Στις 9 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις αγορές να αναμένουν κάποια ένδειξη αναφορικά με το tappering.
Πάντως, κεντρικοί τραπεζίτες της ζώνης της ευρώ διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2022, όπως έχει αρχικά αποφασιστεί.
Η τάση αυτή καταδεικνύεται και στα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΚΤ αναφορικά με τις αγορές ομολόγων, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έως το τέλος Ιουλίου η ΕΚΤ αγόρασε ομολόγα αξίας 1,272 τρισ. ευρώ με τις καθαρές αγορές τον περασμένο μήνα να φθάνουν στα 85,5 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ΕΚΤ όχι μόνο δεν χαλαρώνει, αλλά αντιθέτως ενισχύει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP).
Αναφορικά με την Ελλάδα, η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα υπερκαλύπτοντας μάλιστα τις εκδόσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ΕΚΤ τον μήνα Ιούλιο αγόρασε ελληνικά ομολόγα ύψους 3,716 δισ. ευρώ, ενώ το διάστημα έως τις 31 Ιουλίου η συνολική αξία των ελληνικών τίτλων που αγόρασε ανήλθε σε 29,397 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2020, έως σήμερα η ΕΚΤ κατέχει το περίπου 45% των ελληνικών ομολόγων που είναι σε κυκλοφορία ύψους 64,29 δισ. ευρώ. H ΕΚΤ έχει καλύψει κατά 1,4 φορές την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται πως ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει από τις αγορές μέσω εκδόσεων ομολόγων 21 δισ. ευρώ.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει δυναμικά, όμως οι προοπτικές εξαρτώνται από την πανδημία και το ρυθμό των εμβολιασμών… Η πανδημία συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά της και ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα συνιστά μια αυξανόμενη πηγή ανησυχίας. Η Δέλτα θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη στις υπηρεσίες, κυρίως στον τουρισμό και τη φιλοξενία».
Με την τοποθέτηση αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τις δηλώσεις της μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίασης του συμβουλίου της ΕΚΤ, αιτιολόγησε την μετριοπαθή στάση που κράτησε το συμβούλιο απέναντι στα σημάδια ενίσχυσης του πληθωρισμού.
Κοινώς, ναι μεν η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει και ανακάμπτει με ικανοποιητικούς ρυθμούς ωθώντας ανοδικά και τις τιμές, όμως η πανδημία και η Δέλτα μπορούν να αλλάξουν το τοπίο, επομένως η Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις οικονομίες και τις αγορές, έως ότου είναι βέβαιο πως τα πράγματα δεν θα ανατραπούν. Μέχρι πότε, δεν υπάρχει σαφής απάντηση, γεγονός μάλλον καθησυχαστικό για τις αγορές ειδικά όσον αφορά την έναρξη του tapering που, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα!
Το ανακοινωθέν της ΕΚΤ κάνει λόγο για αυξημένο ρυθμό αγοράς ομολόγων για το τρέχον τρίμηνο, σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, διευκρινίζοντας πως το PEPP θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Μαρτίου 2022 και σε κάθε περίπτωση, «έως ότου το συμβούλιο κρίνει πως η κρίση της πανδημίας έχει τελειώσει»!
Τι είναι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP);
Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων. Άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και οι προοπτικές για το μέλλον ήταν ιδιαίτερα αβέβαιες. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέσπισε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) τον Μάρτιο του 2020.
Το PEPP βοηθά τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή χρηματοδότηση, την οποία χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Αυτό το προσωρινό πρόγραμμα συμπληρώνει τα άλλα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουμε λάβει, όπως είναι τα άλλα προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού και οι στοχευμένες πράξεις χορηγήσεων.
Πώς ακριβώς λειτουργεί το PEPP;
Στο πλαίσιο του PEPP η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει διάφορα είδη στοιχείων ενεργητικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Με τον τρόπο αυτόν, οι τιμές αυτών των στοιχείων ενεργητικού αυξάνονται και, κατ’ επέκταση, τα επιτόκια της αγοράς μειώνονται. Όλα αυτά στηρίζουν την οικονομία καθώς οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις μπορούν να δανείζονται φθηνότερα. Επίσης, οι δανειολήπτες μπορούν πιο εύκολα να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση του δανεισμού, των δαπανών και των επενδύσεων παρά την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία. Και τελικά θα τονώσει την ανάπτυξη και θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% που έχουμε θέσει, δηλ. σε επίπεδο συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών.
Συνολικά, το PEPP δημιουργήθηκε για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και της αβεβαιότητας σχετικά με το πότε και πού θα εκδηλωθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της. Κατάφερε να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να αποτρέψει την εξέλιξη της αναταραχής που εκδηλώθηκε την άνοιξη του 2020 σε εκτεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση με ακόμη σοβαρότερες συνέπειες για τους Ευρωπαίους.
Latest News
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 16 έως 20 Δεκεμβρίου
Αναλυτικά τα ποσά που θα καταβληθούν - Οι ημερομηνίες και οι δικαιούχοι
Περιμένοντας την «έκπληξη» από τον Μητσοτάκη στη Βουλή
Οσο η αντιπολίτευση έχει πάρει θέση μάχης, παράλληλα στο κυβερνητικό μέτωπο έχουν βάλει «κάτω» τα περιθώρια για παρεμβάσεις ξορκίζοντας την ακρίβεια
Με ομιλίες κορυφαίων υπουργών συνεχίζεται για 4η μέρα η συζήτηση στη Βουλή
Ο προϋπολογισμός που συζητείται στη Βουλή έχει ανεβάσει τους τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Οι πληρωμές του Δεκεμβρίου - Ποιοι έχουν λαμβάνειν
Αναλυτικά οι προγραμματισμένες πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων
Η πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης και το διπλό μήνυμα της Ελλάδας στις αγορές
Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να αποπληρώνει με ταχείς ρυθμούς παλαιά χρέη της και να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων – 10 ερωταπαντήσεις
Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και υπάρχει κίνδυνος τα ακίνητα που κατέχουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο κράτος
Έρχονται μειωμένες δόσεις για 400.000 στεγαστικά δάνεια
Περισσότερο κερδισμένοι δανειολήπτες θα είναι αυτοί των οποίων το επιτόκιο αναφοράς θα υποχωρήσει περισσότερο και έχουν σχετικά νέα στεγαστικά δάνεια
Φόβοι για καθίζηση στην κατασκευαστική αγορά – Τι λέει στον ΟΤ ο Στασινός του ΤΕΕ
Ο Γιώργος Στασινός πρόεδρος του ΤΕΕ μιλά στον ΟΤ για την απόφαση του ΣτΕ -Αντικρουόμενες αντιδράσεις στον απόηχο της απόφασης
Με δύο εκπλήξεις ο προϋπολογισμός 2025 και το «ψαλίδι» στις προμήθειες των τραπεζών
Ο Προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – Τα μέτρα της τελευταίας στιγμής από Μητσοτάκη