Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν την Τουρκία ότι θα υποστούν τις συνέπειες της απόφασής της να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, σε λιγότερο από δύο μήνες.

Η κίνηση αυτή είναι «απερίσκεπτη, συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας και στρέφεται κατά των εθνικών μας συμφερόντων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προτρέποντας την Τουρκία να αλλάξει την απόφασή της.

Ο ρόλος της Τουρκίας δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον σχετικά με τον λεπτομερή οδικό χάρτη της τουρκικής εμπλοκής στη χώρα. Να σημειωθεί πάντως ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει αμερικανική αεροπορική υποστήριξη σε περίπτωση επίθεσης των Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τις δύο πλευρές είναι η παροχή ασφάλειας σε κτίρια όπως πρεσβείες και νοσοκομεία.

Η ασφάλεια όλων των αεροδρομίων της χώρας είναι η «αποκλειστική ευθύνη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν, ωστόσο κάθε βοήθεια που παρέχεται από φιλικά κράτη είναι σημαντική», δήλωσε από τη μεριά του, ο Μοχαμάντ Αμιρί, εκπρόσωπος του προέδρου Ασράφ Γκανί.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται δύο ημέρες αφότου η αφγανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι εγκατέστησε το πρώτο σύστημα αεροπορικής άμυνας μετά από δεκαετίες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai – το μεγαλύτερο της χώρας. Την ίδια ώρα, οι μαχητές των Ταλιμπάν συνεχίζουν να σημειώνουν σαρωτικές νίκες σε όλη τη χώρα, αναζωπυρώνοντας το σενάριο ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν και πάλι την διακυβέρνηση της χώρας. Προς το παρόν, οι αρχές της Καμπούλ εξακολουθούν να ελέγχουν και τις 34 επαρχιακές πρωτεύουσες του Ιράκ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012