Για κατάσταση δίχως προηγούμενο κάνουν λόγο οι τουρκικές αρχές έχοντας βρεθεί αντιμέτωπες με περίπου εκατό πυρκαγιές, μέσα σε λίγα 24ωρα, σε ένα ευρύ τόξο που απλώνεται σχεδόν σε όλες τις νότιες παράκτιες επαρχίες (Άδανα, Οσμανιέ, Αττάλεια, Μερσίνη, Μούγλα, Μπόντρουμ). Μάλιστα, αν και η έμφαση παραμένει ακόμη στο έργο της κατάσβεσης είναι σαφές πως η λαϊκή οργή κατά της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων αυξάνεται με γοργό ρυθμό.

Σύμφωνα με τις αρχές συνολικά 98 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει μέσα σε τέσσερις ημέρες, εκ των οποίων πάντως οι 88 έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, υπάρχει ο φόβος για νέες εστίες ή αναζωπυρώσεις.
Πέρα από τις εκτεταμένες ζημιές για τις περιουσίες των κατοίκων, τη γεωργία και τα δάση, αλλά και το πλήγμα για τον τουρισμό, ο απολογισμός των θυμάτων είναι τραγικός. Ήδη έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 300 πυροσβέστες και κάτοικοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, λόγω τραυματισμών ή με αναπνευστικά προβλήματα.

Πλήγμα για τον τουρισμό

Για τον τουριστικό κλάδο που ήλπιζε να… «ρεφάρει» μετά το καταστροφικό περσινό καλοκαίρι και τα πολύμηνα περιοριστικά μέτρα, η εξέλιξη ήταν ότι χειρότερο. Χιλιάδες τουρίστες έχουν απομακρυνθεί άρον-άρον από δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στα τουρκικά παράλια, καθώς οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά σε ξενοδοχεία, ενώ οι ακυρώσεις νέων αφίξεων… πέφτουν βροχή. Μάλιστα, μόλις νωρίτερα διατάχθηκε η εκκένωση μιας ακόμη τουριστικής περιοχής, του Κουμπράνσε Μαχαλέσι, με κατοίκους και τουρίστες να απομακρύνονται με ότι μέσο είναι διαθέσιμο. Στο Μπόντρουμ, πανικόβλητοι τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί στις παραλίες σώθηκαν από πλοία και ψαροκάικα, που έσπευσαν να τους βοηθήσουν να διαφύγουν μέσω θαλάσσης.

Λαϊκή οργή 

Η οργή των κατοίκων είναι έκδηλη. Μιλούν για ανεπάρκεια, έλλειψη επικοινωνίας και οργάνωσης και ευρύτερη ανικανότητας των αρχών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Φοβούμενη τις δεδομένες πολιτικές επιπτώσεις η τουρκική κυβέρνηση απαντά προσπαθώντας να ρίξει την ευθύνη για το πολλαπλό μέτωπο των πυρκαγιών σε έξωθεν… σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να πλήξουν την Τουρκία, αφήνοντας κυρίως αιχμές κατά της Ελλάδας αλλά και των Κούρδων ανταρτών του PKK.

«Υπάρχει πρόθεση εδώ. Το κράτος είναι αντιμέτωπο με μια σοβαρή τρομοκρατία, την τρομοκρατία Ελλάδας – ΡΚΚ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Επίσης, ο ίδιος ο Ερντογάν έσπευσε ήδη να ανακοινώσει την πρώτη δέσμη μέτρων για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από τις φωτιές, δηλώνοντας πως το κράτος θα καλύψει όλα τα ενοίκια όσων έχουν πάθει ζημιά στο σπίτι τους, ενώ ανακοίνωσε πάγωμα στην αποπληρωμή όλων των χρεών τους προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, οι οποίες μάλιστα θα κληθούν να προσφέρουν φτηνά δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιά.

Ξηρασία και καύσωνας

Αν και οι πυρκαγιές είναι συχνές το καλοκαίρι στην Τουρκία, όπως και σε όλο το μεσογειακό τόξο, η κατάσταση που επικρατεί φέτος, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και του έντονου καύσωνα, δεν έχει προηγούμενο. Γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή που έφερε την ξηρασία και τον παρατεταμένο καύσωνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους δορυφόρους του Συστήματος Κοπέρνικος της Ε.Ε., η θερμότητα των πυρκαγιών στην Τουρκία έφτασε τα 20 gigawatt, τέσσερις φορές υψηλότερη από τη μέγιστη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με τον επιστήμονα του «Κοπέρνικου», Μαρκ Πάριγκτον, οι τιμές έχουν υπερβεί κάθε καταγραφή των τελευταίων 19 ετών, ενώ ο καπνός από τις πυρκαγιές έχει φτάσει έως και την Κύπρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green