Η IBM έκανε γνωστό ότι ένας νέος της κβαντικός υπολογιστής τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στην Ιαπωνία, σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από το κέντρο κβαντικής τεχνολογίας της εταιρείας, στο Παγκίπσι της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για άλλο ένα βήμα της IBM να φέρει τις κβαντικές τεχνολογίες εκτός των εργαστηρίων Big Blue, κατευθείαν στη διάθεση των συνεργατών της, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Quantum System One, κβαντικός υπολογιστής-ναυαρχίδα της αμερικανικής εταιρείας πλέον είναι εγκατεστημένος στο Kawasaki Business Incubation Center, στην πόλη Καβασάκι της Ιαπωνίας, διαθέσιμος για να καλύψει τις ανάγκες Ιαπώνων ερευνητών σε κάθε είδους πεδίο, από τη χημεία έως τα οικονομικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα, οι περισσότεροι πελάτες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε κάποιον υπερυπολογιστή System One της IBM μόνο μέσω cloud και συνδεόμενοι με το κέντρο κβαντικής υπολογιστικής στο Παγκίπσι.

Ο κβαντικός υπολογιστής που εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία είναι ο δεύτερος που είναι εγκατεστημένος σε χώρο εκτός των data centers της IBM. Ο πρώτος βρίσκεται στο Fraunhofer Institute στη Γερμανία και η ανακοίνωσή του έγινε πριν από λίγο καιρό. Ο υπολογιστής που εγκαταστάθηκε εκεί είναι επίσης ένας System One.

Πάντως, η σχέση της IBM με τη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου είναι αρκετά μακρά. Στο πεδίο της κβαντικής τεχνολογίας, το 2019 η IBM και το Πανεπιστήμιο του Τόκιο δημιούργησαν το Japan-IBM Quantum Partnership, μία εθνική πρωτοβουλία που καλούσε πανεπιστήμια και επιχειρήσεις από όλη τη χώρα να εμπλακούν στην κβαντική έρευνα. Τότε είχε συμφωνηθεί η εγκατάσταση ενός Quantum System One επί ιαπωνικού εδάφους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία