Οι ιαχές με τη λέξη «Ελευθερία» ήταν κοινές, μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε ένα κοινό τόξο που ξεκινούσε από το Παρίσι και τη Ρώμη και έφτανε έως το Βερολίνο και το Τελ Αβίβ. Είχε δε, προηγηθεί ένα ακόμη δυναμικό Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων την περασμένη εβδομάδα, όπου το «παρών» είχαν δώσει επίσης η Βρετανία (με επίκεντρο το Λονδίνο) και η Αυστραλία. Κοινός παρανομαστής όλων των διαδηλωτών, ο φόβος για τα νέα περιοριστικά μέτρα και το υποχρεωτικό καθεστώς που λαμβάνουν τα πιστοποιητικά Covid-19, καθώς οι διεθνείς κυβερνήσεις προσπαθούν να πιέσουν τον κόσμο προς την κατεύθυνση των εμβολιασμών προκειμένου να απωθήσουν το νέο κύμα της πανδημίας και παράλληλα να αποφύγουν λύσεις τύπου lockdowns.

Με δεδομένο τα όσα έχει περάσει το διεθνές κοινό, με μήνες εγκλωβισμού και σκληρού περιορισμού, τα νέα, σαφώς ελαφρύτερα μέτρα θα έπρεπε λογικά να γίνονται δεκτά με μεγαλύτερη διάθεση ανοχής. Όμως, φευ. Για τους αρνητές των εμβολίων αλλά και όχι μόνο, τα πιστοποιητικά (όποια κι αν είναι η τοπική ονομασία τους) και η σκλήρυνση των προληπτικών κανόνων για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού για την είσοδο σε δημόσιους χώρους εκλαμβάνονται ως μια μορφή παραβίασης των προσωπικών τους δεδομένων και τελικά ένα «μπρα-ντε-φερ» με τους κυβερνώντες.

Δεν είναι τυχαίο πως ανάμεσα στις πρώτες σειρές των κινητοποιήσεων συναντά κανείς, σε όλες τις χώρες, εκπροσώπους των πολιτικών άκρων και κυρίως των ακροδεξιών και εθνικιστικών οργανώσεων, που βλέπουν το θέμα ως μια ιδανική επικοινωνιακή ευκαιρία για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Ειδικά δε, σε χώρες που βρίσκονται σε τροχιά εκλογών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Στη Γερμανία… 

Στη Γερμανία σε πρώτη φάση τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα αφορούν κυρίως τους ταξιδιώτες και επισκέπτες, ξένους και ντόπιους που μπαίνουν στη χώρα με κάθε μέσο και οι οποίοι πρέπει να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ. Όμως, είναι σαφές πως η κυβέρνηση μελετά επιπλέον μέτρα και στο εσωτερικό, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί πολλά κυβερνητικά στελέχη σε δηλώσεις τους, τις προηγούμενες ημέρες, με στόχο οι ανεμβολίαστοι να αισθανθούν την πίεση και να αναγκαστούν να εμβολιαστούν.

Το πόσο σκληρά θα είναι τα μέτρα θα φανεί μέσα στο μήνα, όταν θα διενεργηθεί μια έκτακτη απολογιστική σύσκεψη που θα βάλει κάτω τα νούμερα της επιδημιολογικής κατάστασης, όμως έχει αναφερθεί πως στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και η σκέψη της πλήρους απαγόρευσης της εισόδου σε εστιατόρια, χώρους ψυχαγωγίας και γήπεδα στους ανεμβολίαστους.

Τα σενάρια αυτά ήταν που οδήγησαν μερικές χιλιάδες Γερμανών να ανταποκριθούν σήμερα στο κάλεσμα του κινήματος «Querdenker», που εμφανίζεται ως η κύρια επικριτική φωνή εναντίον των υγειονομικών περιορισμών, να κατέβουν στους δρόμους του Βερολίνου, να διαδηλώσουν κατά των μέτρων και να συγκρουστούν με την αστυνομία. Κι αυτό παρά το γεγονός πως μόλις χθες τοπικό δικαστήριο είχε εκδώσει απαγορευτικό για τις διαδηλώσεις με το επιχείρημα πως αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και η χρήση μάσκας και ενισχύουν τη διασπορά του κορωνοϊού.

Στη Γαλλία…

Σημειωτέον δε, πως η Γερμανία μαζί με τη Βρετανία είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχουν αποφύγει μέχρι τώρα να δημιουργήσουν ένα, υποχρεωτικό πιστοποιητικό. Στη Γαλλία και στην Ιταλία, η επιβολή του έχει φέρει αντιδράσεις, όμως στο Δανία πέρασε χωρίς αντιρρήσεις, όπως και στο Βέλγιο, όπου δίχως επίδειξη πιστοποιητικού η πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους θα απαγορεύεται από το Σεπτέμβριο.

Στη Γαλλία το ραντεβού των διαδηλωτών κατά των μέτρων τείνει να γίνει σχεδόν μόνιμο κάθε Σαββατοκύριακο, στο Παρίσι αλλά και σε άλλες πόλεις, καθώς το λεγόμενο «υγειονομικό πάσο» που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 Αυγούστου συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην πατρίδα «της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφότητας». Βέβαια οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έως και το 60% των Γάλλων συμφωνεί με τη θέσπιση του πάσου και την απόφαση να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, όμως η μειονότητα παραμένει ισχυρή και κυρίως ηχηρή, λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Οι πολέμιοι του μέτρου ελπίζουν σε παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την υποχρεωτική επίδειξη του πάσου για την είσοδο στην εστίαση, σε δημόσιους χώρους, ακόμη και σε εσωτερικές πτήσεις και τρένα. Όμως, εν όψει και της έναρξης της σχολικής και πανεπιστημιακής χρονιάς, που βάζει στο τραπέζι και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, είναι σαφές ότι το ζήτημα δεν θα κλείσει ούτε εύκολα ούτε γρήγορα.

Εξάλλου, η σύσταση της κεντρικής υγειονομικής αρχής της χώρας παραμένει στο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στο γενικό πληθυσμό, τουλάχιστον για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων σε νευραλγικούς χώρους.

Στην Ιταλία… 

Στην Ιταλία η ενεργοποίηση του λεγόμενου «πράσινου πάσου» από τις 6 Αυγούστου που θα δίνει πρόσβαση στο εσωτερικό της εστίασης και άλλους δημόσιους χώρους, διχάζει επίσης το κοινό και έχει πυροδοτήσει συνεχείς κινητοποιήσεις.

Βέβαια και εδώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία αποδέχεται την απόφαση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, όμως οι αρνητές του μέτρου έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ένταση (μέχρι και ξύλο, κυριολεκτικά, μέσα στην ιταλική βουλή είδαμε) και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ακόμη και πέραν της 6ης Αυγούστου θεωρώντας πως οι αρχές έχουν στα «σκαριά» διεύρυνση της εφαρμογής του.

Πραγματικά, δημοσιεύματα του Τύπου υποστήριζαν πως η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει τη χρήση του πράσινου πάσου και για την επιβίβαση των πολιτών σε πλοία, τρένα και αεροπλάνα, όχι μόνο για να περιοριστεί η διασπορά του ιού καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, αλλά και να πιεστούν οι ανεμβολίαστοι να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Άλλωστε, με το που έγινε η ανακοίνωση για το πράσινο πάσο, τα ραντεβού για νέους εμβολιασμούς αυξήθηκαν σημαντικά κυρίως ανάμεσα στους νέους και μάλιστα μέσα σε μια εβδομάδα εμβολιάστηκαν επιπλέον 350.000 Ιταλοί, ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Μέσα στο μήνα αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις για το καθεστώς των εκπαιδευτικών, με την κυβέρνηση να δέχεται εισηγήσεις να καταστήσει τον εμβολιασμό τους υποχρεωτικό, όπως έχει ήδη κάνει με τους υγειονομικούς. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των εκπαιδευτικών τάσσεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όμως η κυβέρνηση θα περιμένει να διαπιστώσει την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης προκειμένου να πάρει την τελική της απόφαση. Πάντως, ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει πως πάσα κατεύθυνση πως θεωρεί επιτακτικό το ομαλό άνοιγμα και πάλι των σχολείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012