Την εβδομάδα έως τις 25 Ιουλίου ο δείκτης ανάκαμψης παρουσίασε μικρή βελτίωση καθώς έφτασε στις 102,5 μονάδες από τις 101,5 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή βελτίωση παρουσίασαν η ζήτηση / κατανάλωση και η κινητικότητα. Ταυτοχρόνως, μείωση παρουσίασαν ο χρηματοοικονομικός κλάδος και η παραγωγή / βιομηχανία. Σταθερή έμεινε η εικόνα για την υγεία (θάνατοι) και για την αγορά εργασίας.

Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), συνεχίζεται η βελτίωση του δείκτη την εβδομάδα έως τις 11 Ιουλίου, καθώς ο δείκτης έφτασε στις 86,2 μονάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 85,8 μονάδες. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις βελτιώσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου, της αγοράς εργασίας, της κινητικότητας και της παραγωγής / βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν η ζήτηση / κατανάλωση και η υγεία.

Θα πρέπει λοιπόν να σημειωθεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να ανακάμπτει, όμως ο ρυθμός ανάπτυξης μετριάστηκε ιδιαίτερα σε σχέση με την αύξηση των προηγούμενων εβδομάδων. Η επιβράδυνση προκλήθηκε από μια άλλη μεγάλη πτώση στον υπο-δείκτη της υγείας, καθώς νέες περιπτώσεις αυξήθηκαν απότομα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη (διπλασιάστηκε προηγούμενη εβδομάδα). Ταυτόχρονα, ορισμένες χώρες (όπως η Ελλάδα και η Ολλανδία) ενίσχυσαν τους περιορισμούς. Όμως οι νοσηλείες και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η σταθερή εμβολιαστική κάλυψη μεταξύ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού εξασθένησε τη σχέση μεταξύ των μολύνσεων και των σοβαρών επιπλοκών. Πιθανότατα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα βασιστούν στα εμβόλια αντί να επαναφέρουν πλήρεις αποκλεισμούς για να περιορίσουν την εξάπλωση. Είναι ενθαρρυντικό πάντως ότι οι υποδείκτες του δείκτη ανάκαμψης παραμένουν ανθεκτικοί μέχρι στιγμής.

Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024:

Παρατηρείται μικρή αλλαγή στις προβλέψεις λόγω των νέων στοιχείων της Focus Economics (στοιχεία Αυγούστου). Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση για το 2021 έχει φτάσει ήδη στο 5,00% (από 4,93% που ήταν με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουλίου). Για το 2022 είναι 5,33% (από 5,40% που ήταν με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουλίου) και για το 2023 είναι 3,19% (από 3,22% που ήταν με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουλίου).

Πιο συγκεκριμένα, η Focus Economics αναθεώρησε τις προβλέψεις της, για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, τον Αύγουστο σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Ιουλίου ως εξής: 5,1% το 2021 (ήταν 4,93% με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουνίου), 5,0% το 2022 (ήταν 5,3% με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουνίου) και 3,3% το 2023 (ήταν 3,4% με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουνίου).

Πανδημία και Οικονομία
Οι θετικές τάσεις στην οικονομία παραμένουν παρά την αύξηση των κρουσμάτων, τους θανάτους και τις αλλαγές στα μέτρα αποστασιοποίησης.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia