Η σχέση του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος με τον καπιταλισμό έχει αρχίσει να στραβώνει απότομα. Το Πεκίνο αναγκάζει τον αξίας 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ιδιωτικό τομέα φροντιστηριακής διδασκαλίας της χώρας να αποκτήσει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, σε μια πρωτοφανή κίνηση που εξαφάνισε δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από πολλές εισηγμένες κινεζικές εταιρείες.

Η τελευταία αλλαγή πολιτικής, που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, σηματοδοτεί μια αδέξια προσπάθεια επίλυσης δύο βαθύτερων κοινωνικών προβλημάτων: του επίμονα χαμηλού ποσοστού γεννήσεων της χώρας και του διευρυνόμενου χάσματος πλούτου. Κανένα από τα δύο αυτά προβλήματα δεν προκλήθηκε από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ενώ τα διαδικτυακά μαθήματα αντισταθμίζουν δεκαετίες υποεπενδύσεων σε φτωχότερες περιοχές.

Οι μετοχές των εισηγμένων στη Νέα Υόρκη Tal Education και Gaotu Techedu δέχτηκαν τεράστια πλήγματα, χάνοντας 71% και 63% αντίστοιχα σε μια μέρα. Οι επενδυτές βιώνουν ένα déjà vu. Η καταπολέμηση του δανεισμού peer-to-peer, το 2018, έκλεισε επίσης έναν ολόκληρο κλάδο εις βάρος αμερικανικών χρηματιστών. Αλλά σε αντίθεση με τους σκιώδεις τραπεζίτες, οι εταιρείες φροντιστηριακής διδασκαλίας δεν παρουσιάζουν συστημικό κίνδυνο. Είναι απλώς ένας βολικός αποδιοπομπαίος τράγος για ευρύτερες πολιτικής αποτυχίες,  όπως και οι ξένοι υποστηρικτές τους, συμπεριλαμβανομένων των SoftBank και Warburg Pincus, οι οποίες τώρα “βαφτίζονται” απειλές για την ασφάλεια.

Ο ρόλος των κρατικών εταιρειών αυξάνεται από το 2008 ως παρενέργεια της διαρκούς τόνωσης και της ενοποίησης. Τώρα ο ρυθμός επιταχύνεται. Στα τέλη του 2020, ένα οικονομικό συνέδριο υψηλού επιπέδου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ έδωσε προτεραιότητα στον έλεγχο της «άτακτης επέκτασης κεφαλαίου», μέρος μιας ευρύτερης, ανησυχητικής αλλαγής στην επίσημη στάση απέναντι στον ιδιωτικό τομέα.

Το Πεκίνο, για παράδειγμα, αναγκάζει τις υπηρεσίες fintech των Ant και Tencent να παραδώσουν δεδομένα δανεισμού καταναλωτών σε ελεγχόμενους από την κυβέρνηση οργανισμούς αξιολόγησης πιστώσεων σε αντάλλαγμα μεριδίων μειοψηφίας σε προφανώς μη κερδοφόρα ιδρύματα. Οι αξιωματούχοι επιθυμούν επίσης η Ant και η Tencent να μειώσουν τα τέλη που χρεώνουν στις εμπορικές τράπεζες για την εξεύρεση αξιόπιστων δανειστών. Η κυβέρνηση ενισχύει επίσης τον έλεγχο των δεδομένων των καταναλωτών, πράγμα που έχει πλήξει την εφαρμογή προσωπικών μετακινήσεων Didi Global και τις άλλες εταιρίες του κλάδου.

Ο Τσεν Γιουν, ένας από τους αρχιτέκτονες των κινεζικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη δεκαετία του 1980, είπε κάποτε ότι οι ελεύθερες αγορές πρέπει να κλείνονται σαν πουλί μέσα σε κλουβί. Έχοντας υποεπενδύσει στην εκπαίδευση και έχοντας στέρξει τις ράθυμες κρατικές τράπεζες, η κυβέρνηση καταστέλλει τώρα τους ιδιωτικούς ανταγωνιστές τους και εξετάζει κατασχέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος. Στη συνέχεια θα μπορούσε να είναι η υγειονομική περίθαλψη, ένας άλλος τομέας όπου το δημόσιο συμφέρον και τα ιδιωτικά κέρδη αλληλεπικαλύπτονται. Τα κάγκελα των κλουβιών όλο και στενεύουν.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι