αλλάξει ο νόμος που διέπει τη λειτουργία του. Το θέμα είναι προς ποια ακριβώς κατεύθυνση. Γιατί πολλά ακούγονται στην αγορά.

—————————

 Τα Εγκαίνια

Εσείς το ξέρατε ότι στο «Σταύρος Νιάρχος» στήνεται – πέραν των άλλων – εστιατόριο, με προχωρημένες γαστριμαργικές αναζητήσεις; Θα ονομάζεται «Δέλτα» και θα αρχίσει να λειτουργεί στις 25 Αυγούστου.

—————————-

Η Ανακατάταξη

Μετά την εξαγορά του ελληνικού δικτύου της MetLife από την ΝΝ, η τελευταία περνά στην πρώτη θέση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Με την Εθνική Ασφαλιστική (που εξαγοράστηκε από το CVC Capital), να περιορίζεται στη δεύτερη και την Eurolife στην τρίτη. Οι μεταξύ τους διαφορές, πάντως, είναι μικρές.

Επιμένουμε Ότι: Στο παρασκήνιο εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για ένα ακόμα καλό deal στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

 —————————

Οι Διακοπές

Μια εβδομάδα Τήνο και μια εβδομάδα Χανιά, προβλέπει το φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα διακοπών του πρωθυπουργού. Πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Στο Μαξίμου – που θα δουλεύει και φέτος με βάρδιες εκείνες τις μέρες – τις περιμένουν πώς και πώς για να ξεκουραστούν. Όντως, τα ωράρια είναι εξαντλητικά και ορισμένοι έχουν «σκάσει». Προ πολλού.

Να Ξέρετε Ότι: Το ίδιο ισχύει και με ορισμένους (προσοχή: όχι όλους) υπουργούς της κυβέρνησης. Ολοι, πάντως, κουρασμένοι και λιγότερο κουρασμένοι, θα φύγουν για δυο εβδομάδες φέτος επισήμως. Γιατί και πέρυσι έφυγαν, αλλά ανεπισήμως…

——————————

Ο Δείκτης

 Ο νέος δείκτης με ονομασία «Δείκτης ATHEX ESG (ATHEX ESG Index)» είναι πλέον μια πραγματικότητα. Ο δείκτης σχεδιάστηκε ώστε να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 60 εταιρείες της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α..

Ο υπολογισμός του θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 2 Αυγούστου με τιμή εκκίνησητις 1,000 μονάδες. Η πρώτη σύνθεση του δείκτη – εκτός των λοιπών κριτηρίων- προσδιορίζεται με βάση το ESG score που προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2019. Στην αρχική σύνθεση του δείκτη θα συμμετέχουν 35 εταιρείες.

Η σύνθεση του δείκτη θα αναθεωρείται κάθε χρόνο και η πρώτη αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2021 (ταυτόχρονα με τις αναθεωρήσεις των λοιπών δεικτών που υπολογίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών) με βάση τα στοιχεία που θα δημοσιεύσουν οι εισηγμένες εταιρείες στο πλαίσιο της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για την χρήση του 2020.

——————————

Η παραγωγή

H Playtone είναι μια εταιρεία παραγωγής με έδρα τη Σάντα Μόνικα, στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Συνιδρυτής και CEO o Τομ Χανκς και CFO η σύζυγος του, Ρίτα Γουίλσον.

Η εταιρεία των δύο «ντόπιων» της Αντιπάρου είναι εκείνη που έχει την ευθύνη της οργάνωσης παραγωγής της νέας ταινίας της Νία Βαρντάλος «My Big Fat Greek Wedding» ( η 3η στη σειρά, μετά την πρώτη του 2002 και τη δεύτερη του 2016).

Σε απλά ελληνικά, η ανάληψη της ευθύνης της παραγωγής θα αναγκάσει το ζευγάρι των «ντόπιων» της Αντιπάρου να ξεχειμωνιάσει στη χώρα μας.

—————————-

Η Παραγωγή (2)

Οι άνθρωποι της Millenium – οι παραγωγοί της νέας ταινίας του Αντόνιο Μπαντέρας- έχουν ενθουσιαστεί με τη Θεσσαλονίκη και συζητούν τα πάντα. Στο μενού και νέες παραγωγές αλλά και studios…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories