«Επιθυμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι αδελφή μας, έχουμε πολλά κοινά βασισμένα στην πίστη μας. Θέλουμε η Τουρκία να αφήσει το παρελθόν και να επιστρέψει στο παρόν και το μέλλον. Τότε, μπορούμε να ζητήσουμε διάλογο».

Αυτό είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας στο αραβικό τμήμα του τουρκικού δικτύου TRT. Απάντησε, έτσι, στη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στους Ταλιμπάν, καλώντας τους «να τερματίσουν την κατοχή στη γη των αδελφών τους και να δείξουν στον κόσμο ότι η ειρήνη επικρατεί άμεσα στο Αφγανιστάν».

Αδέλφια, αλλά με διαφορές

Είναι προφανές ότι Τουρκία και Ταλιμπάν δεν τα έχουν βρει και υπάρχουν πολλά να παζαρέψουν μέχρι να υπάρξει – εάν υπάρξει – συμφωνία μεταξύ τους. Οι αντάρτες, άλλωστε, έχουν προειδοποιήσει σαφώς την Άγκυρα ότι κάθε προσπάθειά τους να διατηρήσουν ενεργό ρόλο στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων ξένων στρατευμάτων θα εκληφθεί ως ξένη επέμβαση και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει εκφράσει την πρόθεση να αναλάβει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για το συγκεκριμένο θέμα. Οι Ταλιμπάν, από την πλευρά τους, έχουν διαμηνύσει ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους τους Αφγανούς και τη μελλοντική ισλαμική κυβέρνηση την οποία οι ίδιοι επιδιώκουν να συγκροτηθεί.

Πίσω από όλα αυτά, πάντως, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσουμε ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση. Κάτι ανάλογο, θα μπορούσαμε να πούμε, με τη σχέση ανάμεσα σε δύο αδέλφια, τα οποία όμως έχουν ακόμη πολλά να χωρίσουν και εξακολουθούν να διαφωνούν και, ενίοτε, να τσακώνονται.

«Δεν έχουμε διαφορές στις ιδέες μας»

Άλλωστε, εάν υπάρχει κάποια χώρα του ΝΑΤΟ με την οποία οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να συνεννοηθούν πιο άνετα, διατηρώντας έτσι εμμέσως δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και όλη τη Συμμαχία, αυτή είναι η όμορη θρησκευτικά Τουρκία. Κι αυτό είναι κάτι στο οποίο ποντάρει και ο πρόεδρος της.

«Οι Ταλιμπάν θα έπρεπε να είναι σε θέση να διαπραγματευτούν πολύ πιο εύκολα με την Τουρκία, επειδή δεν έχουμε αντιθέσεις με τα πιστεύω τους», διεμήνυσε από την Αμμόχωστο ο Ερντογάν, μην διστάζοντας μάλιστα να «αδειάσει» τους Αμερικανούς και τους άλλους συμμάχους της χώρας του στο ΝΑΤΟ και να τους βάλει στην ίδια μοίρα με την πρώην ΕΣΣΔ.

«Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στο Αφγανιστάν και βρίσκονται εκεί επί 20 χρόνια, όπως ξέρετε καλά. Έχομε πάρει το πλευρό των Αφγανών αδελφών μας εναντίον αυτών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», πρόσθεσε – έστω κι αν αυτό αποτελεί διαστρέβλωση της ιστορίας, καθώς η Τουρκία βρέθηκε στο Αφγανιστάν στο πλευρό των «ιμπεριαλιστικών δυνάμεων» τις οποίες καταγγέλλει.

Ερντογάν, Ταλιμπάν και Isis

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν ποντάρει σε ένα ακόμη πλεονέκτημα που θεωρεί ότι έχει η χώρα του. Τους «υπόγειους» δεσμούς της με τμήματα του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο αναπτύσσει ολοένα πιο έντονη δραστηριότητα στο Αφγανιστάν. Δεσμούς που ανέπτυξε μέσω Συρίας, καθώς οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ενίσχυαν τον Isis και τους τζιχαντιστές για αρκετό διάστημα, αντλώντας μάλιστα από τις τάξεις τους μισθοφόρους για άλλους πολέμους στους οποίους ενεπλάκη η Τουρκία, όπως στη Λιβύη και τον Καύκασο.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Ο Ερντογάν θεωρεί «αδέλφια» τους Ταλιμπάν και θέλει να το εκμεταλλευτεί. Χωρίς, προφανώς, να δίνει σημασία στο γεγονός ότι αποκλείουν τις γυναίκες από την εκπαίδευση και τις θεωρούν ανθρώπους δεύτερης διαλογής, ότι καταστρέφουν μνημεία και αγάλματα άλλων πολιτισμών, ότι επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν ένα σκληρό κράτος της σαρία.

Και γιατί να δώσει, άλλωστε; Μήπως και ο ίδιος δεν απέσυρε την υπογραφή της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και δεν μετέτρεψε το πολιτιστικό μνημείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και παζάρι;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».