Η σχέση του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος με τον καπιταλισμό έχει αρχίσει να στραβώνει απότομα. Το Πεκίνο αναγκάζει τον αξίας 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ιδιωτικό τομέα φροντιστηριακής διδασκαλίας της χώρας να αποκτήσει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, σε μια πρωτοφανή κίνηση που εξαφάνισε δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από πολλές εισηγμένες κινεζικές εταιρείες.
Οι μετοχές των εισηγμένων στη Νέα Υόρκη Tal Education και Gaotu Techedu δέχτηκαν τεράστια πλήγματα, χάνοντας 71% και 63% αντίστοιχα σε μια μέρα. Οι επενδυτές βιώνουν ένα déjà vu. Η καταπολέμηση του δανεισμού peer-to-peer, το 2018, έκλεισε επίσης έναν ολόκληρο κλάδο εις βάρος αμερικανικών χρηματιστών. Αλλά σε αντίθεση με τους σκιώδεις τραπεζίτες, οι εταιρείες φροντιστηριακής διδασκαλίας δεν παρουσιάζουν συστημικό κίνδυνο. Είναι απλώς ένας βολικός αποδιοπομπαίος τράγος για ευρύτερες πολιτικής αποτυχίες, όπως και οι ξένοι υποστηρικτές τους, συμπεριλαμβανομένων των SoftBank και Warburg Pincus, οι οποίες τώρα “βαφτίζονται” απειλές για την ασφάλεια.
Ο ρόλος των κρατικών εταιρειών αυξάνεται από το 2008 ως παρενέργεια της διαρκούς τόνωσης και της ενοποίησης. Τώρα ο ρυθμός επιταχύνεται. Στα τέλη του 2020, ένα οικονομικό συνέδριο υψηλού επιπέδου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ έδωσε προτεραιότητα στον έλεγχο της «άτακτης επέκτασης κεφαλαίου», μέρος μιας ευρύτερης, ανησυχητικής αλλαγής στην επίσημη στάση απέναντι στον ιδιωτικό τομέα.
Το Πεκίνο, για παράδειγμα, αναγκάζει τις υπηρεσίες fintech των Ant και Tencent να παραδώσουν δεδομένα δανεισμού καταναλωτών σε ελεγχόμενους από την κυβέρνηση οργανισμούς αξιολόγησης πιστώσεων σε αντάλλαγμα μεριδίων μειοψηφίας σε προφανώς μη κερδοφόρα ιδρύματα. Οι αξιωματούχοι επιθυμούν επίσης η Ant και η Tencent να μειώσουν τα τέλη που χρεώνουν στις εμπορικές τράπεζες για την εξεύρεση αξιόπιστων δανειστών. Η κυβέρνηση ενισχύει επίσης τον έλεγχο των δεδομένων των καταναλωτών, πράγμα που έχει πλήξει την εφαρμογή προσωπικών μετακινήσεων Didi Global και τις άλλες εταιρίες του κλάδου.
Ο Τσεν Γιουν, ένας από τους αρχιτέκτονες των κινεζικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη δεκαετία του 1980, είπε κάποτε ότι οι ελεύθερες αγορές πρέπει να κλείνονται σαν πουλί μέσα σε κλουβί. Έχοντας υποεπενδύσει στην εκπαίδευση και έχοντας στέρξει τις ράθυμες κρατικές τράπεζες, η κυβέρνηση καταστέλλει τώρα τους ιδιωτικούς ανταγωνιστές τους και εξετάζει κατασχέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος. Στη συνέχεια θα μπορούσε να είναι η υγειονομική περίθαλψη, ένας άλλος τομέας όπου το δημόσιο συμφέρον και τα ιδιωτικά κέρδη αλληλεπικαλύπτονται. Τα κάγκελα των κλουβιών όλο και στενεύουν.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή