Η Κινεζική Επιτροπή Ανταγωνισμού διέταξε την Tencent να εγκαταλείψει τα αποκλειστικά δικαιώματα αδειοδότησης μουσικής ενώ της επέβαλλε και πρόστιμο για μονοπωλιακή συμπεριφορά, καθώς το Πεκίνο συνεχίζει την άσκηση πιέσεων στους διαδικτυακούς κολοσσούς της χώρας.

Η Κρατική Ρυθμιστική Διοίκηση Αγοράς (SAMR) επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 500.000 γουάν (κάτι παραπάνω από 77.000 δολάρια) με το σκεπτικό ότι είχε παραβιάσει τη σχετική νομοθεσία κατά την εξαγορά της China Music το 2016.

Μετά τη συγκεκριμένη εξαγορά, η Tencent κατέχει πάνω από το 80% των αποκλειστικών μουσικών βιβλιοθηκών, κάτι που της δίνει προφανές πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού καθώς είναι σε θέση να επιτυγχάνει περισσότερες αποκλειστικές συμφωνίες περιεχομένου, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η SAMR.

Η ρυθμιστική αρχή διέταξε την Tencent και τις θυγατρικές της εταιρείες να εγκαταλείψουν τα συγκεκριμένα αποκλειστικά δικαιώματα εντός 30 ημερών, αλλά και να πάψουν να θέτουν όρους στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων ώστε η εταιρεία να απολαμβάνει ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η Tencent θα πρέπει να αναφέρει στην SAMR την πρόοδο που επιτυγχάνει κάθε χρόνο, για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ η ρυθμιστική αρχή θα επιβλέπει την εφαρμογή των κανονισμών.

Σε ανακοίνωσή της η Tencent δήλωσε ότι «συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις, θα εκπληρώσει τις κοινωνικές υποχρεώσεις και θα συμβάλλει για έναν υγιή ανταγωνισμό στην αγορά». Επιπλέον, τονίζεται ότι η Tencent θα συνεργαστεί στενά με τις θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένης της Tencent Music Entertainment, ώστε να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές και να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει πλήρης συμμόρφωση.

Η πίεση της Κίνας στις τεχνολογικές εταιρείες συνεχίζεται

Η ρυθμιστική παρέμβαση εναντίον της Tencent αποτελεί μόνο το τελευταίο επεισόδιο στις πιέσεις που ασκεί το Πεκίνο στις εγχώριες τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν τόσο ώστε να έχουν καταστεί από τις πλέον πολύτιμες εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα.

Υπενθυμίζεται ότι στον όμιλο της Tencent περιλαμβάνεται και το WeChat, από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες μηνυμάτων, παιχνιδιών, μουσικής και τραπεζικών υπηρεσιών στην Κίνα. Η εταιρεία, με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, έχει χρηματιστηριακή αξία ύψους 656 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα κατά της Didi μετά την Αρχική Δημόσια Προσφορά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμου ρεκόρ 2,8 δισ. δολαρίων στην Alibaba και η αναστολή Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς της Ant Group αξίας 34,5 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας