«Επιθυμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι αδελφή μας, έχουμε πολλά κοινά βασισμένα στην πίστη μας. Θέλουμε η Τουρκία να αφήσει το παρελθόν και να επιστρέψει στο παρόν και το μέλλον. Τότε, μπορούμε να ζητήσουμε διάλογο».
Αυτό είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας στο αραβικό τμήμα του τουρκικού δικτύου TRT. Απάντησε, έτσι, στη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στους Ταλιμπάν, καλώντας τους «να τερματίσουν την κατοχή στη γη των αδελφών τους και να δείξουν στον κόσμο ότι η ειρήνη επικρατεί άμεσα στο Αφγανιστάν».
Αδέλφια, αλλά με διαφορές
Είναι προφανές ότι Τουρκία και Ταλιμπάν δεν τα έχουν βρει και υπάρχουν πολλά να παζαρέψουν μέχρι να υπάρξει – εάν υπάρξει – συμφωνία μεταξύ τους. Οι αντάρτες, άλλωστε, έχουν προειδοποιήσει σαφώς την Άγκυρα ότι κάθε προσπάθειά τους να διατηρήσουν ενεργό ρόλο στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων ξένων στρατευμάτων θα εκληφθεί ως ξένη επέμβαση και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει εκφράσει την πρόθεση να αναλάβει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για το συγκεκριμένο θέμα. Οι Ταλιμπάν, από την πλευρά τους, έχουν διαμηνύσει ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους τους Αφγανούς και τη μελλοντική ισλαμική κυβέρνηση την οποία οι ίδιοι επιδιώκουν να συγκροτηθεί.
Πίσω από όλα αυτά, πάντως, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσουμε ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση. Κάτι ανάλογο, θα μπορούσαμε να πούμε, με τη σχέση ανάμεσα σε δύο αδέλφια, τα οποία όμως έχουν ακόμη πολλά να χωρίσουν και εξακολουθούν να διαφωνούν και, ενίοτε, να τσακώνονται.
«Δεν έχουμε διαφορές στις ιδέες μας»
Άλλωστε, εάν υπάρχει κάποια χώρα του ΝΑΤΟ με την οποία οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να συνεννοηθούν πιο άνετα, διατηρώντας έτσι εμμέσως δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και όλη τη Συμμαχία, αυτή είναι η όμορη θρησκευτικά Τουρκία. Κι αυτό είναι κάτι στο οποίο ποντάρει και ο πρόεδρος της.
«Οι Ταλιμπάν θα έπρεπε να είναι σε θέση να διαπραγματευτούν πολύ πιο εύκολα με την Τουρκία, επειδή δεν έχουμε αντιθέσεις με τα πιστεύω τους», διεμήνυσε από την Αμμόχωστο ο Ερντογάν, μην διστάζοντας μάλιστα να «αδειάσει» τους Αμερικανούς και τους άλλους συμμάχους της χώρας του στο ΝΑΤΟ και να τους βάλει στην ίδια μοίρα με την πρώην ΕΣΣΔ.
«Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στο Αφγανιστάν και βρίσκονται εκεί επί 20 χρόνια, όπως ξέρετε καλά. Έχομε πάρει το πλευρό των Αφγανών αδελφών μας εναντίον αυτών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», πρόσθεσε – έστω κι αν αυτό αποτελεί διαστρέβλωση της ιστορίας, καθώς η Τουρκία βρέθηκε στο Αφγανιστάν στο πλευρό των «ιμπεριαλιστικών δυνάμεων» τις οποίες καταγγέλλει.
Ερντογάν, Ταλιμπάν και Isis
Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν ποντάρει σε ένα ακόμη πλεονέκτημα που θεωρεί ότι έχει η χώρα του. Τους «υπόγειους» δεσμούς της με τμήματα του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο αναπτύσσει ολοένα πιο έντονη δραστηριότητα στο Αφγανιστάν. Δεσμούς που ανέπτυξε μέσω Συρίας, καθώς οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ενίσχυαν τον Isis και τους τζιχαντιστές για αρκετό διάστημα, αντλώντας μάλιστα από τις τάξεις τους μισθοφόρους για άλλους πολέμους στους οποίους ενεπλάκη η Τουρκία, όπως στη Λιβύη και τον Καύκασο.
Ας μην έχουμε αυταπάτες. Ο Ερντογάν θεωρεί «αδέλφια» τους Ταλιμπάν και θέλει να το εκμεταλλευτεί. Χωρίς, προφανώς, να δίνει σημασία στο γεγονός ότι αποκλείουν τις γυναίκες από την εκπαίδευση και τις θεωρούν ανθρώπους δεύτερης διαλογής, ότι καταστρέφουν μνημεία και αγάλματα άλλων πολιτισμών, ότι επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν ένα σκληρό κράτος της σαρία.
Και γιατί να δώσει, άλλωστε; Μήπως και ο ίδιος δεν απέσυρε την υπογραφή της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και δεν μετέτρεψε το πολιτιστικό μνημείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και παζάρι;
Latest News
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων